– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o vjerojatno najpopularnijem spreju na cijelom svijetu, a to je WD-40. Jako je koristan, i skoro svako domaćinstvo da ga danas ima….

WD-40 razvijen je sredinom 20. stoljeća. Ali tko ga je zapravo izumio nemoguće je utvrditi. Iris Engstrand, američka akademkinja, kaže da je to bio Iver Norman Lawson. Iako drugi izvori pripisuju formuli da ju je izumio Norman Larsen, američki kemičar. Službeni naziv proizvoda “WD-40” zapravo je skraćenica. Dok je puni naziv “Water Displacement, 40th formula”. To je “uklanjanje vode, 40. formula”. To implicira da je ovaj sprej na bazi ugljikovodika nastao iz 40. pokušaja. Izvorno je dizajniran za Convair Corporation kako bi spriječio hrđu i koroziju da izjedaju vanjski dio interkontinentalnog balističkog projektila Atlas.

Također je služio u stvaranju zaštitnog sloja oko unutarnjih spremnika takozvanih “balona” sa stijenkama od izuzetno tankog aluminija, gdje su spremnici korišteni kao strukturni elementi nakon što je pogonsko gorivo iscrpljeno, a koji su morali biti ispunjeni dušikom pod pritiskom kada je bez raketnog goriva kako se ne bi srušili pod vlastitom težinom. Ubrzo su drugi proizvođači shvatili korisnost korištenja WD spreja. U manje od dvije godine nakon predstavljanja, 1965., već se koristio u velikim zrakoplovnim kompanijama diljem svijeta. Posljedično, to je postala obvezna oprema za održavanje i remont pokretnih zglobova u zrakoplovima United Airlines DC-8 i Boeing 720. Četiri godine kasnije WD sprej prepustio je zrakoplovnu industriju poljoprivrednom sektoru i mehaničarskim radionicama. Odatle je dospio u komercijalnu upotrebu. Pet osnovnih funkcija WD spreja Ono što je specifično za WD sprej je to što je njegova formula do danas bila strogo čuvana tajna.

Poznato je da sadrži oko 50% alifatskih spojeva niskog tlaka pare (kerozin). Zatim nešto manje od 35% baznog naftnog ulja, oko 25% alifatskih ugljikovodika i tri posto motornog goriva. Iako su specifični sastojci misterij, njegova je pozicija definitivno sigurna. WD sprej je dizajniran za čišćenje vlage s električnih i automobilskih kontakata, kao i alata, bicikala, skutera i drugih metalnih površina.

Također ulazi u materijal i tako uklanja hrđu gdje god se može nalaziti. Koristi se za podmazivanje šarki, kotača i opruga kako bi se spriječilo škripanje uz njegovu upotrebu kao razbijač hrđe na tim dijelovima, kao i na slavinama, prozorima i pedalama. Zahvaljujući posebnoj formuli, ovaj sprej može očistiti mrlje od pastelnih i uljanih boja, katrana, gume, ljepila i kamenca. Također se pokazao kao učinkovit alat za otpuštanje kvaka i ključanica, patentnih zatvarača, šivaćih i pisaćih strojeva… Osim osnovne funkcije, WD sprejevi mogu pronaći različite primjene u svakodnevnom životu. Na primjer, možete ga koristiti za čišćenje mrlja na tepihu.

Samo pošpricajte mjesto gdje se nalazi mrlja na tepihu, pričekajte nekoliko minuta, a zatim ga očistite spužvom s malo tople vode. Također dobro djeluje u čišćenju unutarnjih stranica WC školjke eliminirajući svu zaostalu tvrdokornu prljavštinu i kamenac. Budući da se koristi za podmazivanje, WD sprej može osloboditi patentni zatvarač ili, obrnuto, pomoći pri skidanju prstena otpuštanjem. Da, može to! Sposobnost da se obuća učini vodootpornom znači da može stvoriti barijeru— zaštitni sloj— koji djeluje kao barijera sprječavajući ulazak vlage u čizme ili cipele.

  • Također se može koristiti za čišćenje mrlja od soli koje stvaraju zimski mjeseci. Imajte na umu da je sprej vrlo zapaljiv i stoga postoji rizik od iritacije. Zbog toga se pri njegovoj uporabi preporuča koristiti zaštitne radne rukavice. Trgovina elektrotehnikom Fakt u svom bogatom asortimanu ima i WD sprej. Ovdje možete pronaći i zaštitnu opremu za rad te alate potrebne svakom kućanstvu.