Ako se ikad nađete sami i posumnjate da možda doživljavate srčani udar, ključno je djelovati brzo – odmah potražite pomoć od nekoga u blizini da vas bez odlaganja otprati do najbliže medicinske ustanove.

U slučaju nejasnoća u vezi s pojavom srčanog udara, preporučljivo je bez odgađanja odmah kontaktirati hitnu pomoć. Studije pokazuju da su stariji pojedinci i žene skloni pokazivati ​​oklijevanje, često zbog čimbenika kao što su ograničeno poznavanje simptoma, brkanje pokazatelja srčanog udara s onima nepovezanih bolesti (kao što je nelagoda u trbuhu ili ramenima) i nevoljkost da opterećuju svoje voljene.

Simptomi koji se mogu prepoznati mogu se manifestirati kod pojedinaca i do mjesec dana prije srčanog udara.

1. Umor

Neobjašnjiv umor služi kao značajan prethodnik srčanog udara. Svakodnevni zadaci poput pospremanja ili tuširanja odjednom predstavljaju veliki izazov, a umor se pojačava kako dan odmiče. Važno je napomenuti da se ovaj simptom češće opaža kod žena nego kod muškaraca.

Neugodne senzacije u trbušnoj regiji

Među najčešćim simptomima su nelagoda u trbuhu, osjećaj mučnine, prekomjerni plinovi i ispuštanje zraka. Općenito, bol će se javljati u povremenim valovima prije srčanog udara.

Osjeća se neugodan osjećaj u predjelu prsa.

Obraćanje pozornosti na bol u prsima od iznimne je važnosti za muškarce, jer služi kao vitalni rani znak upozorenja. Unatoč tome, ovaj simptom ima samo 30 posto žena. Trajanje i manifestacija ovih osjeta može varirati, često se manifestirajući kao nelagoda u rukama (obično lijevoj ruci), čeljusti, vratu, ramenima i abdomenu.

Human heart with blocked arteries. 3d illustration

Nemogućnost spavanja, obično poznata kao nesanica,

može biti nevjerojatno frustrirajuće i iscrpljujuće stanje. Posljedice ovog stanja uključuju osjećaj iscrpljenosti, razdražljivost i smanjenu sposobnost za postizanje najboljeg rezultata. Uzroci nesanice mogu uvelike varirati, u rasponu od stresa i tjeskobe do temeljnih zdravstvenih stanja ili uzimanja određenih lijekova.

Bez obzira na konkretan uzrok, ključno je pronaći učinkovite metode za upravljanje nesanicom kako bi se poboljšala kvaliteta sna i cjelokupno blagostanje. Provedba dosljedne rutine spavanja i uključivanje tehnika opuštanja samo su neke od strategija koje mogu pomoći pojedincima u prevladavanju nesanice i postizanju mirnog sna. Međutim, ako nesanica potraje, neophodno je potražiti smjernice i podršku zdravstvenog radnika.

Mogu se osjetiti različiti simptomi, kao što su problemi s uspavljivanjem, prerano buđenje ujutro i pad ukupne kvalitete sna. Ovi znakovi povezani su s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Nadalje, pojedinci se mogu susresti s ozbiljnom anksioznošću i višim stopama izostanaka s posla. Važno je napomenuti da je ovo stanje češće kod žena.

Doživljaj respiratornog distresa

Osjećaj nedovoljnog unosa zraka, koji se obično naziva dispneja ili kratak dah, može rezultirati osjećajem ošamućenosti. Ovaj simptom nije isključiv samo za jedan spol i može se pojaviti već šest mjeseci prije srčanog udara.

Pojava gubitka kose prilično je raširena među pojedincima.

Gubitak kose prvenstveno pogađa muškarce od 50 godina i više, što je značajan pokazatelj. Ipak, ključno je priznati da su i žene podložne ovoj potencijalnoj zabrinutosti. Još jedan simptom koji treba pomno pratiti je nepravilan rad srca.

U području napadaja panike i anksioznosti, osobito kod žena, česta je pojava naići na lupanje srca ili nepravilan rad srca. Ovi poremećaji srčanog ritma obično traju 1-2 minute i mogu se manifestirati simptomima poput ošamućenosti i duboke iscrpljenosti.

Stanje prekomjernog znojenja

Pojava obilnog ili neuobičajenog znojenja može djelovati kao rani znak upozorenja za neizbježni srčani udar, koji se pojavljuje u bilo kojem trenutku tijekom dana. Ova pojava češće pogađa žene i može se zamijeniti s valovima vrućine ili noćnim znojenjem koje se obično povezuje s menopauzom. Simptomi koji podsjećaju na simptome gripe, poput vlažne kože i znojenja, mogu se pojaviti bez obzira na temperaturu okoline ili razinu napora.

Iako simptomi ne moraju biti potpuno odsutni, tipični znakovi srčanog udara obično uključuju sljedeće. Može se osjetiti nelagoda u prsima koja traje nekoliko minuta ili se javlja sporadično, obilježena osjećajem stezanja, punoće i neugodnog pritiska.

Bol, u svim svojim različitim oblicima, može varirati od osjećaja probadanja do prigušenije boli. Njegov intenzitet i trajanje podložni su promjenama, sa sposobnošću kratkog trajanja ili zadržavanja brojnim satima. Nadalje, ima sposobnost širenja kroz različite dijelove tijela.

Neugoda i bol se mogu manifestirati u različitim dijelovima tijela, uključujući donju čeljust, lijevu stranu, ruke, leđa, vrat i trbuh, s posebnim naglaskom na osjet u području “žlice”. Ljudi se također mogu susresti sa simptomima kao što su bol u prsima, otežano disanje, osjećaj ograničenog protoka zraka i osjećaj nedostatka zraka.

Postoji mogućnost pojave simptoma poput hladnog znoja, mučnine, povraćanja, bljedila i opće slabosti. Doživljaj otkucaja srca do 150 otkucaja u minuti može dovesti do osjećaja ubrzanog rada srca.

Neočekivano, osoba može doživjeti iznenadni gubitak pokretljivosti u rukama, nogama ili cijelom udu. Alarmantni simptomi mogu se manifestirati kao iznenadna pojava nesvjestice ili iznenadna, intenzivna glavobolja.

Ako se pojave osjećaji tjeskobe, straha ili nadolazeće smrti, osobe sa srčanim bolestima moraju odmah potražiti pomoć ako njihova nelagoda potraje dulje od dvije minute. Osobe koje pate od angine pektoris također bi trebale potražiti pomoć ako bol potraje deset minuta nakon upotrebe nitroglicerina. U slučaju da ste sami i sumnjate na srčani udar, potrebno je djelovati odlučno i odmah zatražiti prijevoz do najbliže zdravstvene ustanove.