Ubod stršljena može biti vrlo bolan, ali većina ljudi nema ozbiljne posljedice. Suprotno uvriježenom mišljenju, smrtni ishodi su rijetki. Uobičajene reakcije: Ubod stršljena obično uzrokuje blagu oteklinu koja traje nekoliko dana. Međutim, postoje slučajevi kada može izazvati ozbiljne alergijske reakcije ili anafilaktički šok, što povećava rizik od ozbiljnih komplikacija.

Preventivne mjere: Prilikom boravka u prirodi izbjegavajte područja gdje su stršljeni aktivni. Ako radite u vrtu ili boravite na otvorenom, zaštitite sve izložene dijelove tijela. U slučaju uboda odmah izvadite ubod i stavite hladan oblog kako biste smanjili bol i oteklinu. Simptomi uboda Nakon uboda stršljena, koža oko područja uboda bit će crvena, upaljena i boljeti.

Kod osoba koje su osjetljive na otrov, otok može biti značajan i proširiti se na veći dio tijela. Površinski ubodi vjerojatno će nestati za sat vremena, ali ozbiljniji slučajevi zahtijevat će promatranje. Prva pomoć Kako biste spriječili širenje otrova, zahvaćeni dio tijela držite podignutim. Ako je ubod još uvijek u koži, pokušajte ga nježno sastrugati ravnim predmetom, na primjer, oštricom noža.

Nemojte koristiti pincetu jer to može natjerati žalac da ubrizga više otrova u kožu. Hitna medicinska pomoć Alergijske reakcije. Ubodi u području grla i vrata mogu uzrokovati ekstremnu situaciju s disanjem zbog otoka, stoga je hitna liječnička pomoć vrlo važna. Osobe sklone alergijama trebaju biti izuzetno oprezne jer ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok.

Anafilaktički šok je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Oni koji su imali ubod mogu razviti preosjetljivost na otrov i stoga ozbiljnije reakcije na ponovni ubod. Ako dođe do anafilaktičkog šoka, potrebno je obavezno pozvati hitnu pomoć i odmah primijeniti antišok terapiju.

Prevencija i mjera opreza Osobe sklone alergijama trebaju uvijek pri ruci imati injekcije adrenalina i antihistaminike. Poduzmite ove mjere nakon savjetovanja s liječnikom. Kod uboda stršljena bez značajnijih alergijskih pojava staviti hladan oblog na mjesto uboda. Ako se simptomi pojačaju ili se pojave nakon nekoliko sati, potrebno je konzultirati se. Rizik od komplikacija uvelike se smanjuje uobičajenim preventivnim mjerama i adekvatnim reagiranjem.

BONUS TEKST

Ako mislite da imate neprijatelje i primijetite da netko radi protiv vas, oprostite im i imajte na umu da u njima ima puno boli i puno bijesa jer moraju pribjegavati uvredama. Zato, sledeći put kada vam neko pokuša da naudi, setite se reči mudrog vladike Nikolaja Velimirovića: “Blagoslovi moje neprijatelje, Gospodine. Ja ih blagoslivljam i ne proklinjem ih.

“UNISTIO SI MI ŽIVOT” Najbolji na svijetu neočekivano izgubio i poludio: Ja ovo treniram 21 godinu, a ONA MI RADI OVO! Prijatelji su me učinili sluškinjom bogatstva, dok su me neprijatelji tjerali da se pridružim ovoj boginji. Prijatelji me privezaše za zemlju, neprijatelji me oslobodiše zemlje i uništiše sve moje težnje ispod zemlje.

Oni su me učinili strancem u zemaljskim carstvima i nepotrebnim stanovnikom zemlje. Kao što progonjena zvijer nalazi sigurnije sklonište od one koja nije gonjena, tako sam i ja, gonjen od neprijatelja, našao najsigurnije sklonište, sakrivši se pod Tvojim šatorom, gdje ni prijatelji ni neprijatelji ne mogu uništiti moju dušu. Blagoslovi moje neprijatelje, Gospodine. I blagoslivljam ih, i ne kunem se. Priznali su moje grijehe svijetu umjesto mene.

Bičevali su me kad sam se suzdržao od bičevanja. Mučili su me kad sam bježao od mučenja. Vrijeđali su me kad sam sebi laskao. Pljuvali su me kad sam bio ponosan na sebe. A ovako je Vladeta Jerotić govorio o pravim prijateljima i kako ih prepoznati. Vladika Nikolaj ![Vladika Nikolaj](Printscreen) Blagoslovi moje neprijatelje, Gospodine. I ne kunem se dok ih blagoslivljam.

Kad sam se pravio mudar nazivali su me ludim, kad sam se pravio moćan smijali su mi se kao budalu, kad sam htio voditi ljude gurali su me u drugi plan, kad sam se žurio obogatiti tukli su me gvozdenom rukom, kad sam mislio da mirno spavam oni su me probudili, kad sam gradio dom za dug i miran život oni su ga srušili i istjerali. Doista, moji me neprijatelji odsjekoše od svijeta i rašire ruke moje prema Tvome zagrljaju. Blagoslovi moje neprijatelje, Gospodine.

I proklinjite ih, ja ne proklinjem. Blagoslovi ih i umnoži; umnoži ih i neka budu još više ogorčeni protiv mene tako da moj bijeg k Tebi bude nepovratan – da nada bude iščupana iz čovjeka kao što bi netko istrgnuo paukovu mrežu; da tišina vlada u svojoj punini u mojoj duši; da moje srce postane grobnica dva bolesna brata i sestara: ponosa i ljutnje; da skupi svo svoje blago u Nebo — oh!

Da se oslobodim ove samoobmane koja me zarobila u strašnu mrežu iluzornog života. Neprijatelji su me naučili da naučim ono što rijetki znaju: Čovjek nema neprijatelja u svijetu izvan sebe. Samo on mrzi neprijatelje jer ne zna da neprijatelji nisu neprijatelji nego okrutni prijatelji.

Zaista mi je teško reći tko mi je na ovom svijetu učinio više dobra, a tko više zla, prijatelji ili neprijatelji. Zato blagoslovi, Gospodine, i prijatelje i neprijatelje moje. Rob proklinje svoje neprijatelje jer ne zna. A sin ih blagoslivlja jer zna. Jer sin zna da mu neprijatelji ne mogu dirati život. Zato slobodno hodaj među njima i moli se Bogu za njih; Blagoslovi moje neprijatelje, Gospodine. I blagoslivljam ih, i ne kunem se.