Dobila sam odličan savet od svoje poznanice, koja je supruga dugogodišnjeg majstora za veš mašine, sada u penziji, ali još uvek rado pomaže svima kojima je potrebno. Njihova veš mašina radi savršeno više od 20 godina bez ikakvih problema poput buđi, neprijatnih mirisa ili kamenca. Upravo zahvaljujući njenim metodama održavanja, odlučila sam i sama da ih primenjujem, a rezultati su zaista izvanredni.

Redovno uklanjanje kamenca sa grejnog elementa
Najjednostavniji način za uklanjanje naslaga kamenca je korišćenje obične limunske kiseline.

Evo kako to radim:

Limunska kiselina: Sipajte 100-200 grama limunske kiseline u dozator za deterdžent.
Program pranja: Pokrenite program pranja na 60 stepeni.
Ovo je vrlo jednostavan, a efikasan način za čišćenje mašine za pranje veša, posebno grejnog elementa i bubnja.

Održavanje čistog dozatora deterdženta
Nakon nekog vremena, dozator deterdženta se može začepiti i pojaviti se plijesan. Da biste to sprečili:

Odaberite dozator.
Čišćenje: Umočite sunđer ili četku u čistu vodu, zatim dodajte limunsku kiselinu i očistite dozator pastom.
Isperite: Isperite dozator čistom vodom.

Čišćenje gumene zaptivke mašine za pranje veša
Gumena zaptivka može biti problematična zbog nakupljanja prljavštine i spora plijesni. Evo kako je čistim:

Rastvor: Pomešajte pola litre vode sa jednom kašikom limunske kiseline.
Čišćenje: Uronite krpu u rastvor i dobro obrišite gumenu zaptivku, uključujući i unutrašnjost.
Osušite: Ostavite da se osuši.
Ako primenite ove metode čišćenja, vaša mašina za pranje veša će biti mnogo čistija i može raditi besprekorno dugi niz godina.

Način čišćenja mašine za pranje veša prema čitaocu Peti
Veš mašina stara oko dve godine često se perem na niskim temperaturama. Moj muž je počeo primećivati da mu košulje više ne mirišu kao nekada. Prijateljica mi je savetovala metod koji je videla u nekoj TV emisiji, koristeći obične tablete za pranje posuđa.

Evo kako sam to uradila:

Tablete za pranje posuđa: Stavite dve tablete u mašinu za pranje veša.
Program pranja: Podesite temperaturu na 90 stepeni i pustite da radi prazna.
Ovo odlično funkcioniše i veš opet miriše sveže. Ponavljam ovu proceduru najmanje jednom u tri meseca.

Domaći kalgonit (jedač kamena)
Pravim i koristim domaći puder za čišćenje kamenca već deset godina, a preporučila sam ga i prijateljima.

Treba vam:

  • 2 dela sode za pranje: Osnova za čišćenje unutrašnjosti perilice rublja.
  • 2 dela sode bikarbone: Rastvara masti.
  • 2 dela limunske kiseline: Pojačava efekte čišćenja i ima antibakterijski učinak.
  • 1 deo nejodirane soli: Omekšava vodu.

Priprema:

Dobro izmešajte sve sastojke i sipajte u posudu koja se može zatvoriti.
Korišćenje: Stavim nekoliko kašika (oko 4-5) u praznu mašinu za pranje veša i podesim ciklus na 90 stepeni. Takođe dodajem jednu kašiku u bubanj pri svakom pranju kako bih omekšala vodu i očistila mašinu.
Ovaj proizvod koristim i u mašini za pranje sudova. Primenjujući ove savete, vaša veš mašina će raditi besprekorno dugi niz godina, bez kamenca i neprijatnih mirisa.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih bioloških činjenica odnosi se na sposobnost nekih životinja da regeneriraju izgubljene dijelove tijela. Dok većina sisavaca nema tu sposobnost, neka stvorenja iz životinjskog carstva imaju zapanjujuću sposobnost regeneracije.

Jedan od najpoznatijih primjera je aksolotl, vrsta vodozemca poznata kao “meksička hodajuća riba”. Aksolotl može regenerirati ne samo udove, već i kičmenu moždinu, srce i druge vitalne organe. Kada izgubi ud, aksolotl može razviti potpuno novi, funkcionalan ud bez ožiljaka. Ova sposobnost fascinira naučnike koji istražuju potencijalne primjene u medicini, uključujući mogućnosti za regeneraciju ljudskih tkiva i organa.

Drugi zanimljiv primjer je morska zvijezda, koja može regenerirati cijele dijelove tijela iz samo jednog odsječenog dijela. Neke vrste morskih zvijezda mogu čak regenerirati cijelo tijelo iz jednog odsječenog kraka. Ova sposobnost nije samo korisna za preživljavanje u divljini, već i za istraživanje bioloških procesa iza regeneracije.

Planarija, jednostavan flatworm, je još jedan fascinantan organizam. Ovi crvi su poznati po svojoj nevjerojatnoj sposobnosti regeneracije; čak i ako ih se prereže na pola, svaka polovina može regenerirati cijelo tijelo. Naučnici su otkrili da planarije koriste poseban skup matičnih ćelija, zvanih neoblasts, koje omogućuju ovu regeneraciju. Ova istraživanja pružaju dragocjene uvide u matične ćelije i regenerativnu medicinu.

Čak i neke vrste guštera, kao što su anolisi, mogu regenerirati izgubljene repove. Iako novi rep nije uvijek identičan originalnom, funkcionalan je i pomaže gušterima u njihovom svakodnevnom životu. Regeneracija repa uključuje složene procese obnove tkiva, uključujući kožu, mišiće i hrskavicu.

Ovi primjeri regeneracije u životinjskom svijetu pružaju inspiraciju za biomedicinska istraživanja i mogu jednog dana dovesti do razvoja terapija koje omogućuju ljudima da regeneriraju izgubljene ili oštećene dijelove tijela. Naučnici istražuju genetske i molekularne mehanizme koji stoje iza ovih sposobnosti s nadom da će moći primijeniti slične procese u ljudskoj medicini.