Žena dolazi kući kasno navečer. Ona tiho otvara vrata spavaće sobe, podiže prekrivač i vidi četiri noge.

Uzima bejzbolsku palicu iz kuta sobe i nekoliko puta udara pokrivač najjače što može. Ode u kuhinju po piće kad tamo ugleda muža.

On joj kaže: Žena se vraća kući kasno navečer. Ona odšulja otvori vrata spavaće sobe. Podiže prekrivač s kuta kreveta i vidi četiri noge.

Ode i uzme bejzbolsku palicu i nekoliko puta udari prekrivač najjače što može. Zatim odlazi u kuhinju po piće. I nalazi svog muža kako stoji tamo.

On joj kaže:

– Tvoji roditelji su nam došli u posjet, dao sam im naš krevet, nadam se da si ih već pozdravio.

BONUS TEKST

“Imam sina iz prethodnog braka i prije samo nekoliko dana sam se zaručila za svog novog dečka koji me zamolio da budem njegova žena pod jednim uvjetom da ću morati odbaciti sve iz svoje prošlosti uključujući i svog trogodišnjeg sina . Posebno je naglasio da ne želi hraniti tuđu djecu, samo svoju i samo svoju.

On je momak, nekoliko godina mlađi od mene i vrlo, vrlo bogat. Savršen ulov za ženu poput mene — razvedenu, osramoćenu, poniženu. Nisam razmišljala ni sekunde i rekla sam mu DA. Mislim da bi sve drugo bilo nepravedno i prema meni i prema mom sinu. Živim grubo i teško i nisam mu mogla ponuditi otmjen život.

Takav će biti i kod kuće — o njemu će se brinuti humani ljudi, a ja želim da ga vrlo brzo usvoji neka aristokratska obitelj. On je zgodan i ušuškan, prava dušica, dijete za koje se mora umrijeti. Nitko sretniji od mene što moj sin raste uz mene, ali život je, kao, nepredvidiv.

On je mlad i ima vremena pronaći pravi put, a ja… ovo mi je bila zadnja prilika. Možda će me netko osuđivati, ali nisam imao drugog izbora… Nikada ga neću zaboraviti — moje prvo dijete, moj sin. Bez obzira koliko još djece imam, on će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu.

BONUS TEKST

Pankreatitis je upala gušterače, organa koji se nalazi u želucu. Jedna od najopasnijih bolesti ljudskog tijela. Izlječiva je, da, ali komplikacije je mogu učiniti smrtonosnom, stoga je treba shvatiti i liječiti ozbiljno. Tako smo pitali dr. Ivana Đurića, liječnika opće medicine: Što je gušterača? Što to radi?

-Gušterača je organ koji se nalazi u trbušnoj šupljini, iza želuca. Ima dvostruku ulogu. Jedan je pomoći u kontroli razine šećera u krvi proizvodnjom hormona inzulina, glukagona, somatostatina i polipeptida gušterače; a drugi je da proizvodi sok gušterače koji pomaže probavi, a ujedno neutralizira želučanu kiselinu kada ona uđe u tanko crijevo – objašnjava dr. Đurić.

On navodi da se pankreasni sok dovodi u duodenum kroz gušteračni kanal. – Gušteračni kanal, koji ide od gušterače, spaja se sa žučnim kanalom koji dovodi žuč i zajedno se ulijevaju u dvanaestopalačno crijevo. Ovo smo ukratko objasnili kako biste razumjeli što može uzrokovati akutnu upalu gušterače. Što uzrokuje akutni pankreatitis? Najčešći uzrok pankreatitisa je žučni kamenac koji se pomaknuo.

Ovaj je kamenac zaustavio i začepio zajednički izlazni kanal za sok gušterače i žuč u dvanaesnik. U ovom slučaju sok gušterače unutar sustava kanala djeluje kao retrogradni iritant na stanice gušterače, uzrokujući upalu. Ova bolest može nastati i od prekomjernog unosa alkohola, trauma, tumora, nekih lijekova, autoimunih bolesti… – Akutni pankreatitis je podmukla bolest.

U ordinaciji opće medicine na to najčešće posumnjamo kada se pojave ove tegobe: bolovi u trbuhu koji su lokalizirani više s lijeve strane i šire se u leđa u obliku pojasa, kaže dr. Ivan Đurić. Koji su simptomi akutnog pankreatitisa? – Akutni pankreatitis je podmukla bolest. U ordinaciji opće prakse na to najčešće posumnjamo kada se pojave ove tegobe – bolovi u trbuhu, lijevo više lokalizovani i šire se prema leđima u obliku pojasa.

Ova bol je obično izdajnička i pacijenti je opisuju neugodnim izrazom na licu. Često nije jako, ali može biti jačeg intenziteta. Javljaju se mučnina i povraćanje koji se ne mogu objasniti postojanjem bilo kojeg drugog uzorka. Gubitak apetita. Neobjašnjivi gubitak težine. Pojava groznice i ubrzanog rada srca.

Javljaju se mučnina i povraćanje koji se ne mogu objasniti postojanjem bilo kojeg drugog uzorka. Koje pretrage se rade kada se sumnja na pankreatitis? – Kad postoji sumnja na pankreatitis, prije svega se radi fizikalni pregled želuca; mjerenje tlaka, EKG i slušanje srca i pluća, naravno.

Amilaze otkrivaju upalu gušterače Nakon toga potreban je kompletan laboratorij, uključujući amilazu. – Amilaze su enzimi pankreasnog porijekla. Testiraju se u urinu i serumu i mogu ukazivati ​​na prisutnost pankreatitisa. Pregled završava ultrazvukom želuca i po potrebi skenerom.