Njegove prednosti dodatno je raščlanila nutricionistica Ivana Mišić. Mnogi ljudi su neinformirani o prehrani i ne znaju da su neke ukusne namirnice jednako zdrave. Uzmimo, na primjer, slatku i sočnu lubenicu punu vitamina – vitamina C i B6 – plus magnezija i više. – Iako je glavni sastojak voda (do 90 posto), dinja je vrlo hranjiva i odličan izvor vitamina C i kalija.

  • Sadržaj beta-karotena je također vrlo visok, posebno u onim sortama s narančastim mesom. Prepune su bioflavonoida i karotenoida—drugih biljnih pigmenata—koji djeluju kao zaštitni štit od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Obiluju mineralima: tiamin, niacin, vitamin B6, folna kiselina, željezo; i također elemente u tragovima: magnezij, bakar, kalij mangan fosfor.

Sjemenke koje se mogu jesti bogate su vlaknima, proteinima i omega tri masnim kiselinama. Za dijabetičare, dinja je vrlo bitna jer joj je glikemijski indeks četiri (4). Nisko glikemijsko opterećenje također znači da nema skokova šećera u krvi, pa se preporučuje u dijabetičkoj dijeti. Kada kupujete lubenicu, odlučite se za onu koja je čvrsta, teška i simetrična – bez ikakvih mrlja ili oštećenja.

  • Danas je većina voća dostupna tijekom cijele godine. Ali slatkoća i sočnost će varirati ovisno o tome je li voće u sezoni ili ne. Kad zarežete dinju, svakako dobro operite koru kako ne biste prenijeli bakterije salmonele izvana na jestivi dio ploda. Tko ne bi trebao jesti dinju? “Oni koji uzimaju beta-blokatore trebali bi ograničiti konzumaciju dinja jer su bogate kalijem.” – savjetuje nutricionistica.

BONUS TEKST

Rak sinusa, obična, ali zanemarena bolest, možda se samo skriva unutar naših sinusa. Obično počinje tiho rasti bez ikakvih vidljivih znakova, ali ako su uopće prisutni, mogu se pojaviti kao manifestacija nazalne kongestije-boli-krvarenja. Nos se otvara u prostor koji se naziva nosna šupljina.

Ova šupljina je podijeljena dijelom kosti i hrskavice koji se naziva nosna pregrada u dva zračna prolaza, desnu i lijevu nosnu šupljinu. Nosna šupljina nalazi se iznad nepčane kosti, i proteže se unatrag kako bi komunicirala sa ždrijelom. Paranazalni sinusi i nosna šupljina djeluju kao filterske jedinice za udahnuti zrak, uz njihovu funkciju zagrijavanja i vlaženja zraka koji udišemo prije nego što dospije u pluća.

Malignost se može razviti iz različitih tipova stanica u paranazalnim sinusima i nosnoj šupljini, no karcinom skvamoznih stanica je najčešći. Ovaj rak stvara lezije koje su najčešće bolne i svrbe. Otvorene rane i krvarenje također se mogu pojaviti na mjestima koja svrbe. Nosna šupljina je nosom podijeljena u dva zračna prolaza. Ostali oblici raka pronađeni u ovoj regiji uključuju adenokarcinome (tumore žljezdanog epitela) i melanome (koji počinju u stanicama koje se nazivaju melanociti, stanicama koje koži daju prirodnu boju).

Sarkom je drugi. Čak i ovo počinje u mišićima ili vezivnom tkivu Invertirani papilomi: benigni tumori koji počinju unutar nosa, mali dio može postati zloćudan Rizik od razvoja ovog raka povezan je s izloženošću kemikalijama ili prašini na poslu (neki profesionalni rizici su izrada namještaja, pilane , obrada drva, postolarstvo, metalurgija, mlinarstvo ili pekarstvo), HPV infekcija i pušenje; iz drugih razloga, stariji muškarci su u najvećem riziku nakon 40. godine. Rizik od razvoja ovog raka povezan je s izloženošću kemikalijama.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju: Često su početni simptomi bolesti nespecifični, a neki su pacijenti čak i asimptomatski u ranim fazama. Obavezno nazovite svog liječnika ako primijetite: upalu sinusa ili pritisak u sinusima glavobolju ili bol u sinusima dugotrajnu rinoreju epistaksa kvržicu ili čir izvan nosa utrnulost ili trnce u licu oticanje ili druge probleme s očima (dvostruki vid, iznenadni razroki pogledi. ..) bolovi u gornjim zubima, klimavi zubi ili proteze koje više ne pristaju bol ili pritisak u uhu

Prognoza i mogućnosti liječenja ovise o tome gdje se nalazi tumor, je li došlo do metastaza u udaljene organe, veličini tumora. tumora, o kojoj se vrsti raka radi, koliko je pacijent star i kakvog su oblika općenito.