Fitinska kiselina je prirodni anti-nutrijent prisutan u mnogim zdravim namirnicama poput mahunarki, orašastih plodova, žitarica i sjemenki. Ova kiselina ima sposobnost da vezuje važne minerale kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, sprečavajući njihovu apsorpciju u organizmu. Kao rezultat toga, ovi minerali se izlučuju iz tijela prije nego što mogu pružiti bilo kakvu korist, što može dovesti do deficita esencijalnih nutrijenata.

Namirnice bogate fitinskom kiselinom
Endokrinologinja Zuhra Pavlova je izdvojila sledeće namirnice koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline:

Žitarice: zob, riža, pšenica
Mahunarke: pasulj, sočivo, grašak, soja
Orašasti plodovi: kikiriki, lješnici, bademi, orasi
Sjemenke: suncokret, mak, lan, tikva, susam

Posljedice visokog unosa fitinske kiseline
Fitinska kiselina može uzrokovati:

  • Deficit važnih minerala
  • Problemi mišićno-koštanog sistema
  • Oslabljen imunološki sistem
  • Digestivni problemi
  • Anemija usled nedostatka gvožđa (posebno kod vegetarijanaca)
  • Kako neutralisati fitinsku kiselinu

Toplotna obrada:

Kuvanje i pečenje može smanjiti sadržaj fitinske kiseline za 30-35%.

Potapanje u vodi:

Smeđa riža: 12 sati
Ovsene pahuljice: 10-12 sati
Bijela riža: 9 sati
Biserni ječam: 6 sati

Dodavanje sirćeta ili limunovog soka u vodu može poboljšati rezultate.

Potapanje u surutku:

Ova metoda je efikasna u neutralizaciji fitinske kiseline.

Klijanje:

Klijanje pasulja i žitarica smanjuje količinu fitinske kiseline za otprilike pola.

Kombinovana obrada:

Najefikasnija metoda je kombinovanje potapanja i toplotne obrade (kuvanje ili pečenje).

Iako fitinska kiselina može biti štetna zbog njenog uticaja na apsorpciju minerala, ove namirnice su bogate hranljivim materijama koje su neophodne za zdravlje. Primjenom odgovarajućih metoda obrade, kao što su potapanje, toplotna obrada i klijanje, možete smanjiti sadržaj fitinske kiseline i iskoristiti sve prednosti ovih nutritivno bogatih namirnica.

BONUS TEKST

Island, često nazivan “Zemljom leda i vatre,” nije samo poznat po svojim spektakularnim ledenjacima i vulkanima, već i po svojim čuvenim termalnim izvorima. Termalne vode na Islandu nisu samo prirodne ljepote već i značajan deo islandskog načina života i kulture.

Geotermalna aktivnost
Island se nalazi na srednjoatlantskom grebenu, gde se dve tektonske ploče, Evroazijska i Severnoamerička, razdvajaju. Ova geološka aktivnost rezultira visokom geotermalnom aktivnošću, stvarajući brojne tople izvore, gejzire i termalne bazene širom zemlje.

Plava laguna
Jedan od najpoznatijih termalnih izvora na Islandu je Plava laguna (Blue Lagoon). Smeštena na poluostrvu Reykjanes, ova prirodna oaza nastala je kao rezultat geotermalne aktivnosti u obližnjoj elektrani. Voda u Plavoj laguni je bogata mineralima poput silicijuma i sumpora, za koje se veruje da imaju terapeutska svojstva. Lagunu godišnje poseti preko milion turista koji dolaze kako bi se opustili u toplim, mlečno-plavim vodama.

Zdravstveni benefiti
Termalni izvori na Islandu nisu samo turistička atrakcija, već se koriste i za zdravstvene svrhe. Geotermalna voda je prirodno bogata mineralima koji mogu pomoći u lečenju različitih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i ekcem. Pored toga, kupanje u toplim izvorima pomaže u opuštanju mišića, poboljšava cirkulaciju i doprinosi opštem osećaju blagostanja.

Društvena aktivnost
Za Islanđane, termalni izvori su više od mesta za opuštanje – oni su važan deo društvenog života. Lokalno stanovništvo često posećuje bazene i termalne izvore, ne samo radi opuštanja već i kao mesto za druženje i razgovor. Tokom dugih, hladnih zimskih meseci, termalni izvori postaju oaze topline i druženja.

Ekološki aspekt
Island koristi svoju geotermalnu aktivnost ne samo za turizam već i za održivu energiju. Geotermalne elektrane čine oko 25% proizvodnje električne energije na Islandu, a takođe se koriste za grejanje domova i drugih zgrada. Ovo čini Island jednom od najodrživijih zemalja u svetu u pogledu korišćenja prirodnih resursa.

Island nije samo zemlja neverovatnih prirodnih pejzaža već i primer kako se geotermalni resursi mogu koristiti na održiv i koristan način, donoseći benefite i za stanovništvo i za posetioce.