ReceptiSavjetVijestiRadoznalostZdravlje i obitelj Da bismo bili zdravi i da bi naše tijelo ispravno radilo, svi organi u tijelu moraju obavljati svoje funkcije. Najvažniji organ je jetra, koja pomaže u uklanjanju toksina iz našeg tijela. Na svom početku, bolest masne jetre ostaje uglavnom asimptomatska među znatnim dijelom populacije.

  • Prisutnost boli ili osjetljivosti posebno u desnom hipohondriju ili epigastriju ukazuje na oštećenje jetre. Obično se bolest masne jetre manifestira jednim simptomom, iako je proces bolesti uglavnom tih. U Europi je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) najčešća bolest jetre u mnogim razvijenim zemljama, a procjenjuje se da stope prevalencije pogađaju između 30% i 40% stanovništva.

Oko 60% osoba s dijabetesom tipa 2 također ima dijagnozu nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Kada su prisutni, simptomi su uglavnom nespecifični: umor, slabost, nenamjeran gubitak težine, gubitak apetita, mučnina, bol u trbuhu, paučasti nevusi i žutica. Postoji više markera za otkrivanje kasnog stadija bolesti. Rano prepoznavanje i liječenje ključni su za sprječavanje razvoja ove bolesti u cirozu i smanjenje masnoće u jetri.

  • Tipični znakovi ovog stanja su trbuh plus oticanje nogu i ekstremna slabost plus smetenost. Ako ikada primijetite prisutnost tamne ili crne stolice ili urina, odmah potražite liječničku pomoć. Masna jetra se u većini slučajeva identificira kao slučajni nalaz na rutinskim pregledima, dok informacije o opsegu ožiljaka na jetri pomažu u procjeni progresije bolesti.

Kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, učinkovito smanjenje masnoće i upale u jetri ovisi o tome da li je gubitak težine prioritet putem zdrave prehrane, tjelovježbe i općih načela koja omogućuju učinkovitu prevenciju ovih procesa. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom trebale bi imati veliki prioritet gubitku težine jer to ima golem utjecaj na cjelokupno zdravlje jetre.

  • Ugledne znanstvene studije dokazale su da smanjenje tjelesne težine za 7-10% može, na temelju uvjerljivih dokaza, spriječiti, pa čak i poništiti oštećenje jetre. Dokazi iz visoko priznatih ispitivanja kao što je ispitivanje PREDIMED i njegovi analozi ujednačeno pokazuju da mediteranska prehrana smanjuje rizik od pojave nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Nutricionisti preporučuju uzimanje omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina u biljkama i ribi (ovo je korisno za jetru), cjelovitih žitarica koje sadrže vlakna i povrća bogatog polifenolima kako bi jetra bila zdrava.

Etiologiju bolesti masne jetre ne treba suziti samo na unos masti. Rizik ne leži u konzumaciji masnoće, začinjene hrane i prerađene hrane. Nije da je masna, začinjena ili prerađena hrana štetna, ali osoba s masnoćom u jetri također bi trebala uzimati zdrave masnoće u svojoj prehrani. Akutna masna bolest jetre mora se razlikovati od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Akutna masna bolest jetre može se prikazati kao izolirano stanje koje se javlja iznenada pod nekoliko okolnosti kao što su tijekom trudnoće ili nakon uzimanja nekih lijekova ili toksina.

  • Međutim, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je jetrena manifestacija metaboličkog sindroma, karakterizirana taloženjem masti unutar hepatocita koja prelazi 5% ukupne težine u nedostatku sekundarnih uzroka nakupljanja masti (npr. značajna konzumacija alkohola). Razvoj ovog stanja može biti povezan s nasljednim i stečenim poremećajima lipodistrofije.

Zahtijeva se pažljivo praćenje i liječenje bilo kojeg oblika bolesti masne jetre. Također, ako osjetite umor, nedostatak energije i nedostatak motivacije nakon buđenja, vrijedno je pažnje shvatiti da ovi simptomi mogu govoriti o većem problemu duboko u vama, a ne samo da ih pripisujete proljetnom umoru. Kvaka je u tome da budete oprezni i shvatite da proljetni umor može ukazivati ​​na prikrivene zdravstvene probleme ozbiljnije prirode.

  • Čimbenici poput pothranjenosti, nedostatka tjelovježbe, problema sa štitnjačom, anemije i drugih kroničnih bolesti mogu uzrokovati da se osjećate stalno umorno. Ako se osoba osjeća umorno čak i nakon odmora, tada treba sumnjati da ima dijabetes dok se ne dokaže suprotno. Osobito ako imaju više od 45 godina ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili imaju obiteljsku povijest dijabetesa. Depresija nije samo psihički stres, već se javlja i simptomima kroničnog umora i iscrpljenosti.