Postoji 7 važnih stvari o njihovom djetinjstvu i odakle su došli za koje svakako trebate pitati roditelje dok su živi. Ovih 7 stvari koje biste svakako trebali pitati svoje roditelje dok su živi: Žalit ćete zbog toga kada jednog dana umru Osim tuge koja obuzima pojedince, gubitak roditelja ostavlja iza sebe spoznaju da čovjek nije uspio voditi sve razgovore koje bi volio tijekom života.

  • Definitivno je manje bolno kada imate puno trenutaka kojih se možete prisjetiti sa smiješkom na licu, nego kada se osjećate kao da su otišli i da su vam mogli reći puno više. Stoga donosimo nekoliko pitanja koja bi svaka odrasla osoba trebala postaviti svojim roditeljima prije nego što dođe trenutak jer je to navodno jedan od najvećih emocionalnih gubitaka u ljudskom životu.

Tko su ljudi na vašim starim obiteljskim fotografijama? Skupite svoje stare obiteljske fotografije i pogledajte jesu li na poleđini napisani datumi i ljudi. Napravite digitalne kopije jer, znate, papir ne traje vječno. A ni naše pamćenje. Na primjer, slika vašeg djeda u vojnoj uniformi, koji stoji pored obiteljskog kapoa, ili slika vaše bake dok je trudna s vašom mamom, s vremenom će za vas postati dragocjeno obiteljsko nasljeđe. Takve slike mogu izazvati i druge uspomene i priče koje će vam roditelji ispričati kada ih svi zajedno pregledate.

  • Odakle si? Mnogo je obitelji emigriralo u neke zemlje koje su kasnije postale dom njihovih potomaka. Ali kako ćeš svojoj djeci i unucima sutra reći odakle je tvoja obitelj i kako si došao ovdje? Tko će im reći odakle dolazite i odakle “vučete” korijene? Sve bi to tvojim roditeljima dugo objašnjavali neki stariji članovi obitelji koji su sigurno tijekom života naučili mnoge detalje o tvojoj obiteljskoj povijesti.

Također, mnoge su obitelji sigurno promijenile svoja prezimena u nekom trenutku u povijesti pa biste trebali znati otkad su vaši preci s ponosom nosili prezime koje ste vi nosili od rođenja? O čemu se godinama “šutjelo” u obitelji? Svaka obitelj ima jednu crnu ovcu – znate, ujaka koji je otišao u zatvor ili baku tetu koja je pobjegla od kuće s petnaest godina. Kada su u pitanju ovakva zbivanja ne tako davne prošlosti, teško je o njima govoriti. No, pola stoljeća ili više nakon događaja, strasti su se valjda stišale i klan se više ne grozi toliko bruke nekog potomka koju im ovi prave, a ipak su ti i dalje dio obiteljske povijesti.

  • Zato je dobro vrijeme da pregledate svoju obiteljsku povijest. Koja su bila najbolja i najgora vremena? Pitajte o trenucima kada je obitelj najviše držala zajedno. Pitajte o trenucima kada su jedni drugima najviše pomagali. Istovremeno saznajte kada je prestalo. Saznajte zašto je prestalo. Koje su situacije dovele do ovih eventualnih nesuglasica? Koje su situacije dovele do te udaljenosti između pojedinih članova?

Također, saznajte sve o bolestima od kojih su neki vaši preci umrli, nerazjašnjenom nestanku starijeg člana obitelji, rođaka koji bi danas bio živ da mu majka nije umrla na porodu… Jer i gubici su sastavni dio života koji vam mogu pomoći u sastavljanju brojnih kockica obiteljskog mozaika. To što je vaš djed cijeli život navijao za Crvenu zvezdu ili Partizan ne znači da je on zapravo uvijek živio u Beogradu.

  • Pokušajte doznati kako je izgledalo selo, ulica i kuća u kojoj su odrasli vaši roditelji (i baka i djed). Možda vam to nije bitno sada dok ste mladi, ali u nadolazećim godinama vjerojatno ćete željeti posjetiti taj dom, a možda će i vaša djeca imati takvu znatiželju u potrazi za svojim korijenima. Tko su bili vilinski kumovi obitelji? Možda znate tko su najbolji prijatelji vaših roditelja i lijepo je biti u kontaktu s njihovom djecom.

Ali ono što sigurno ne znate je s kojim obiteljima je vaša obitelj bila “najbolja” generacijama? Možda imate starog obiteljskog kuma za kojeg uopće ne znate. Možda je kum sa slike spasio život vašem djedu. Možda je vaša prabaka zadužila neku obitelj. Zbog svega toga morate znati kojim ste se sve obiteljima kroz povijest “obvezali”. Koga treba upisati u prazna polja na obiteljskom stablu?

  • Mislite da znate sve o prošlosti svoje obitelji i odakle su došli – onda bum. Ne znaš čak ni ime svoje pra-pra-tete. Ili za koga se udala. Ili ako je imala djecu. Obiteljsko stablo je nešto zanimljivo čime možete ispuniti svoje slobodno vrijeme, pa uzmite ovaj papir tijekom jutarnje kave s tatom ili mamom i razgovarajte o svakom imenu koje ste propustili.