Kad smo već kod kuhanja tjestenine, mnogi od nas su svjesni da voda u kojoj se tjestenina kuhala može biti korisna za pripremu umaka. Ali koliko vas je znalo da voda u kojoj su se kuhala jaja može biti korisna za biljke! Biljke vole kalcij jer im pomaže da ojačaju, a voda u kojoj se kuhaju jaja bogata je ovim mineralom.

  • Štoviše, kalcij pomaže u održavanju optimalne pH vrijednosti tla. Jedna stvar koju treba napomenuti je da se ova voda treba ohladiti na sobnu temperaturu prije nego što je koristite na svojim biljkama. Niste sigurni radi li se o nedostatku kalcija? Pripazite na sljedeće simptome: Žuto-smeđe mrlje na lišću sa smeđim rubovima.

Spor rast biljke. Adekvatna količina kalcija u tlu čini biljke otpornijima na bolesti i manje ih oštećuje. Ako je lišće vaših biljaka suho i beživotno, isprobajte trik iskusnih vrtlara. Uzmite čistu krpu, nanesite malo majoneze i nježno istrljajte listove biljke. Time ne samo da će zablistati već će se i sama majoneza razgraditi i ukloniti prašina koja se nataložila.

BONUS

  • KAKO PRAVILNO KORISTITI LJUSKE JAJETA KAO GNOJIVO ZA CVIJEĆE: Prestanite bacati ljuske jaja u smeće i koristite ih u svom vrtu Vaše biljke vole ljuske jaja! Bilo da vrtlarite ili držite kućne biljke, evo nekoliko načina kako iskoristiti te ostatke ljuski jaja za hranjenje biljaka. Uostalom, ljuske su gotovo u potpunosti sastavljene od kalcijevog karbonata – istog elementa koji gradi zdrave kosti i mišiće kod nas ljudi. I biljke ga trebaju!

Možete im ga dostaviti putem komposta, zemlje ili putem domaćeg čaja od ljuski jajeta. Čiste, suhe ljuske jaja mogu ići pravo u vaš kompost, kaže vrtlarica Yvonne Savio za LATimes. Također možete staviti zdrobljene ljuske izravno u tlo kada sadite svoje biljke ili sjeme. Minerali su uglavnom kalcijev karbonat, zajedno s malim količinama kalija i fosfora, koji će se polako razgraditi dok ne dođe do točke u kojoj ih korijenje biljke može apsorbirati.

  • Trebat će neko vrijeme da se ove ljuske razgrade, stoga razmislite o tome malo prije gnojiva za biljke sljedeće godine. “Biljke kao što su rajčice, paprike i patlidžani posebno će imati koristi od dodatnog kalcija; Savio tvrdi da su ljuske jaja idealne. Ovim dodatnim kalcijem cvijeće će spriječiti truljenje.

Brokula, cvjetača, blitva, špinat i amarant također su u sastavu ista liga biljaka bogatih kalcijem kojima može koristiti dodatna doza kalcija kroz kožu.” Određene štetnike moguće je otjerati i komadićima ljuske jajeta. Ako su puževi puževi problem koji napada vaše biljke, tada pospite malo zgnječenih ljuski oko korijena biljke tako da napravite barijeru široku oko dva inča.

  • Zbog oštrih komada ova ljigava stvorenja neće doprijeti do biljke. Što se tiče kućnih biljaka, skuhajte ‘čaj od ljuske jajeta’ kako biste pospješili njihov rast. Leigh Adams, vrtlar iz Los Angelesa, savjetuje da školjke dobro isperete i ostavite da se osuše. Možete ih držati u kutu mikrovalne pećnice kada zagrijavate druge stvari ili ih staviti u posudu na stražnjoj strani hladnjaka.

Ljuske jednostavno zdrobite rukom, stavite u zdjelu i prelijte kipućom vodom. Ostavite smjesu da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Ako se brinete da će komadići ljuske jajeta završiti u vašim sobnim biljkama, procijedite ih i koristite samo vodu. Prelijte vodu preko biljaka kao što biste to učinili običnom vodom.

  • Sukulente i druge ukrasne biljke ne trebaju kalcij u istoj mjeri kao povrtne i voćne biljke, ali sve će imati koristi od minerala koje donosi čaj od ljuske jajeta. “To je kao višenamjensko gnojivo; biljka će uzeti ono što može iskoristiti, što joj treba”, smatra Savio. Natjerajte prirodu da obavi većinu posla, pustite ljuske od jaja da rade za vas.