Vazelin je jedan od onih proizvoda koji često prolazi nezapaženo, iako ovaj povoljan i jednostavan gel može biti izuzetno koristan u mnogim situacijama. Njegova svestranost i učinkovitost čine ga neophodnim za svaki dom. Donosimo vam nekoliko načina na koje vazelin može unaprijediti vaše svakodnevne rutine i riješiti razne probleme.

Osnovne Namjene Vazelin
Vazelin sprječava oštećenja kože uzrokovana vjetrom, ublažava simptome psorijaze, kožnih alergija, groznica, ekcema, hemoroida i pomaže kod uklanjanja uši iz kose. Može se koristiti kao intimni lubrikant, za njegu muških spolnih kožnih bolesti, protiv krvarenja iz nosa, a može spriječiti i udisanje peludi iz zraka kada se namaže na nosnice.

Osim toga, vazelin je odličan kao zaštitno sredstvo prilikom bojenja. Sprječava da boja, lak, masnoća ili ulje dospiju na kožu ili osjetljive radne površine. Može pomoći u uklanjanju žvakaće gume iz kose i olakšati skidanje preusko prstenja.

Dodatne Namjene Vazelin
Dugotrajan Miris Parfema: Prije nego što nanesete omiljeni parfem, namažite malo vazelina na mjesto koje ćete poprskati. Parfem će trajati puno duže.

Savršene Obrve: Ako imate neposlušne obrve, nanesite tanak sloj vazelina na njih kako bi ostale na mjestu i izgledale uredno.

Hidratizirane Usne: Vazelin je jedan od najboljih proizvoda za hidrataciju usana. Koristite ga kao stick za usne kako bi vaše usne bile meke i njegovane.

Duge Trepavice: Ako želite da vaše trepavice budu duge i njegovane, koristite staru četkicu od maskare. Namažite trepavice vazelinom i ponavljajte postupak nekoliko dana za redom. Promjene će biti vidljive.

Šminka u Krizi: Ako vam ponestane omiljenog ruža ili sjenila, pomiješajte mrvicu preostale šminke s vazelinom i nanesite na lice. Nitko neće primijetiti razliku.

Mekana Stopala: Vazelin je idealan za njegu ispucale kože na stopalima. Namažite ga prije spavanja i obucite čarape kako bi se što duže zadržao na koži.

Skidanje Šminke: Ako imate osjetljivu kožu, vazelin je odličan za skidanje šminke. Ne izaziva iritacije i uklanja čak i vodootpornu šminku.

Nakon Depilacije: Ako je vaša koža crvena i iritirana nakon depilacije, nanesite vazelin na iritirana područja. Crvenilo će brzo nestati.

Ispucali Krajevi Kose: Ako imate ispucale krajeve kose i ne želite se šišati, nanesite malo vazelina na krajeve. Privremeno će sakriti ispucale vrhove.

Mrlje od Šminke: Ako ste slučajno isprljali odjeću ružem, nanesite malo vazelina na mrlju i protrljajte. Mrlja će odmah nestati.

Mrlje od Boje za Kosu: Ako ste obojili kosu i obojili lice, nanesite vazelin na zamrljana mjesta i blago utrljajte dok se boja ne skine.

Stavljanje Naušnica: Ako vas boli stavljanje i skidanje naušnica, namažite rupice s malo vazelina. Bol će nestati i naušnice će lako kliziti.

Vazelin je nevjerojatno koristan proizvod koji može riješiti brojne probleme i unaprijediti vašu dnevnu rutinu. Bilo da se radi o zaštiti kože, njezi kose ili pomoći pri šminkanju, vazelin je svestran i učinkovit. Svakako ga uključite u svoju svakodnevnu njegu i otkrijte sve njegove prednosti.

BONUS TEKST

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja, a voda je jedan od najboljih načina za to. I dok su čaj i kafa takođe popularni i korisni napici, jedan veoma pristupačan napitak koji se može konzumirati svakodnevno, naročito ujutru, donosi brojne prednosti. Dr. Kunal Sud preporučuje čašu tople vode na prazan stomak, ističući tri glavna razloga zašto je ovo korisno:

Pomaže varenje: Topla voda može pomoći u rastvaranju hrane koju je teško svariti i može olakšati oslobađanje od zatvora. Ovo je podržano istraživanjem objavljenim 2016. godine u časopisu Gastroenterology Nursing, koje je pokazalo da voda na temperaturi od 37 stepeni pozitivno utiče na pražnjenje creva i smanjuje nadutost.

Poboljšava metabolizam: Topla voda može privremeno ubrzati vaš metabolizam jer vaše telo mora da je dovede do telesne temperature. Ovo blago povećanje brzine metabolizma može pomoći u sagorevanju kalorija, što je korisno ako pokušavate da izgubite težinu.

Poboljšava cirkulaciju i protok krvi: Ispijanje tople vode može proširiti krvne sudove, čime poboljšava cirkulaciju i protok krvi. Ovo može doprineti boljem funkcionisanju vašeg kardiovaskularnog sistema.

Važno je napomenuti da voda ne sme biti prevruća kako ne bi opekla usta ili jednjak. Topla voda, koja je na ugodnoj temperaturi, može biti korisna za vaše zdravlje i može se lako uključiti u vašu dnevnu rutinu za dodatne zdravstvene benefite.