Nakupljanje leda rezultat je prekomjerne tekućine i vlage u hladnjacima i zamrzivačima. Najprije provjerite jesu li namirnice i prehrambeni proizvodi u vrećicama dobro zatvoreni i zapakirani te pravilno čuvani u zamrzivaču. Osim toga, unatoč činjenici da su novi uređaji koji danas izlaze na tržište opremljeni tehnologijom ‘no frost’, mnogi su još uvijek opterećeni tim problemom.

  • Nakupljanje leda rezultat je dodatne tekućine i vlage u vašem hladnjaku i zamrzivaču. Najprije provjerite jesu li namirnice i hrana u vrećicama dobro zatvorene i zapakirane te ih na odgovarajući način spremite u zamrzivač. Iako većina novih uređaja koji su danas dostupni na tržištu dolaze s uključenom opcijom no frost tehnologije, mnogi se ljudi još uvijek bore s ovim problemom.

Višak tekućine i vlage u hladnjacima i zamrzivačima uzrokuju naslage leda. A kako biste spriječili stvaranje leda na stijenkama hladnjaka, prvo ga očistite, odnosno odmrznite i hladnjak i zamrzivač. Nakon što ste temeljito očistili uređaj, obrišite sve stijenke suhom, a zatim lagano utrljajte uljem.

  • Ulje bi trebalo spriječiti lako stvaranje novog leda. Led je u većini slučajeva rezultat velike količine vlage u hladnjaku, a time iu zamrzivaču; stoga i dalje morate paziti na sve vrećice hrane koje držite unutra. Prema DomInVrtu, pripazite da su sve posude i vrećice s hranom zatvorene kako bi iz njih izlazilo što manje vode.

BONUS TEKST

Ako planirate napustiti kuću na dulje vrijeme, bilo zbog odmora, vikenda ili bilo kojeg drugog razloga, i želite osigurati da struja ostane stabilna u vašoj odsutnosti, evo trika. Samo napunite čašu vode i držite je u zamrzivaču. Stavite stari novčić ravno na površinu vode u čaši. Kad se vratite, pogledajte kako stoji novčić i znat ćete što se sve dogodilo tijekom vašeg odsustva.

Ako je novčić još uvijek na vrhu leda u čaši, struja nije nestala i sva hrana je sigurna. Ako vidite da je novčić potonuo na dno šalice, to znači da je ili nestalo struje ili nije bilo dovoljno dugo da se led otopi i zatim ponovno zamrzne. Postoji šansa da se sadržaj vašeg zamrzivača u jednom trenutku djelomično otopio i zatim ponovno zamrznuo.

Treba napomenuti da hrana, nakon odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja, može, ali i ne mora izgledati dobro, ali može sadržavati bakterije štetne za zdravlje. Stoga upotrijebite staklenu čašu ili posudu koja je dovoljno prozirna da s lakoćom uočite varijacije u stanju ispitnog materijala, uključujući promjene u vodi i novčiću.

Ako vidite da je novčić napola ili na bilo kojoj razini ispod vrha čaše, to znači da se vaš zamrzivač djelomično otopio, a zatim ponovno zamrznuo u nekom trenutku. Vaša će hrana biti sigurna za jelo, ali je možda izgubila kvalitetu; u ovoj situaciji budite oprezni i prosudite.