Stigao Mujo s obitelji na more, pa u hotel i pita:

“Imate li slobodnu sobu za pet dana?

” Recepcionar je pogledao u kompjuter i rekao:

“Da, ali samo sobe koje su ostale imaju pogled na more… to vam je malo skuplje…

” Mujo uzdahne i reče: „A ako obećamo da nećemo gledati kroz prozor?

BONUS TEKST

Ako su fuzobakterije prisutne u usnoj šupljini, osobe s rakom glave i vrata imaju bolje rezultate liječenja. Znanstvenici su otkrili da ova uobičajena vrsta bakterija u ustima može učiniti da se određene vrste raka ‘otope’. Istraživači s King’s Collegea u Londonu rekli su da su bili vrlo iznenađeni otkrićem da uobičajena bakterija u ustima, Fusobacteria, zapravo može ubiti određene vrste raka.

U jednoj studiji, pacijenti s rakom glave i vrata za koje je utvrđeno da imaju ovu bakteriju značajno su poboljšali rezultate liječenja. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdili točni biološki mehanizmi kojima se to događa. Utjecajna fuzobakterija “Fusobacteria je sposobna ‘ubiti rak'”, rekao je dr. Miguel R. Ferreira, glavni autor studije i savjetnik za rak glave i vrata.

“Ono što smo otkrili je da ovaj mali organizam dovodi do boljeg ishoda terapija koje se temelje na nečemu što djeluje unutar stanica raka, tako da trenutno tražimo taj mehanizam, i to bi trebala biti tema za novi rad vrlo brzo u budućnosti, “ kaže dr. Fereira. “Ovo istraživanje pokazuje da te bakterije imaju kompliciraniju ulogu nego što se dosad mislilo u njihovom odnosu s rakom—to jest, one zapravo tope stanice raka glave i vrata.

Ali ovo otkriće treba odvagnuti s njihovom poznatom ulogom u pogoršanju karcinoma kao što je crijeva”, dodao je. Zanimljivo je da ova bakterija pogoršava stanje kod raka debelog crijeva, dok pozitivno djeluje kod raka glave i vrata. Studija je otkrila neočekivani ishod. Znanstvenici su koristili modeliranje kako bi identificirali koje bi bakterije mogle biti zanimljive za daljnja istraživanja.

Zatim su proučavali učinak bakterija na stanice raka u laboratoriju i analizirali podatke o 155 pacijenata oboljelih od raka glave i vrata čiji su podaci o tumoru dostavljeni u bazu podataka “Cancer Genome Atlas”. Akademici su u početku očekivali drugačiji ishod, jer su prethodna istraživanja povezivala fusobakterije s progresijom raka debelog crijeva. U laboratorijskim studijama istraživači su stavili određene količine bakterija u Petrijeve zdjelice i pustili ih da se inkubiraju nekoliko dana.

Nakon ponovne provjere kako bi vidjeli učinak bakterija na rak, otkrili su da su stanice raka gotovo u potpunosti nestale. Znanstvenici su koristili modeliranje kako bi identificirali zanimljive bakterije za daljnje proučavanje Došlo je do smanjenja održivih stanica raka Otkrili su da je 70% do 99% manje stanica raka glave i vrata bilo održivo nakon što su zaražene fuzobakterijama.

Analiza podataka o pacijentima pokazala je da ako je pacijent imao fusobakterije unutar raka, imao je bolje šanse za preživljavanje od onih bez. Kod pacijenata s rakom glave i vrata, prisutnost ovih bakterija bila je povezana sa 65% smanjenjem rizika od smrti u usporedbi s onima čiji rak nije imao te bakterije. Istraživači se nadaju da bi ovo otkriće jednog dana moglo pomoći u liječenju pacijenata koji pate od raka glave i vrata koji zahvaća usta, grlo, govorni aparat, nos i sinuse.

Stručnjaci su izjavili da je u posljednja dva desetljeća došlo do minimalnog napretka u mogućnostima liječenja raka glave i vrata; stoga su izrazili nadu da će ovo novo otkriće utrti put učinkovitim terapijama u budućnosti. Trenutak “istine” Dr. Reis Ferreira rekao je da je prije laboratorijskog rada tim istraživača očekivao da će fuzobakterije ili potaknuti rast ovih vrsta raka ili ih učiniti otpornijima na radioaktivno zračenje.

Ali zapravo su otkrili da je nakon nekoliko dana potpuno uništio rak. “Naša otkrića su izvanredna i prilično iznenađujuća. Imali smo ‘Aha!’ trenutku”, rekla je dr. Anjali Chander, viša klinička istraživačica na King’s Collegeu u Londonu i druga vodeća autorica studije.