Dr. Vojislavu Šešelju nakon godina borbe s njima dijagnosticiran je rak debelog crijeva i metastaze na jetri. Prošao je operaciju i kemoterapiju nakon čega je uslijedio dobar oporavak. Nakon medicinskih tretmana pozornost je usmjerena na važnost prehrane. “Hranila sam se zdravo, jela puno voća i povrća.

  • Od tada svako jutro pijem sok od aronije i svježe cijeđeni sok od mješavine cikle, peršina, celera, mrkve i jabuke. Jedem sezonsko voće dok ne dođe vrijeme za smokve. To su rajski plodovi, pravo je čudo kako je zdrava.” Na pitanje smatra li da je stres uzrok njegove bolesti, Šešelj je odgovorio: “Pokušao sam u Haagu izazvati stres kod drugih, a ne kod sebe, ali mislim da je pravi uzrok moje bolesti bila loša hrana koju smo tamo dobivali.

A mogao je biti stres, ljudi ponekad potiskuju svoje osjećaje. Pokušao sam sakrij to, nikad nisam dopustio da drugi primijete moju patnju”, rekao je Šešelj prije šest godina.

Jelovnik nakon operacije i kemoterapije za Vojislava Šešelja:

– 3-4 gutljaja soka od sibirske aronije.

– Miješani sokovi od cikle,

đumbira, peršina,

celera, mrkve i jabuke.

– Dnevne salate od peršina, celera i mrkve (također s dodatkom korabice, kupusa i rotkvica).

– Zimi do dva nara dnevno.

– Dnevni unos svježih smokava, banana, jabuka, krušaka, šljiva…

– Čorba od 15 vrsta različitog povrća

– Nekoliko puta tjedno teletina, piletina i svinjetina, riba češće

– Jedna tableta magnezija, kalcija i cinka dnevno

– Omega 3 jednom dnevno

BONUS TEKST

Visoke temperature nisu ugodne nikome, a posebno osobama s kroničnim bolestima poput dijabetesa. Ljeti je važna pažnja na hidrataciju, kao i prilagođavanje terapije ljetnoj prehrani. Pročitajte na što još morate obratiti pozornost tijekom putovanja i odmora ako imate dijabetes. – razgovarala je endokrinolog prof. dr Srđana Popović. za Zdravlje Kurir. Pravilna hidracija važna je za sve tijekom leta, a dijabetičari posebno trebaju voditi računa o dovoljnom unosu tekućine.

– Osoba s dijagnosticiranim dijabetesom ne bi smjela izlaziti iz kuće i putovati avionom bez vode jer dehidracija može biti i kobna za dijabetičara. Klasični simptomi hiperglikemije – suha usta, pretjerana žeđ pri čemu se pojačano znojimo – mogu dovesti i do dijabetičke kome, pojašnjava prof. dr. Popović. Terapiju treba prilagoditi prehrani. – Ako je pacijent na inzulinskoj terapiji, dozu inzulina treba smanjiti s obzirom na obroke koji su u pravilu lakši i manje kalorični tijekom leta.

To znači da se lako može pojaviti hiperglikemija ako se zadrži stari režim inzulina, kada nije bilo ovako toplo. Ako je netko primio 12 jedinica brzodjelujućeg inzulina prije obroka, trebao bi to smanjiti na najmanje šest jedinica, prepoloviti dozu, a zatim pratiti stanje, naravno, uvijek uz konzultacije s liječnikom. Također, važno je voditi računa o unosu voća koje je prilično slatko, posebice lubenice.

Kada putujete u druge vremenske zone, dozu inzulina potrebno je postupno prilagođavati. Budite oprezni ako mijenjate vremenske zone. – Što se tiče putovanja i prelaska vremenskih zona, brzodjelujući inzulin koji je specifičan za obrok može se nastaviti uzimati nakon obroka. Samo večernji inzulin, koji odgovara 24 sata proizvodnje inzulina, trebao bi se smanjivati ​​tijekom dva sata.

Ovaj dugodjelujući inzulin mora se postepeno smanjivati. Dakle, kada putujemo u Ameriku ili Australiju, na primjer, ne bismo trebali propustiti dozu tek tako. Trebate vratiti sat unatrag, kao da ste uzeli inzulin u 10 navečer.

Zatim tijekom dva do tri dana pomaknite se po dva sata – povećavajući ili smanjujući, ovisno o vremenskoj zoni -, savjetuje ona. Što se tiče oralne terapije, i dalje možete nastaviti uobičajenim ritmom jer se uzima prije doručka. – Oralna terapija prati unos hrane, stoga pazite da ne izazove hipoglikemiju ako preskočite obrok.