Rastanak je oboma teško pao. Zaprosio me prije nego što je otišao, ali sam odbila jer nismo proveli dovoljno vremena zajedno da bismo ga dovoljno dobro razumjeli – rekla sam mu to i on je to teška srca prihvatio. Pisma su nam redovito stizala. Željno sam ih čekao. — Sumnjičio me za nevjeru.

  • Dina se uključila. Više od četrdeset godina kasnije pronašla ju je prva ljubav; našla ga je na Facebooku. “Upoznao sam je kada sam imao 17, a ona 20 godina i počeli smo hodati nakon slučajnog susreta. Oboje smo bili u srednjoj školi i iz nekog razloga ljudi oko nas govorili su da smo najljepši par na jugu.

“Bila je to ljubav koju smo dijelili, a kako smo cijenili svaki trenutak proveden zajedno, upoznao me sa svojom obitelji koja nas je uvijek srdačno dočekivala kad god smo dolazili u posjet. Isto tako, moja je obitelj voljela njega i on njih”, rekla je Dina. (Foto Shutterstock) Jugoslavija Momak u kojeg se Dina zaljubila čekao je odsluženje vojnog roka. Prije nego što je otišao, zaprosio ju je i tražio da se uda za njega, ali ona nije prihvatila njegovu prosidbu.

  • To nam je oboma donijelo bol. Na odlasku mi je predložio brak, ali sam to odbila jer se nismo dobro poznavali, kako sam mu rekla. Iako ga je to rastužilo, razumio je i prihvatio moje gledište. Dopisivali smo se pismima, željno iščekujući jedno drugo. – Mislio je da sam nevjerna – dodala je Dina. Ne treba objašnjavati emocije koje su me obuzele čitajući njegova pisma.

Plakao sam svaki prokleti put, i kad bi dolazila kući za praznike i kad smo se morali opraštati – plakali smo, zavjetovali se na vječnu ljubav. Sve je bilo kao u ljubavnom filmu dok nije stiglo jedno njegovo pismo koje je, na moje veliko razočarenje, pisalo da to nije istina i pitalo me odakle mi takva ideja. Ne znam tko mu je rekao da sam ja taj koji širi takve glasine.

  • Njegovo pismo toliko je dirnulo Dinu da je plakala cijelo i još dva dana. Rekao je da me je netko vidio kako šetam gradom s nekim u naručju, zbog čega sam plakala dane i dane i srce mi se slamalo, priznala je. Kad se vratio iz vojske, moja mlađa sestra me neočekivano pozvala iz kuće jer je stajao vani i htio razgovarati sa mnom. Međutim, Dina nije htjela izaći i razgovarati s njim. Godine tuge, boli i agonije su dolazile i prolazile.

Izjedala ju je praznina u srcu kad je kroz lozu – dok je radila u istoj tvrtki u kojoj je radila i njegova sestrična – saznala da se oženio. Dok joj je vrijeme izmicalo, on je svojoj kćeri poželio dobrodošlicu na svijet i dao joj ime koje je bilo namijenjeno njezinoj bebi. Dina je imala svoj dio kratkih ljubavnih afera, ali nijedna je nije mogla osloboditi okova čežnje za njim; svaki se prosac uspoređivao s Herkulom.

  • Živjela sam u boli. Dan za danom. Godina za godinom. Njegov rođak mi je slučajno bio kolega na radnom mjestu gdje sam našao posao; Dobio sam vijest o njegovoj ženidbi preko ovog rođaka. Očaj i pustoš okružili su moje srce i dušu do gušenja. Kako je vrijeme prolazilo, dobio je kćer; i, pazite, slučajno sam joj dao isto ime kao moje.

U mom osobnom životu bilo je nekoliko prolaznih zavrzlama, ali u svakoj sam bila fiksirana na njega, uspoređujući se sa svakom drugom osobom koja mi se nađe na putu – sve dok se Dina konačno nije udala za dobrog čovjeka. – Imam kćer. Nazvala sam je po sebi. rekla je Dina koja se na kraju udala za dobrog čovjeka.

  • “Zaveo me je jako zgodan izgled i vjenčali smo se. U braku smo dobili dvoje djece, oba sina, i trudili smo se da naši dečki imaju sve što im je potrebno u ljubavi i obrazovanju. Na kraju se to jednostavno dogodilo”, otkrila je Dina, ispričavši i da se njezina obitelj tijekom rata preselila u Dansku. “Rekao mi je da želi razgovarati sa mnom. Razgovarali smo, a sada smo prijatelji na Facebooku.

Šaljem mu poruke; šalje mi pjesme o našoj ljubavi. Priznajem: gledao sam njegove fotografije i objave iz prethodnih godina i pronašao pjesme o još nezaboravljenoj bivšoj ljubavi. Želim mu sve najbolje u životu s obitelji u budućnosti: iako mi je ta ljubav još uvijek draga, čini se da je sudbina imala druge planove za nas – rekla je. Odgovorio je da bi radije razgovarao telefonom.

  • Razgovarali smo i sada smo prijatelji na Facebooku. Šaljemo si poruke, a on mi šalje pjesme o našoj ljubavi. Priznajem, listao sam njegove slike i prije nekoliko godina na njegovoj vremenskoj liniji, iskopavajući pjesme o staroj ljubavi koja još nije zaboravljena, rekao sam mu da se nadam da je pronašao pravu ljubav sa svojom obitelji. Ljubav koja još kuha duboko u mom srcu ali teška sreća prilika.