Jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu, pod nazivom “Afganistanska djevojka”, nastala je 1984. godine kada je fotograf Steve McCurry radio na priči o afganistanskoj izbjegličkoj krizi. U tom trenutku, McCurry je uspio da uhvati priliku i fotografiše prelijepu Sharbat Gulu, koja je tada imala samo 12 godina. Fotografija je toliko unikatna i upečatljiva da je završila na naslovnoj strani National Geographic-a, postavši jedna od najprepoznatljivijih slika na svijetu. Međutim, identitet djevojke je otkriven tek nakon što je fotografija postala svjetski poznata.

Iako je cijeli svijet ostao zapanjen ljepotom ove mlade djevojčice, kasnije se saznalo da McCurry nije imao dozvolu da je fotografiše. Prema paštunskoj tradiciji, žene ne smiju da pokazuju svoja lica muškarcima koji nisu dio njihove porodice. Uprkos tome, McCurry je stekao slavu zbog ove fotografije, dok Sharbat nije imala pojma da je postala svjetski poznata.

  • Nakon što je fotografija snimljena, Sharbat je nastavila živjeti u siromaštvu. Napustila je školu i udala se za pekara samo godinu dana kasnije. Sa samo 13 godina, postala je majka, rodila je četiri sina, dok joj je kćerka preminula. Zbog teških životnih okolnosti, Sharbat je sa svojom porodicom pobjegla iz Afganistana.

McCurry je 2002. godine krenuo u potragu za njom i uspio je pronaći i ponovo fotografisati. Međutim, kritike na njegov račun nisu jenjavale; mnogi su smatrali da se nije dovoljno odužio Sharbat za njenu ulogu u njegovoj slavi. Sharbat je tada izjavila da nije imala pojma da je svjetski poznata. Njen suprug je preminuo od hepatitisa C, a 2016. je uhvaćena u Pakistanu zbog boravka sa lažnim dokumentima. Osuđena je na 12 dana pritvora i novčano kažnjena, nakon čega su je deportovali nazad u Afganistan.

  • Kada se vratila u svoju zemlju, dočekali su je bivši predsjednici u Kabulu i obećali joj financijsku pomoć. Godinu dana kasnije, dobila je kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mjesečno za život i medicinske troškove. Međutim, nakon što su talibani 2021. godine zauzeli Kabul, počeli su da prijete Sharbat, kao i drugim slavnim ženama. Krajem te godine, Italija joj je odobrila status izbjeglice, omogućivši joj siguran život daleko od prijetnji talibana.

Ova priča o “Afganistanskoj djevojci” nije samo priča o jednoj nevjerovatnoj fotografiji, već i o dugom i teškom putu žene koja je postala simbol izdržljivosti i snage u suočavanju s nevjerojatnim izazovima.

BONUS TEKST

Jedna od najzanimljivijih biljaka na svijetu je Rafflesia arnoldii, poznata i kao “cvijet leš”. Ova fascinantna biljka nalazi se u tropskim kišnim šumama jugoistočne Azije, posebno na otocima Borneo i Sumatra. Ono što Rafflesiu arnoldii čini posebno zanimljivom je njen nevjerojatno veliki cvijet, koji može doseći promjer od preko jednog metra i težinu od 11 kilograma, čime postaje najveći pojedinačni cvijet na svijetu.

Međutim, ne samo veličina, već i način na koji ova biljka opstaje čini je jedinstvenom. Rafflesia arnoldii je parazitska biljka koja nema stabljiku, lišće ni korijenje. Umjesto toga, ona preživljava kao parazit na vinovoj lozi iz roda Tetrastigma. Ova biljka upija hranjive tvari i vodu iz svoje domaćinske biljke, koristeći svoje specijalizirane strukture nazvane haustoriji.

Najpoznatija karakteristika Rafflesie arnoldii je njen neugodan miris, koji podsjeća na miris trulog mesa. Ovaj odbojni miris ima važnu ulogu u oprašivanju biljke. Privlači insekte, poput muha, koje obično polažu jaja na trulo meso. Dok istražuju cvijet, muhe prenose pelud s jednog cvijeta na drugi, omogućujući oprašivanje.

Zbog svoje rijetkosti i specifičnih uvjeta potrebnih za rast, Rafflesia arnoldii je ugrožena vrsta. Njeno stanište se smanjuje zbog krčenja šuma i ljudskih aktivnosti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju njenom opstanku. Unatoč tome, Rafflesia arnoldii ostaje jedna od najfascinantnijih biljaka na svijetu, čarobno privlačeći ljubitelje prirode i botaničare širom svijeta.