Uči Crnogorac sina da pliva, ali bezuspješno.

I tako, provedu oni cijeli dan na plaži i ništa.

Sin pliva, pliva, pa potone i tako svaki put.

Naiđe komšinica i upita Crnogorca:

– Šta vi čitav dan radite tu na plaži, jadan ne bio?

A Crnogorac odgovori:


– Ma učim sina da pliva, ali mu baš i ne ide, malo, malo pa potone.
A komšinica pogleda onako odoka i kaže:
– A što mu nisi lančić skinuo?

BONUS TEKST

Brusnica, poznata i pod latinskim imenom Vaccinium macrocarpon, je zimzeleni grm koji raste u hladnijim predelima Severne Amerike. Ova mala, crvena bobica poznata je po svojoj kiselkastoj i osvežavajućoj aromi, a koristi se u raznim oblicima – sveža, sušena, kao sok, džem ili dodatak jelima. Brusnica je izuzetno hranljiva i bogata mnogim korisnim sastojcima, što je čini popularnim izborom u ishrani i medicini.

Nutritivna Vrednost Brusnice
Brusnice su izvor brojnih vitamina i minerala. Sadrže vitamine C, E i K, kao i dijetalna vlakna. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i zaštiti ćelija od oštećenja. Vitamin E takođe deluje kao antioksidans, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju zdravlja kostiju.

Brusnice su bogate antioksidansima kao što su flavonoidi i polifenoli, koji su poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima. Ovi antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti i rak.

Zdravstvene Prednosti
Prevencija Urinarnih Infekcija (UTI): Jedna od najpoznatijih koristi brusnice je njena uloga u prevenciji urinarnih infekcija. Brusnice sadrže proantocijanidine, koje sprečavaju vezivanje bakterija, poput Escherichia coli, za zidove mokraćnog trakta, smanjujući tako rizik od infekcija.

Poboljšanje Kardiovaskularnog Zdravlja: Redovna konzumacija brusnica može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi prisutni u brusnicama pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i poboljšanju nivoa dobrog holesterola (HDL). Takođe pomažu u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.

Podrška Digestivnom Sistem: Brusnice sadrže dijetalna vlakna koja su korisna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja creva i mogu smanjiti rizik od zatvora.

Poboljšanje Oralnog Zdravlja: Antioksidansi i druge korisne komponente u brusnicama mogu pomoći u smanjenju rasta štetnih bakterija u ustima, čime se smanjuje rizik od karijesa i bolesti desni.

Načini Konzumacije
Brusnice se mogu konzumirati na različite načine, zavisno od preferencija i dostupnosti:

Sveže Brusnice: Mogu se jesti sirove, iako su prilično kisele. Često se koriste u salatama ili kao dekoracija.
Sušene Brusnice: Popularne su kao dodatak muslijima, jogurtima ili kao zdrava grickalica.
Sok od Brusnice: Čest je napitak, ali je važno birati sokove bez dodatog šećera kako bi se izbegao višak kalorija.
Džem i Sos od Brusnice: Koriste se kao prilog jelima, posebno uz meso ili u desertima.

Preporučena Dnevna Količina
Iako ne postoji strogo definisana preporučena dnevna količina brusnica, umeren unos od jedne šoljice svežih ili sušenih brusnica dnevno može pružiti značajne zdravstvene koristi. Treba biti oprezan s unosom soka od brusnice zbog mogućeg dodatka šećera.

Potencijalne Nuspojave
Dok su brusnice generalno bezbedne za većinu ljudi, prekomerna konzumacija može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su dijareja ili nadutost. Takođe, osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, poput varfarina, trebalo bi da budu oprezne jer brusnice mogu povećati rizik od krvarenja.

Brusnice su izuzetno korisne i nutritivno bogate bobice koje pružaju mnoge zdravstvene beneficije. Njihova redovna konzumacija može pomoći u prevenciji različitih zdravstvenih problema, uključujući urinarne infekcije, srčane bolesti, probavne smetnje i oralne probleme. S obzirom na njihov nutritivni profil i zdravstvene prednosti, brusnice definitivno zaslužuju mesto u svakodnevnoj ishrani.