Budite oprezni s konzumiranjem marelica jer sadrže značajnu količinu kalija. Obilje antioksidansa koje nalazimo u marelicama igra vitalnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i ublažavanju oksidativnog stresa, čime se jača obrana tijela od infekcija, upala i težih bolesti. Marelice su poznate po svojoj iznimnoj nutritivnoj vrijednosti i sposobnosti da promiču zdravu probavu i podržavaju zdravlje očiju.

  • Prepuno obiljem vitamina i minerala, ovo voće nudi niskokalorični izbor. Samo dvije svježe marelice, težine 70 grama, daju samo 34 kalorije. Osim toga, sadrže 8 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina, a imaju nizak udio masti. Marelice su također odličan izvor kalija, pridonose 4 posto preporučenog dnevnog unosa. Iako imaju skromnu količinu vlakana, to nadoknađuju visokom razinom vitamina A, C i E.

Nadalje, ovo voće i povrće bogato je beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, koji su snažni antioksidansi koji igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa. Osim toga, marelice sadrže značajnu količinu vlakana koja mogu imati pozitivan učinak kako na crijeva tako i na cjelokupni probavni sustav. Kako biste dobili maksimalnu nutritivnu korist, preporučljivo ih je konzumirati u cijelosti, bez uklanjanja kore.

 

  • Ipak, prije konzumacije ih je ključno temeljito očistiti. Nutricionisti snažno savjetuju da ih uključimo u svoju prehranu što je češće moguće, uz iznimku pojedinačnih okolnosti. Važno je biti oprezan pri konzumiranju marelica zbog značajne razine kalija. Kalij, elektrolit i esencijalni mineral, obiluje marelicama. Ovaj mineral igra ključnu ulogu u prijenosu živčanih signala, reguliranju kontrakcija mišića i održavanju ravnoteže tekućine u tijelu (24, 25).

Konzumacija samo dvije marelice, težine oko 70 grama, osigurava 181 mg kalija, čime se ispunjavaju 4 posto vaših dnevnih potreba. Harmoničan odnos između kalija i natrija ključan je za ravnotežu tekućine, a konzumacija odgovarajuće količine kalija može pomoći u sprječavanju nadutosti i poticanju optimalne razine krvnog tlaka (24).

  • Sveobuhvatno ispitivanje 33 različite studije pokazalo je da je prehrana bogata kalijem imala značajan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka i smanjenje rizika od moždanog udara za 24 posto (26). Međutim, važno je priznati da bi osobe s kardiovaskularnim ili bubrežnim problemima trebale biti oprezne pri konzumiranju ovog voća i možda ga čak trebati potpuno izbaciti, osobito ako su podvrgnute redovitoj terapiji.

BONUS TEKST

Obilje antioksidansa koji se nalaze u marelicama igra vitalnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i smanjenju oksidativnog stresa. Ove dobrobiti doprinose pojačanoj obrani tijela od infekcija, upala i težih bolesti. Ne samo da su vrlo hranjivi, već također pružaju značajne prednosti za naše oči i pomažu u poboljšanju probave.

Marelice su prepune esencijalnih vitamina i minerala, a istovremeno imaju nevjerojatno malo kalorija. Samo dvije svježe marelice od 70 grama sadrže samo 34 kalorije, uz 8 grama ugljikohidrata i 1 gram proteina. Također imaju malo masti i bogate su kalijem, koji sadrži 4 posto preporučenog dnevnog unosa. Osim toga, marelice su dobar izvor vlakana, kao i vitamina A, C i E.

Nadalje, ovo voće je bogato beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, snažnim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres. Prisutnost značajne količine vlakana u marelicama ima korisnu ulogu u promicanju zdravih crijeva i potpori cjelokupnom probavnom sustavu. Kako bi se osigurala optimalna potrošnja, savjetuje se konzumirati ih u cijelosti, bez skidanja kore, nakon temeljitog pranja.

Nutricionisti snažno zagovaraju njihovo često uključivanje u našu prehranu, iako postoji jedna iznimka od ovog pravila. Budite oprezni pri konzumiranju marelica jer sadrže značajnu količinu kalija. Kalij, esencijalni mineral i elektrolit, nalazi se u izobilju u marelicama. Ovaj mineral igra vitalnu ulogu u prijenosu živčanih signala i reguliranju mišićnih kontrakcija i ravnoteže tekućine u tijelu.

Samo dvije marelice, teške oko 70 grama, donose izdašnih 181 mg kalija, ispunjavajući 4 posto vaših dnevnih potreba. Suradnja između kalija i natrija u održavanju ravnoteže tekućine ključna je jer pomaže u sprječavanju nadutosti i podržava optimalnu razinu krvnog tlaka.

Sveobuhvatno ispitivanje 33 različite studije pokazalo je da je prehrana bogata kalijem imala značajan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka i smanjenje vjerojatnosti moždanog udara za 24 posto (26). Unatoč tome, ključno je priznati da bi osobe s kardiovaskularnim ili bubrežnim problemima trebale biti oprezne pri konzumiranju prekomjernih količina ovog voća, a možda bi bilo preporučljivo da ga se u potpunosti suzdrže, osobito ako su podvrgnuti redovitoj terapiji.