“Samohrana sam majka troje djece koju je muž ostavio samu i otišao sa drugom u Njemačku. Pri tome je prodao našu kuću i sav novac odnio sa sobom. Ostala sam na ulici sa svojom djecom i dvije torbe u rukama. Prije tri dana piše mi djever da mu je sin bolestan da moja djeca i ja dodjemo da se testiramo da vidimo možemo li mu dati bubreg. Djever mi je tada poslao 2000 maraka kad me muž ostavio .

Ja sam sa svojom djecom napravila kuću , imam posao i moja dva sina rade. I hajde otišli mi testirali se i moj bubreg odgovara. Ja sva sretna sto mogu pomoći tom dječaku. Da bi mi djever rekao da nije riječ o dječaku nego o njegovom bratu mom bivšem muzu.

Od mene očekuju da mu ja dam bubreg nakon svega sto mi je đubre uradilo. Moja djeca ga ne žele vidjeti i rekli su mi da odlučim. Ja ne želim ni da vidim đubre a kamoli da mu dam bubreg . Djever me jako povrijedio sa tim sto me zeznuo . Zašto svi očekuju da mu ja široke ruke dam bubreg i pomognem mu?”

BONUS TEKST

Proso je mala, okrugla žitarica koja je od davnina bila osnovna namirnica u ljudskoj ishrani. Poznata je po svojoj žuto-beloj boji i blago slatkastom ukusu. Ova zanemarena žitarica ima brojne prednosti za zdravlje i može biti značajan dodatak svakoj ishrani.

Jedna od ključnih prednosti prosa je što ne sadrži gluten, što ga čini idealnim za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Zbog toga je odličan izbor za one koji žele kontrolirati svoju telesnu masu ili imaju problema s probavom. Proso je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B, te gvožđe i vlakna. Ovi nutrijenti doprinose održavanju zdravlja kostiju, regulaciji krvnog pritiska i podršci funkciji srca.

Proso je visoko alkalna žitarica koja pomaže u održavanju pH ravnoteže u organizmu, što može inhibirati rast štetnih mikroorganizama poput virusa i bakterija. Ova žitarica je bogata esencijalnim aminokiselinama koje su važne za obnovu i rast mišićnih i kožnih ćelija. Takođe, proso sadrži ugljikohidrate koji se sporo probavljaju, što pomaže u održavanju osećaja sitosti i može biti korisno za kontrolu telesne mase.

Osim što pomaže u regulaciji telesne mase, proso sadrži prirodne masti koje su važne za apsorpciju vitamina poput karotena i vitamina D. Kardiolozi preporučuju proso zbog njegovog bogatstva kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i jačanju krvnih sudova. Redovno konzumiranje prosa može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje srca.Proso je takođe korisno za zdravlje bubrega. Pomaže u pročišćavanju bubrega i može ublažiti urinarne probleme. Ovo je posebno korisno za sprečavanje nastanka bubrežnih kamenaca i pijeska. Kod infekcija urinarnog trakta, proso može poboljšati drenažu mokraće i smanjiti simptome.

Zbog svih ovih prednosti, proso zaslužuje mesto u vašoj ishrani. Njegove nutritivne vrednosti i zdravstvene koristi čine ga važnim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Sa svojim bogatim sastavom vitamina, minerala i vlakana, proso je odličan izbor za podršku opštem zdravlju i blagostanju.