“Moji roditelji su kuću napravili 80ih. Sve malo po malo, kako se imalo, pa čak do sad i jednom renoviralo, ništa posebno, stolarija, kupatilo, namještaj, zidovi nisu na novo rađeni. Kuća je ok. Bratu su prošle godine poklonili plac i napravili kuću, znači kuća je top. Rečeno je kako su njemu napravili tu kuću, meni će pripasti ova porodična kuća, znači kad tek oba roditelja umru.

Da bi moj brat rekao kako to nije fer prema njemu da ja sve dobijam pa ta kuća neće ličiti ni na šta za 15-20 god max. Pitala sam ga hoće da se mijenjamo, ja tu novu, on nek čeka na ovu staru našu pa nek je renovira, kak je promijenio ploču odma. Dokle ljudska pohlepa seže ljudi moji. On u novoj kući, ja plaćam sebi kiriju godinama i nije fer prema njemu da napomenem da su kuće na istoj lokaciji ne vrijedi što se tiče lokacije ništa jače jedna od druge.”

BONUS TEKST

Proso je mala, okrugla žitarica koja je od davnina bila osnovna namirnica u ljudskoj ishrani. Poznata je po svojoj žuto-beloj boji i blago slatkastom ukusu. Ova zanemarena žitarica ima brojne prednosti za zdravlje i može biti značajan dodatak svakoj ishrani.

Jedna od ključnih prednosti prosa je što ne sadrži gluten, što ga čini idealnim za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Zbog toga je odličan izbor za one koji žele kontrolirati svoju telesnu masu ili imaju problema s probavom. Proso je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B, te gvožđe i vlakna. Ovi nutrijenti doprinose održavanju zdravlja kostiju, regulaciji krvnog pritiska i podršci funkciji srca.

Proso je visoko alkalna žitarica koja pomaže u održavanju pH ravnoteže u organizmu, što može inhibirati rast štetnih mikroorganizama poput virusa i bakterija. Ova žitarica je bogata esencijalnim aminokiselinama koje su važne za obnovu i rast mišićnih i kožnih ćelija. Takođe, proso sadrži ugljikohidrate koji se sporo probavljaju, što pomaže u održavanju osećaja sitosti i može biti korisno za kontrolu telesne mase.

Osim što pomaže u regulaciji telesne mase, proso sadrži prirodne masti koje su važne za apsorpciju vitamina poput karotena i vitamina D. Kardiolozi preporučuju proso zbog njegovog bogatstva kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i jačanju krvnih sudova. Redovno konzumiranje prosa može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje srca.Proso je takođe korisno za zdravlje bubrega. Pomaže u pročišćavanju bubrega i može ublažiti urinarne probleme. Ovo je posebno korisno za sprečavanje nastanka bubrežnih kamenaca i pijeska. Kod infekcija urinarnog trakta, proso može poboljšati drenažu mokraće i smanjiti simptome.

Zbog svih ovih prednosti, proso zaslužuje mesto u vašoj ishrani. Njegove nutritivne vrednosti i zdravstvene koristi čine ga važnim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Sa svojim bogatim sastavom vitamina, minerala i vlakana, proso je odličan izbor za podršku opštem zdravlju i blagostanju.

DODATNI TEKST

Ako želite poboljšati kvalitet svog sna i učiniti ga dubljim i osvježavajućim, razmislite o implementaciji nekoliko jednostavnih navika koje mogu značajno utjecati na vašu sposobnost da se kvalitetno odmorite. Ovdje je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate svoj san:

Uspostavite dosljedan raspored spavanja: Pokušajte odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme svaki dan, uključujući vikende. Dosljednost u rasporedu spavanja pomaže vašem tijelu da uspostavi stabilan unutarnji sat, što može poboljšati kvalitetu sna.

Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja: Razvijte rituale koji vas opuštaju prije nego što legnete. To može uključivati čitanje knjige, slušanje umirujuće muzike, ili uzimanje toplog kupke. Izbjegavajte aktivnosti koje mogu uzrokovati stres ili uzbuđenje, kao što su gledanje televizije ili rad na računaru.

Pazite na unos hrane i pića: Izbjegavajte teške obroke, kofein i alkohol neposredno prije spavanja. Kofein i alkohol mogu ometati vaš san i smanjiti njegovu kvalitetu. Pokušajte jesti lagane obroke barem dva sata prije nego što odete na spavanje.

Neka vaša spavaća soba bude pogodna za spavanje: Osigurajte da je vaša soba tamna, tiha i hladna. Koristite teške zavjese ili masku za oči kako biste blokirali svjetlost, i zvučne barijere ili uvojnice za stvaranje mirnog okruženja.