Čišćenje pećnice je često dugotrajan i neugodan zadatak koji većina domaćica ne voli obavljati. Masne mrlje su posebno tvrdokorne i teško ih je ukloniti čak i sa skupim proizvodima za čišćenje, što zahtijeva više vremena i truda od ostalih kućanskih poslova. Zato vam donosimo odličan savjet koji će znatno olakšati čišćenje vaše pećnice, čak i na jako zaprljanim površinama.

Umjesto skupih proizvoda, sve što vam treba su tablete za pranje posuđa i topla voda. Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da savršeno očistite pećnicu i ploču za kuhanje, čak i kod vrlo tvrdokornih opekotina i masnoća. Dakle, ne morate trošiti novac na specijalizirane proizvode za čišćenje, dovoljno je iskoristiti ono što već imate kod kuće.

Kako očistiti pećnicu tabletama za pranje posuđa:
Korak 1:
Stavite tablete za pranje posuđa na lim za pečenje ili lim za pečenje u mašini za sudove.
Korak 2:
Prelijte litrom vode i stavite u pećnicu.
Korak 3:
Zagrijte pećnicu na 100°C.
Korak 4:
Kada voda proključa i tablete se otope, isključite pećnicu, ali je nemojte otvarati. Ostavite da odstoji oko 2 sata.

Visoke temperature će uzrokovati da se tablete počnu topiti, a sredstvo za čišćenje će se taložiti na zidovima pećnice. Nakon što se pećnica ohladi, jednostavno obrišite ostatke vlažnom krpom. Vaša pećnica će zasijati kao nova i sigurno će bolje kuhati!

Druga metoda korištenja tableta za pranje posuđa:
Korak 1:
Stavite tablete za pranje posuđa u posudu i prelijte ih s malo vruće (ali ne ključale) vode.
Korak 2:
Kada se pasta formira, rasporedite je po prljavštini u pećnici.
Korak 3:
Pričekajte oko pola sata, a zatim uklonite ostatke vlažnom krpom.

Dodatni savjeti za čišćenje šporeta i pećnice:
Priprema:
Smanjite rešetke i plamenike ako želite ozbiljno očistiti peć.

Otopina:
Tablete za pranje posuđa prelijte kipućom vodom i rastvorite ih kašikom.

Čišćenje:
Koristite tu tekućinu za čišćenje štednjaka i pećnice. To znači da će se nečistoće ljuštiti sa površine.

Brisanje:
Obrišite salvetom ili krpom.

Kako očistiti staklo pećnice i šporeta:
Čišćenje pećnice ili štednjaka nije baš uobičajeno, ali postoje neki savjeti koji će vam olakšati ovaj kućanski posao.

Ovdje je skoro jednostavna metoda:

Potrebno:

2 tablete za pranje posuđa
Voda
Postupak:

Priprema:
Tablete za pranje posuđa stavite u posudu.

Otopina:
Prelijte tablete s kipućom vodom i rastvorite ih.

Čišćenje:
Koristite otopinu za čišćenje stakla rerne i štednjaka.

Brisanje:
Obrišite čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Korištenje tableta za pranje posuđa i tople vode za čišćenje pećnice i šporeta je jednostavna i efikasna metoda koja štedi vrijeme i novac, a vašim kućanskim aparatima vraća sjaj i čistoću.

BONUS TEKST

Sigurno ste već čuli za izvanredne sposobnosti geparda, najbrže kopnene životinje na svijetu, ali jeste li znali da ova nevjerojatna životinja ima i fascinantan način lova koji je prilagođen njenim izuzetnim sposobnostima brzine? Gepardi (Acinonyx jubatus) mogu postići brzinu od 96 kilometara na sat za samo nekoliko sekundi, ali to je samo dio njihove strategije lova.

Za razliku od drugih velikih mačaka koje se oslanjaju na snagu i izdržljivost, gepardi se oslanjaju na kratke eksplozije brzine kako bi ulovili svoj plijen. Njihovo vitko tijelo, duge noge i fleksibilna kralježnica omogućavaju im da naprave ogromne korake od sedam do osam metara u jednom skoku. Tokom lova, gepardi koriste svoje oštre kandže koje im pružaju dodatnu trakciju, slično atletičarima koji nose šiljke.

Ono što je posebno zanimljivo je njihov “rep kao kormilo”. Gepardov rep je dug i čvrst, a tokom lova služi kao balans i upravljač, pomažući gepardu da brzo mijenja pravac dok juri plijen. Ova sposobnost manevrisanja pri velikim brzinama daje gepardu prednost nad brzim, ali manje okretnim plijenom, poput gazela.

Nažalost, uprkos svojim nevjerojatnim sposobnostima, gepardi su suočeni s mnogim prijetnjama u divljini, uključujući gubitak staništa i sukobe s ljudima. Očuvanje ovih predivnih stvorenja postalo je prioritet za mnoge organizacije za zaštitu životinja širom svijeta.