Žohari su neugodne štetočine koje mnogi ljudi žele ukloniti iz svojih domova. Mnogi se obraćaju profesionalnim službama za suzbijanje štetočina, ali postoje i prirodni načini da se riješite ovih insekata koristeći sredstva koja već imate kod kuće. Stručnjaci za suzbijanje štetočina tvrde da možete efikasno riješiti problem žohara koristeći pet prirodnih lijekova, uključujući talog od kafe i sapun za suđe.

Ovi prirodni repelenti su trajno i efikasno rješenje za problem s žoharima. Prevencija je ključna, a HomesAndGardens nudi savjete kako spriječiti ulazak žohara u vaš dom. Borba protiv žohara ne mora uključivati jake kemikalije i toksine. Natasha Wright, licencirani entomolog i tehnički direktor u Braman Termite & Pest Extermination, predlaže pet efikasnih metoda za suzbijanje žohara.

1. Šećer i boraks:
Boraks je poznat po svojoj efikasnosti protiv žohara. Kombinacija boraksa i šećera može isušiti egzoskelete insekata, poremetiti njihov probavni sistem i na kraju ih ubiti. Nataša preporučuje miješanje boraksa i šećera u omjeru 3:1 i prskanje mješavinom na mjesta gdje nalazite žohare. Šećer privlači žohare, dok ih boraks ubija.

2. Ulje peperminta:
Ulje paprene metvice jedno je od najefikasnijih prirodnih sredstava za kontrolu štetočina. Ulje paprene metvice u spreju odbija žohare na netoksičan način, što ga čini sigurnim za korištenje u blizini djece. Za pripremu spreja, pomiješajte 10-15 kapi ulja mente s vodom i poprskajte na problematična područja.

3. Deterdžent za pranje sudova:
Deterdženti za pranje posuđa su vrlo efikasni u uklanjanju žohara. Mješavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti žohare, a posebno je efikasna kod njemačkih žohara. Pomiješajte četiri supene kašike sapuna za suđe sa jednom litrom vode i poprskajte gdje god primetite aktivnost. Ova metoda je jednostavna i efikasna, te ne zahtijeva upotrebu jakih kemikalija.

4. Talog od kafe:
Talog od kafe je još jedan prirodni lijek koji možete koristiti za borbu protiv žohara. Žohare privlači aroma mljevene kafe, pa koristite mljevenu kafu kao zamku. Stavite talog u malu papirnu čašu, a zatim ga stavite u teglu napunjenu vodom. Stavite teglu na mjesto gdje nalazite žohare. Žohare privlači miris kafe i postaju zarobljeni te ne mogu pobjeći.

5. Limunov sok:
Limunov sok ima prirodna antipatogena svojstva koja odbijaju žohare. Nataša preporučuje dodavanje dvije do tri kašike limunovog soka u nekoliko litara vode. Kada se tečnost dobro izmiješa, umočite krpu u nju, ocijedite je i obrišite problematična područja. Ova metoda je jednostavna i efikasna, a vaš dom će imati svjež i prijatan miris.

Prevencija je ključna kako biste spriječili pojavu žohara:

Redovno čišćenje: Kuhinju i druge prostorije održavajte čistima, posebno pazeći da nema ostataka hrane.
Skladištenje hrane: Čuvajte hranu u hermetički zatvorenim posudama kako biste spriječili ulazak žohara.
Popravka oštećenja: Zapečatite sve pukotine i rupe kroz koje žohari mogu ući u vaš dom.
Upravljanje otpadom: Redovno praznite kante za otpad i osigurajte da su poklopci dobro zatvoreni.
Upotrebom ovih prirodnih sredstava i prevencijom, možete efikasno riješiti problem žohara u vašem domu bez upotrebe štetnih kemikalija.

BONUS TEKST

Sigurno ste već čuli za izvanredne sposobnosti geparda, najbrže kopnene životinje na svijetu, ali jeste li znali da ova nevjerojatna životinja ima i fascinantan način lova koji je prilagođen njenim izuzetnim sposobnostima brzine? Gepardi (Acinonyx jubatus) mogu postići brzinu od 96 kilometara na sat za samo nekoliko sekundi, ali to je samo dio njihove strategije lova.

Za razliku od drugih velikih mačaka koje se oslanjaju na snagu i izdržljivost, gepardi se oslanjaju na kratke eksplozije brzine kako bi ulovili svoj plijen. Njihovo vitko tijelo, duge noge i fleksibilna kralježnica omogućavaju im da naprave ogromne korake od sedam do osam metara u jednom skoku. Tokom lova, gepardi koriste svoje oštre kandže koje im pružaju dodatnu trakciju, slično atletičarima koji nose šiljke.

Ono što je posebno zanimljivo je njihov “rep kao kormilo”. Gepardov rep je dug i čvrst, a tokom lova služi kao balans i upravljač, pomažući gepardu da brzo mijenja pravac dok juri plijen. Ova sposobnost manevrisanja pri velikim brzinama daje gepardu prednost nad brzim, ali manje okretnim plijenom, poput gazela.

Nažalost, uprkos svojim nevjerojatnim sposobnostima, gepardi su suočeni s mnogim prijetnjama u divljini, uključujući gubitak staništa i sukobe s ljudima. Očuvanje ovih predivnih stvorenja postalo je prioritet za mnoge organizacije za zaštitu životinja širom svijeta.