Pogledajte više u videu ispod:

BONUS TEKST

Jednostavnim nanošenjem folije na prozore možete učinkovito udvostručiti toplinu svoje kuće, a istovremeno udvostručiti trošak računa za grijanje. U gradskim kotlovnicama u tijeku je službeni početak sezone grijanja. Kako javljaju iz Brodplina, prijelaz s ljetnog na zimski režim rada za automatsku regulaciju grijanja u svim toplinskim stanicama planiran je za 16. i 17. listopada, što znači da će do kraja tjedna toplinska energija biti isporučena svim kupcima Salvonskog.

Brod, osiguravajući da grijanje bude u potpunosti operativno. Kada temperature padnu, osobito tijekom noći kada dosegnu najnižu točku, može predstavljati izazov održavanje toplog i ugodnog doma. Kako bismo vam pomogli u borbi protiv hladnoće i zaštitili vaše dobrobit, još jednom predstavljamo zbirku korisnih prijedloga o tome kako spriječiti gubitak topline iz vašeg životnog prostora.

Ako želite ugrijati svoj dom na brzinu, razmotrite ove korisne savjete. Kako biste zadržali toplinu u prostoriji tijekom hladnog vremena, razmislite o nanošenju sloja folije s mjehurićima na prozore. Obično se koristi za zaštitu predmeta tijekom prijevoza, ovaj pristupačni materijal dostupan je za kupnju na metre. Na taj način možete učinkovito poboljšati izolaciju i spriječiti odlazak topline.

Kako biste osigurali toplije noge i spriječili gubitak topline kroz hladne podove, razmislite o postavljanju tepiha na pločice ili parket. Ovo ne samo da djeluje kao izolacija, već također pruža ugodan osjećaj. U nedostatku tepiha, pod možete privremeno pokriti starom dekom dok se problem ne riješi. Nakon završetka procesa pečenja, preporučljivo je držati vrata pećnice otvorena, jer će to pomoći da se okolina zagrije dok se pećnica hladi.

Da bi se toplina u prostoriji zadržala dulje vrijeme, to se može učinkovito postići jednostavnim podešavanjem vanjske i unutarnje rolete u spušteni položaj. Za optimalno zadržavanje topline preporuča se postaviti dodatnu izolaciju, poput stiropora, iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima. To će učinkovito smanjiti gubitak topline. Kako biste osigurali pravilnu raspodjelu topline u prostoriji, važno je ne zaklanjati izvore topline zavjesama ili namještajem.

Kako bi se osigurala optimalna raspodjela topline, preporuča se postavljanje reflektirajuće folije iza radijatora i ispod prozora na vanjskim zidovima. To će učinkovito preusmjeriti toplinu u prostoriju, sprječavajući svaki nepotreban gubitak kroz prozore. Kako biste spriječili prodiranje hladnog zraka kroz loše zatvorena vrata i prozore, strateški postavite deke ispod njih.

Iako toplina još uvijek može izlaziti sa strana i vrha, barem će se donekle zadržati. Ako slučajno imate dostupnu gumenu traku za brtvljenje, odmah je zalijepite oko vrata i prozora za dodatnu izolaciju. Koji se koraci mogu poduzeti kako bi se zaštitila vlastita dobrobit? Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi smjernice kako se ponašati tijekom velikih hladnoća.

Za sigurnost i dobrobit starijih osoba i onih sa srčanim i plućnim tegobama, preporuča se da izbjegavaju izlazak na otvoreno tijekom ranih jutarnjih i noćnih sati. Za zaštitu od hladnoće važno je nositi vanjsku odjeću koja je otporna na vjetar i vlagu. Optimalni izbori za materijale za odjeću uključuju vunu, polipropilen i svilu, budući da ove tkanine imaju bolja svojstva zadržavanja topline u usporedbi s pamukom.

Kad izađete vani po hladnom vremenu, preporučljivo je nositi šešir, rukavice i šal kako biste zaštitili lice od izravnog izlaganja hladnom zraku. Također, ključno je odlučiti se za toplu i udobnu obuću, izbjegavajući korištenje visokih potpetica jer mogu biti zamorne, baš kao i niske potpetice. Prema stručnjacima, kada ste dulje vrijeme bili izloženi vremenskim nepogodama i drhtite, to služi kao signal vašem tijelu da odmah potražite utočište u zaštićenom, grijanom okruženju.

Jednako je važno suzdržati se od bilo kakvih napornih aktivnosti na otvorenom koje dovode do gubitka daha. Medicinski djelatnici savjetuju da se ne konzumira kofein i alkohol, nego se preporuča konzumiranje toplih napitaka poput čaja. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da je ovim rizicima posebno osjetljiva starija populacija. Edem nogu čest je problem kod starijih osoba.

Važno je voditi računa o čimbenicima koji mogu pogoršati ovo stanje i izbjegavati dugotrajna razdoblja stajanja ili sjedenja, osobito tijekom zimskih mjeseci. Tijekom hladnijeg vremena preporučuje se redovita interakcija sa starijim osobama. Ključno je voditi evidenciju o njihovom imenu, adresi stanovanja i broju telefona. Tijekom jakih hladnoća obično se povećava broj ljudi koji traže liječničku pomoć zbog ovih problema.

Metode za smanjivanje vjerojatnosti pada: Kako bi se nepotrebni izlasci sveli na najmanju moguću mjeru, preporučljivo je izbjegavati izlaske, osobito ako površine za hodanje nisu dobro očišćene. Kada izlazite vani, preporučljivo je nastaviti s oprezom, održavajući lagani tempo dok prolazite netaknutim šetnicama i stazama, koristeći male i odmjerene korake. Dok hodate, važno je gledati naprijed i voditi računa o potencijalnom riziku od spoticanja.

Obavezno nosite odgovarajuću obuću koja omogućuje prianjanje kako biste spriječili klizanje. Za održavanje ravnoteže važno je suzdržati se od stavljanja ruku u džepove i nošenja teških predmeta u rukama. Budite oprezni kada ulazite u zgrade, trgovine ili druga područja jer mogu biti prisutne skliske površine. Pazite da čvrsto uhvatite rukohvat i oprezno procijenite stabilnost svake stepenice svojim nogama prije nego što prenesete svoju punu težinu dok se spuštate niz stepenice.