Prije pola desetljeća moji su roditelji napustili ovozemaljsko carstvo dok su se vraćali s uspješnog pothvata. To nije bila krivnja mog oca, jer on nikada nije bio od onih koji se odaju alkoholu. Međutim, njihov prerani odlazak ostavio je moju sestru i mene da same plovimo ovim svijetom.

Ona je tada imala samo šest godina, dok sam ja tek napunio osamnaest. Naše nekoć idilično postojanje brzo se pretvorilo u košmarnu stvarnost. Život mi je preko noći nametnuo odgovornost psihičkog i fizičkog sazrijevanja. Kako bih spojila kraj s krajem, bavila sam se raznim poslovima koji su mi donosili dnevnicu, a istovremeno sam cijenila dragocjene trenutke provedene sa svojom voljenom sestrom, svojom malom princezom.

Moja sestra ima nezamjenjivu poziciju u mom životu i brinula sam se za njezinu dobrobit. Bio sam odlučan da je osobno vodim ispravnim putem i odbio sam dopustiti da nas itko razdvoji. Svaki sam dan s ljubavlju brinula o njezinim potrebama, od kupanja i odijevanja do pažljivog oblikovanja njezine frizure prije škole.

Poljubac na rastanku koji smo podijelili ispred njezine škole postao je moj izvor otpornosti, dajući mi snagu da se suočim sa svim izazovima koji su mi se našli na putu. To je bila pokretačka snaga mog postojanja. Pet godina kasnije, nakon razornog gubitka naših roditelja…

Danas slavi 11. rođendan moje voljene sestre, moje dragocjene male princeze. Uspješno je završila početnu fazu svog osnovnog obrazovanja, pokazujući uzoran akademski uspjeh koji zaslužuje samo pohvale. Neizmjerno sam zahvalan višoj sili što nas je vodila kroz ovo putovanje. Žarka mi je želja da naši roditelji, bez obzira na godine, danas budu ovdje s nama.

I dalje nam jako nedostaju, jer su uvijek bili uz nas od prvog dana, podržavajući i njegujući ne samo mene, već i moju sestru. Tješim se uvjerenjem da nas čuvaju s boljeg mjesta, ispunjeni zadovoljstvom, radošću i ponosom. Mama, tata, čeznemo za tvojom prisutnošću i duboko te volimo.

BONUS TEKST

Prema riječima dr. Milice Kravljač, nefrologinje s Klinike za nefrologiju KBC-a Srbije, mnogi pacijenti kod kojih se dijagnosticira bubrežna disfunkcija često kao početni pokazatelji imaju glavobolju i povišen krvni tlak. Ključno je razumjeti da bolesti bubrega mogu biti posljedica arterijske hipertenzije i pridonijeti joj.

Prevalencija kronične bubrežne bolesti, široko rasprostranjenog stanja koje pogađa jednog od svakih deset pojedinaca u svijetu, uglavnom se pripisuje visokom krvnom tlaku, također poznatom kao arterijska hipertenzija, i dijabetes melitusu, koji se obično naziva šećernom bolešću. Krvne žile u bubrežnom tkivu oštećene su hipertenzijom, što rezultira promijenjenim protokom krvi unutar bubrega.

To u konačnici uzrokuje trajno oštećenje i gubitak funkcije bubrežnog tkiva. U početku hipertenzija utječe samo na strukturu bubrega, no s vremenom ih slabi i, ako se ne liječi, može napredovati do zatajenja bubrega, što zahtijeva dijalizu ili transplantaciju bubrega. Doktorica Milica Kravljača, nefrolog na Klinici za nefrologiju KBC-a Srbije, radi kao asistent u svojoj struci.

Prema riječima dr. Kravljače, izostanak liječenja ili adekvatne kontrole hipertenzije predstavlja značajnu prijetnju brzom smanjenju funkcije bubrega i nastanku zatajenja bubrega, za razliku od ishoda uočenih kod pacijenata koji primaju odgovarajuće liječenje i regulaciju svoje arterijske hipertenzije. .

Neuspjeh u liječenju hipertenzije u približno 40 posto pacijenata rezultirat će razvojem oštećenja bubrega. Liječnik je obavio temeljit pregled, uključujući i mjerenje krvnog tlaka pacijenta. Kada je riječ o praćenju zdravlja bubrega, analiza krvi i urina ima iznimnu važnost.

Odnos između visokog krvnog tlaka i bubrega je recipročan, što znači da bolest bubrega može biti posljedica arterijske hipertenzije i pridonijeti joj. Prema liječniku, bubrežne bolesti koje rezultiraju hipertenzijom mogu utjecati ili na jedan bubreg (kao što je stagnacija protoka urina, sužavanje bubrežne arterije, kronični pijelonefritis ili bubrežne ciste) ili na oba bubrega (uključujući glomerulonefritis i urođene bolesti bubrega).

Redovite pretrage krvi i urina ključne su za praćenje zdravlja bubrega. Dr. Kravljača ističe da su kreatinin i urea ključni pokazatelji funkcije bubrega, a te se pretrage mogu napraviti u svakom laboratoriju.

Analiza urina jednako je značajna i široko dostupna metoda za procjenu zdravlja bubrega. Ovaj test obuhvaća analizu fizikalnih, kemijskih i sedimentnih komponenti urina. Prisutnost albumina u urinu ukazuje na najranije znakove oštećenja bubrega, što naglašava važnost provođenja ovog testa kad god je to moguće.