U nedavnom televizijskom gostovanju na RTS-u dr. Darko Antić, ravnatelj Zavoda za hematologiju Kliničkog centra Srbije, opširno je govorio o limfadenokarcinomu, kancerogenom oboljenju limfnih čvorova. Dr. Antić istaknuo je važnost prepoznavanja različitih simptoma povezanih s ovom bolešću, a to su povišena tjelesna temperatura, prekomjerno znojenje, gubitak tjelesne težine te povećanje limfnih čvorova.

  • Prema riječima dr. Antića, dijagnostički postupak u pravilu počinje tako što pacijenti prepoznaju prisutnost povećanih limfnih čvorova. Nakon toga, kirurg izvodi biopsiju, koju potom analizira patolog prije nego što može započeti liječenje. Osim toga, pacijenti mogu osjetiti dodatne simptome kao što su uporna vrućica, kašalj, umor i prekomjerno znojenje.

Vrijedno je napomenuti da genetika igra značajnu ulogu kao jedan od primarnih čimbenika rizika. Dr. Antić istaknuo je nužnost produljenog liječenja limfadenokarcinoma koje uključuje više terapijskih pristupa. Istaknuo je uvođenje ažuriranih smjernica liječenja koje će omogućiti raniji početak terapije i prilagođeniji odabir liječenja na temelju individualnih karakteristika bolesnika.

  • Dr. Antić je istaknuo da implementacijom ažuriranih dijagnostičkih smjernica i boljim razumijevanjem bolesti možemo jednostavnije kategorizirati pacijente i prilagoditi njihovo liječenje u skladu s tim. Ovaj pristup podrazumijeva personaliziranu skrb, pridajući značajnu važnost ranom otkrivanju bolesti i odabiru najprikladnijih opcija liječenja na temelju jedinstvenih karakteristika svakog pojedinca.

BONUS TEKST

Dok mnogi pojedinci obično zanemaruju sjemenke lubenice kada konzumiraju ovo voće, vrijedno je napomenuti značajne prehrambene prednosti koje one posjeduju. Među tim dobrobitima su bitne hranjive tvari poput magnezija i željeza. Nadalje, ako ih odlučite ispeći, sjemenke lubenice mogu poslužiti kao hranjiv i zasitan međuobrok.

S malim brojem kalorija i obiljem hranjivih tvari, sjemenke lubenice nude zdravu alternativu slatkim grickalicama kada se ispeku do zadovoljavajuće hrskavosti. Ove namirnice imaju minimalan sadržaj kalorija. Sjemenke lubenice, u količini od oko 30 grama, doprinose procijenjenih 158 kalorija. S druge strane, izdašna šaka ovih sjemenki teži otprilike 4 grama i sadrži približno 23 kalorije, što je znatno niža količina u usporedbi s kalorijskim sadržajem vrećice čipsa.

Magnezij se koristi kao zaštitni pokrov za njega. Sjemenke lubenice sadrže razne minerale, uključujući i magnezij. Veličina obroka od četiri grama osigurava 21 mg magnezija, što odgovara pet posto preporučene dnevne vrijednosti. Kako bi se osiguralo optimalno zdravlje, Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) savjetuju odraslima da konzumiraju dnevnu dozu od 420 mg ovog esencijalnog minerala.

Magnezij igra ključnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u tijelu, a također podržava pravilan rad živaca, mišića, imuniteta, srca i kostiju. Unutar segmenta od četiri grama nalazi se 21 miligrama magnezija, što čini 5% preporučenog dnevnog unosa. Dodatno, ti dijelovi obuhvaćaju otprilike 1,6% dnevne vrijednosti željeza.

Sjemenke lubenice, iako naizgled beznačajne, zapravo sadrže oko 0,29 mg željeza, što čini otprilike 1,6 posto preporučene dnevne vrijednosti. Iako se to može činiti malom količinom, vrijedno je napomenuti da Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) savjetuju odraslima da konzumiraju 18 mg željeza dnevno. Hemoglobin se oslanja na željezo kao vitalni element za prijenos kisika kroz cijelo tijelo.

Osim toga, željezo pomaže u pretvaranju kalorija u energiju unutar tijela. Nutritivna vrijednost sjemenki lubenice smanjena je zbog prisutnosti fitata, spoja koji sprječava apsorpciju željeza. Ove masti se smatraju “dobrim” sortama. U samo jednoj velikoj šaci sjemenki lubenice (što odgovara četiri grama), možete pronaći značajnu količinu mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, s 0,3 grama odnosno 1,1 grama, što ih čini vrijednim izvorom.

Kako navodi American Heart Association, ove masti igraju korisnu ulogu u zaštiti od srčanog i moždanog udara, kao i smanjenju razine “lošeg” kolesterola u krvotoku. Sjemenke lubenice sadrže značajnu količinu cinka, što ih čini izvrsnim izvorom ovog esencijalnog minerala. Cink se također može dobiti iz sjemenki lubenice, koje nude otprilike 26 posto preporučene dnevne vrijednosti u porciji od 30 grama ili četiri posto u velikodušnoj šaci od četiri grama.

Osim podrške imunološkom sustavu, cink igra ključnu ulogu kao vitalni nutrijent. Neophodan je za: Poboljšanje okusa sjemenki lubenice može se postići dodavanjem male količine maslinovog ulja i soli ili laganim posipanjem cimetom, jer ti postupci potiču ponovni rast i diobu stanica probavnog i živčanog sustava, što u konačnici pojačava vaša osjetila okusa i mirisati.

Jednostavan je postupak pečenja sjemenki lubenice. Dovoljno je zagrijati pećnicu na otprilike 170 °C i posložiti sjemenke u lim za pečenje. Obično će biti spremni za oko 15 minuta, iako se preporučuje da ih lagano promiješate usred pečenja za dosljedne rezultate. Pojačajte okus sjemenki lubenice dodavanjem malo maslinovog ulja i soli ili se odlučite za malo cimeta. Za one koji traže odvažniji okus, razmislite o dodavanju soka od limete i čilija u prahu ili čak mrvicu kajenskog papra.