Afričke ljubičice, poznate po svojoj krhkosti i delikatnom izgledu, zapravo su izuzetno izdržljive biljke koje mogu dobro podnijeti čak i zimske uslove. Iako izgledaju osjetljive, pravilna briga i nekoliko jednostavnih trikova mogu učiniti da cvjetaju još ljepše i raskošnije.

Ova predivna biljka s baršunastim listovima i laticama vrlo je popularan ukras mnogih domova. Posebno je cijenjena zbog svoje sposobnosti da, u odgovarajućim uvjetima, cvjeta tijekom cijele zime, čime unosi živost i boju u vaš životni prostor kada drugi cvjetovi miruju. Ključ za njen rast i pravilan razvoj leži u dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti, barem osam do deset sati dnevno, ali ne direktne. Najbolje će se osjećati ako je smjestite na zapadne, istočne ili sjeverne strane doma. Toliko je svestrana da će bez problema uspijevati i u vlažnijim prostorijama poput kupaonice ili kuhinje.

  • Zalijevanje afričkih ljubičica treba biti umjereno. Bitno je da zemlja bude vlažna, ali ne previše natopljena. Voda kojom ih zalijevate treba biti sobne temperature, najbolje odstajala, a ne svježa. Pored ovih osnovnih uvjeta, možete svojoj ljubičici s vremena na vrijeme priuštiti prirodni eliksir koji će ju osvježiti, nahraniti i omogućiti da procvate još veličanstvenije. Jednako kao što orhideje vole zeleni čaj ili rižinu vodu, tako će ljubičice voljeti jednu posebnu tekućinu.

Spas za ljubičice o kojem govorimo zapravo je vrlo jednostavan i radi se o sastojku koji svi imamo u svojim domovima, posebno u zimskim mjesecima. Riječ je o kori agruma, najbolje limuna ili narandže. Idući put kada ogulite narandžu ili iscijedite limun, nemojte baciti koru već ju sačuvajte i pripremite prirodnu dohranu za svoje ljubičice.

Recept za tekućinu od citrusa za ljubičice je vrlo jednostavan. Prelijte koru citrusa po želji s 4 dcl vrele vode i ostavite da se kuha na laganoj vatri 2 do 3 sata. Dobiveni koncentrat razrijedite litrom vode, prebacite u bocu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovom tekućinom možete zaliti svoje ljubičice jednom u sedam dana.

Afričke ljubičice će vam biti zahvalne za ovu dodatnu njegu. Ova prirodna dohrana će im pružiti potrebne hranjive tvari, pomoći im da cvjetaju još bujnije i održati ih zdravima. Pored osnovne njege i zalijevanja, ovaj mali dodatak može napraviti veliku razliku u izgledu i zdravlju vaših ljubičica. Ukrasite svoj dom ovim predivnim cvjetovima i uživajte u njihovoj ljepoti tokom cijele godine

BONUS TEKST 

Čaj od đumbira nije samo ukusno piće, već i prirodni lijek s brojnim zdravstvenim prednostima. Đumbir, korijen koji se koristi u kulinarstvu i medicini, poznat je po svojim antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima. Pijenje čaja od đumbira može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, smanjivanju bolova u mišićima i zglobovima te poboljšanju probave.

Jedna od ključnih prednosti čaja od đumbira je njegova sposobnost da poboljša cirkulaciju krvi. To može dovesti do boljeg općeg zdravlja srca i smanjenja rizika od srčanih bolesti. Osim toga, đumbir može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom ili one koje žele održati stabilan nivo energije.

Đumbir također sadrži vitamine i minerale poput vitamina C, magnezija i kalija, koji doprinose jačanju imunološkog sistema i općem zdravlju. Redovito pijenje čaja od đumbira može pridonijeti boljoj ravnoteži u tijelu, smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Ako želite isprobati ovaj koristan napitak, jednostavno skuhajte svježi đumbir u vodi nekoliko minuta, zasladite po želji i uživajte u njegovim brojnim zdravstvenim koristima.