Kupio Mujo digitalni sat.

Pita ga Fata: – Koliko je sati, Mujo?On šuti.

Pita ga opet, on opet šuti.

Izdere se ona na njega: –

Čuješ li ti mene, koliko je sati?

Mujo odgovara:

– Ama, ne znam! Ajde ti podijeli 13:47!

BONUS TEKST

Lovorov list, poznat i kao laurus nobilis, je aromatičan list koji se koristi u kuhinjama širom sveta zbog svog specifičnog ukusa i mirisa. Pored svoje kulinarske upotrebe, lovorov list ima bogatu istoriju i mnoge zdravstvene koristi koje ga čine izuzetno vrednim.

Istorija i Tradicija
Lovorov list je poznat još iz antičkog vremena kada su ga stari Grci i Rimljani koristili kao simbol pobede i časti. Pobeditelji u sportskim takmičenjima često su bili krunisani lovorovim vencima. U mnogim kulturama, lovorov list se smatra simbolom mudrosti, mira i zaštite.

Kulinarska Upotreba
Lovorov list se često koristi u pripremi supa, čorbi, gulaša i marinada. Njegov jak, zemljani ukus dodaje dubinu jelima, ali je važno napomenuti da se listovi uglavnom ne jedu direktno zbog svoje žilavosti. Najbolje je dodati nekoliko listova tokom kuvanja i ukloniti ih pre serviranja. Osim u slanim jelima, lovorov list se ponekad koristi i u slatkim receptima, poput krema i pudinga, gde dodaje jedinstvenu aromu.

Zdravstvene Prednosti
Lovorov list je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, kalcijum, magnezijum, kalijum i gvožđe.

Evo nekoliko ključnih zdravstvenih koristi lovorovog lista:

Poboljšanje probave: Lovorov list se tradicionalno koristi za ublažavanje probavnih smetnji, poput nadimanja i zatvora. Sadrži enzime koji pomažu u razgradnji proteina, što olakšava probavu.

Protuupalna svojstva: Zahvaljujući spojevima kao što su eugenol i tanini, lovorov list ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova, posebno kod artritisa i drugih upalnih stanja.

Podrška respiratornom zdravlju: Inhalacija pare od ključalog lovorovog lista može pomoći u olakšavanju simptoma prehlade i gripe. Lovorov list pomaže u razređivanju sluzi i olakšava disanje.

Regulacija šećera u krvi: Neke studije sugerišu da lovorov list može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim dodatkom za osobe sa dijabetesom.

Antimikrobna svojstva: Lovorov list sadrži spojeve koji imaju antimikrobna svojstva, što može pomoći u borbi protiv bakterija i gljivica. Ovo svojstvo se često koristi u prirodnim tretmanima za kožu.

Upotreba u Tradicionalnoj Medicini
Lovorov list je sastavni deo mnogih tradicionalnih medicinskih praksi. U ajurvedskoj medicini, koristi se za balansiranje kapha i vata dosha, dok u tradicionalnoj kineskoj medicini lovorov list pomaže u ublažavanju problema sa cirkulacijom i probavom.

Saveti za Korišćenje i Skladištenje
Kada koristite lovorov list, najbolje je koristiti suve listove jer imaju koncentrisaniji ukus. Čuvajte ih na suvom, tamnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi kako bi zadržali svoju aromu i svojstva. Sveži listovi mogu se koristiti, ali njihova aroma može biti blaža.

Lovorov list je mnogo više od običnog začina. Sa svojim bogatim istorijskim značenjem, širokom kulinarskom upotrebom i brojnim zdravstvenim prednostima, lovorov list je nezaobilazni sastojak u svakoj kuhinji i koristan dodatak vašem zdravlju. Bez obzira na to da li ga koristite za poboljšanje ukusa jela ili kao prirodni lek, lovorov list zaslužuje posebno mesto u vašem domu.