Osjećaj nelagode zbog začepljenog uha može proizaći iz raznih čimbenika. Iako prevladava među djecom, odrasli su također osjetljivi na začepljenja uha. Ako uz to imate simptome koji se ponavljaju, važno je obratiti se svom liječniku za pomoć jer postoji više načina na koje si možete pomoći.

Začepljene uši mogu nastati zbog raznih čimbenika. Koji su uzroci začepljenosti uha? Istražimo nekoliko mogućnosti: Voda zarobljena u uhu, prekomjerno nakupljanje voska, promjene tlaka, upala sinusa, upala srednjeg uha i alergije potencijalni su razlozi za zabrinutost. Do začepljenja može doći zbog začepljenja Eustahijeve cijevi, koja služi kao veza između srednjeg uha i grla.

U slučajevima kada tekućina ne stigne do grla i umjesto toga se nakuplja u srednjem uhu, dolazi do začepljenja. To se obično događa tijekom prehlade ili infekcije sinusa. Česta i neugodna pojava koja dovodi do začepljenosti uha je zadržavanje vode u uhu. To se može dogoditi ne samo tijekom plivanja, već i tijekom tuširanja ili pranja kose. Postoje pojedinci koji imaju osjećaj začepljenih ušiju kada dođe do promjene tlaka zraka, primjerice kada se nalaze u područjima s velikim nadmorskim visinama ili tijekom putovanja zrakoplovom.

Osim toga, promjene nadmorske visine, kao što je slučaj pri ronjenju u duboke vode, također mogu rezultirati začepljenim uhom. Prekomjerna količina ušnog voska može dovesti do začepljenja ušnog kanala. Primarna funkcija ušnog voska je zaštita uha i obično je savitljive teksture. Međutim, korištenje štapića za čišćenje uha može nenamjerno gurnuti vosak dalje u uho, što može dovesti do začepljenja.

Kako biste to izbjegli, preporučljivo je čistiti samo vanjski dio uha kada koristite štapić za čišćenje. Tražite načine za ublažavanje začepljenog uha? Budite uvjereni, postoje brojne jednostavne metode za odčepljenje uha, iako u određenim slučajevima može biti potrebno potražiti liječničku pomoć. Za početak, možete pokušati očistiti uho kod kuće. Međutim, ključno je biti oprezan jer su uši vrlo osjetljive i previše je lako nenamjerno pogoršati problem.

Uzmite, na primjer, štapiće za uho koji, ako se pogrešno koriste, zapravo mogu pogoršati situaciju, a ne pružiti olakšanje. Otkrijte nekoliko učinkovitih metoda za ublažavanje neugode začepljenog uha pomoću ovih korisnih prijedloga. 1. Nazalni izdisaj Ako osjetite začepljenje uha uzrokovano promjenom tlaka zraka, možete ga ublažiti laganim ispuhivanjem nosa držeći ga zatvorenim.

Ključno je izbjegavati pretjeranu silu jer bi to potencijalno moglo oštetiti vaše bubnjiće. Osim toga, zijevanje ili široko otvaranje usta može pružiti određeno olakšanje. Prekomjerni iscjedak iz nosa Kapi za nos ne samo da su blagotvorne za nos i sinuse, već pozitivno utječu i na uši. Kako biste osigurali pravilnu primjenu, nagnite glavu i zatim je okrenite prema uhu koje je začepljeno, dopuštajući kapima da dopru do zahvaćenog područja. Ako osjetite pucketanje u uhu, to je znak da kapi učinkovito rješavaju problem. Kapljice ulja ravnomjerno padaju.

Da biste odčepili uho, zagrijte maslinovo ili dječje ulje na ugodnu temperaturu. Budite oprezni da ga ne pregrijete. Zatim pomoću kapaljke ili štrcaljke pažljivo ukapajte jednu ili dvije kapi u zahvaćeno uho. Nakon toga nagnite glavu i zadržite taj položaj otprilike 15 sekundi. Ponovite ovaj postupak više puta tijekom dana. Ključno je izbjegavati korištenje prekomjernih kapi, jer to može dovesti do nepovoljnog ishoda.

Kapi za uši su vrsta lijekova koji su posebno dizajnirani za primjenu izravno u uho. Farmaceutske kapi za uši su lako dostupne i mogu pomoći iu ovom pitanju. Jedna mogućnost koju treba razmotriti je primjena toplog obloga. Kako biste pomogli u otapanju ušnog voska, stavite topli oblog na uho ili se prepustite tuširanju s parom, dopuštajući pari da prodre u ušni kanal. Ako osjetite dugotrajno začepljenje i bol u uhu, uz dodatne simptome kao što su oštećenje sluha, vrtoglavica, tinitus ili promjene boje, savjetuje se da potražite liječničku pomoć.

Liječnik može dati ispiranje uha ili dati propisane kapi za ublažavanje problema. Ključno je ostati strpljiv jer začepljenost uha može trajati dulje od tjedan dana. Postoji više uzroka začepljenja uha i važno je poduzeti brzu akciju i riješiti problem korištenjem kapi ili pokušajem jednog od gore navedenih prijedloga. Ako uho ostane začepljeno nakon tjedan dana ili ako se pojave dodatni simptomi, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.