Ijan Kerner, terapeut specijaliziran za obitelj i brak, svakodnevno se suočava s mnoštvom jedinstvenih priča i problema svojih klijenata. U nedavnom članku za CNN zadubio se u goruću brigu koja muči nebrojene parove – pitanje seksualne privlačnosti. Tijekom nedavne seanse bračne terapije, jedan je čovjek ispričao neobično iskustvo.

Izrazio je nedostatak privlačnosti prema svojoj partnerici u spavaćoj sobi, pripisujući to faktorima poput stresa, hormona ili tjeskobe. Međutim, u kasnijem razgovoru s terapeutom otkrio je kontradiktornu priču. Naime, svojevoljno je stupio u vezu s nekim tko u njemu nije rasplamsao nikakvu seksualnu želju. Postavlja se pitanje: što bi nekoga moglo potaknuti na takav izbor u nedostatku ikakvih iskri?

Razgovarajući s brojnim muškarcima u tridesetima, terapeut je naišao na ponavljajuću priču u kojoj ti pojedinci otkrivaju svog idealnog životnog partnera, označavajući sve željene kvalitete na svom popisu. Ove kvalitete obuhvaćaju duboko prijateljstvo, iznimne majčinske kvalitete, skladne odnose između obje grupe prijatelja i obitelji te iskrenu ljubav. Međutim, jedan aspekt koji konstantno pada je nedostatak seksualne privlačnosti.

Prema dr. Justinu Lehmileru s Instituta Kinsey na Sveučilištu Indiana, fizička privlačnost nije primarni faktor kojem muškarci i žene daju prioritet kada traže potencijalnog partnera. Iako je nedvojbeno važna, istraživanje otkriva da seksualnost igra ključnu ulogu u razlikovanju romantične veze od platonske. Ovaj aspekt djeluje kao obvezujuća sila, potičući duboku povezanost između partnera, kako ističu bračni terapeuti.

Osim važnosti drugih čimbenika, snažno i intimno partnerstvo ima potencijal poslužiti kao štit protiv psihološkog stresa, uključujući stanja kao što su anksioznost i depresija. Štoviše, olakšava njegovanje duboke veze između parova, što u konačnici dovodi do viših razina zadovoljstva u vezi. Prema Evi Dillon, seksualnoj terapeutkinji iz New Yorka, seksualni aspekt veze treba promatrati kao bitnu komponentu, slično proteinima u obroku, a ne odbacivati ​​ga kao trivijalan element poput deserta.

Dillon je dodala da, na temelju njihovog iskustva, žene imaju sposobnost razviti želju za partnerom uz značajan napor. Međutim, Dillon je također primijetio da ako muškarac nema želju za svojom partnericom na početku veze, ta se želja nikada neće manifestirati. Prema seksologinji dr. Yvonne Fulbright, odsutnost seksualne privlačnosti ne mora nužno zabrinjavati sve parove.

CNN izvještava da Fulbright, profesor na Odsjeku za sociologiju na Američkom sveučilištu u Washingtonu, objašnjava da dok neki pojedinci mogu doživjeti nevjeru ili razvod zbog nedostatka seksualne privlačnosti, za druge se to pitanje pojavljuje samo kada se društvena očekivanja o intimnim odnosima i želja ući u igru. Ipak, neki psiholozi i terapeuti upozoravaju na pretjerano davanje prioriteta važnosti trenutne seksualne privlačnosti.

Prema dr. Rachel Needle, seksualnoj terapeutkinji, postoji uobičajena zabluda da fizička privlačnost mora biti prisutna od prvog susreta kako bi veza imala potencijal. Međutim, ovo uvjerenje je neutemeljeno. Kako se pojedinci sve više upoznaju i razvijaju dublji osjećaj bliskosti i povezanosti, privlačnost ima sposobnost cvjetati. Ako vam u vezi nedostaje seksualne energije, možda se pitate kako ponovno zapaliti iskru.

Iako ne postoji jedinstveno rješenje za sve, ono u konačnici ovisi o pojedincima koji su uključeni. Fulbright je upozorio na davanje univerzalnog odgovora jer se on razlikuje od para do para. Dakle, što možete učiniti da povećate privlačnost u svojoj vezi? Kada je riječ o iskrenosti u vezi, parovi moraju donijeti odluku. Ako ste u dugoj vezi, ne gubite nadu. Prema Dillonu, neki parovi otkrivaju da njihova seksualna želja zapravo raste s vremenom ako se aktivno usredotoče na nju.

Važno je upamtiti da je seksualno zdravlje pokazatelj opće dobrobiti. Međutim, ako osjetite iznenadni pad interesa za snošajem bez ikakvog jasnog razloga, bilo bi dobro da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Moguće je da vam je razina testosterona značajno opala. Bez obzira na problem, bračni terapeut potiče iskrenost i otvorenu komunikaciju s partnerom o vašim željama, izazovima i nesigurnostima.