Ako ste se ikada suočili s problemom kako da “oživite” staru plastiku i vratite joj prvotnu bjelinu, niste jedini. Postoji mnogo kućnih trikova koji mogu pomoći u ovom procesu, a ovdje vam predstavljamo tri najučinkovitije metode. Međutim, važno je napomenuti da je potrebno biti posebno oprezan kada se radi o elektronskim uređajima. Prije nego što počnete s čišćenjem, preporučuje se da isključite uređaje iz napajanja i, ako je moguće, rastavite ih kako biste osigurali da su plastični dijelovi odvojeni od elektronike. Ovo je važno kako biste izbjegli bilo kakve probleme i osigurali da kućište bude potpuno suho prije ponovnog sastavljanja uređaja.

Evo tri najefikasnija trika za izbjeljivanje plastike koje možete primijeniti:

1. Pasta za zube:

Ovaj jednostavan i pristupačan trik uključuje upotrebu paste za zube. Možete koristiti pastu za zube koja sadrži mikrogranule. Nanesite pastu na plastičnu površinu i ispolirajte je krpom. Nakon što ste završili s poliranjem, isperite površinu vodom. Mikrogranule u pasti za zube mogu uzrokovati male ogrebotine na plastici, što može biti vidljivo, posebno na sjajnim površinama. Iako ogrebotine možda neće biti previše uočljive na mat plastici, treba imati na umu da sjajna plastika može postati manje estetski privlačna zbog tih ogrebotina. Ako se odlučite za ovu metodu, obavezno testirajte pastu na manjem, neupadljivom dijelu plastike prije nego što je primijenite na cijelu površinu.

2. Limunov sok:

Limunov sok je prirodni izbjeljivač i može biti vrlo koristan za čišćenje plastike. Da biste koristili ovu metodu, iscedite limun i pomoću vate ili krpe nanesite sok na plastičnu površinu. Ostavite da sok djeluje nekoliko minuta, a zatim ga istrljajte vlažnom krpom. Ovaj metod je jednostavan i ne zahtijeva upotrebu jakih hemikalija, ali rezultati mogu varirati. U nekim slučajevima, može biti potrebno ponoviti tretman kako biste postigli željeni učinak. Iako limunov sok može biti dovoljno jak za blago žutiranje, može se pokazati manje efikasan za teže slučajeve požutjelosti.

3. Vodonik peroksid:

Ako već imate vodonik peroksid kod kuće, možete ga iskoristiti za čišćenje požutele plastike. Vodonik peroksid se često koristi za farbanje kose, ali je takođe koristan za čišćenje plastike. Nanesite vodonik peroksid na plastičnu površinu, a zatim obavijete predmet aluminijumskom folijom. Stavite obavijen predmet na sunce. Nakon otprilike sat vremena, provjerite rezultat. Ovaj metod može biti vrlo efikasan, ali imajte na umu da metalni dijelovi mogu korodirati zbog djelovanja vodonik peroksida, pa ih je najbolje zaštićivati ili izbjegavati izlaganje ovom tretmanu.

Svi ovi trikovi nude različite pristupe za obnavljanje plastike, a vaš izbor može zavisiti od stepena požutjelosti plastike i dostupnosti materijala. Bilo koja od ovih metoda može pomoći u vraćanju bjeline plastike, ali je uvijek dobro testirati na malom području prije nego što primijenite na cijeloj površini.

BONUS TEKST

Ako želite vratiti svježinu i čistoću starim plastičnim predmetima, postoji nekoliko učinkovitih trikova koje možete primijeniti kod kuće. Prvo, možete koristiti pasta za zube. Nanesite pastu na plastične površine i ispolirajte je krpom. Pasta za zube, zahvaljujući svojim mikrogranulama, može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja i žutosti. Međutim, budite oprezni, jer može ostaviti male ogrebotine na sjajnim površinama.

Druga opcija je limunov sok, koji je prirodan izbjeljivač. Iscedite limun i nanesite sok na plastične površine pomoću vate. Ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite vlažnom krpom. Limunov sok može biti odličan za blage mrlje, ali možda neće biti dovoljno jak za teže požutjelosti.

Treći trik uključuje vodonik peroksid. Nanesite vodonik peroksid na plastične dijelove, obavijte ih aluminijumskom folijom i izložite suncu. Ovaj metod može biti vrlo efikasan u vraćanju bjeline plastici, ali pazite da ne dođe u kontakt s metalnim dijelovima jer može uzrokovati koroziju.

Svaka od ovih metoda nudi različite prednosti i može biti prilagođena vašim potrebama za obnavljanjem plastike.