Lentigo senilis ili solarni lentigo, koji se obično naziva staračkim pjegama, prevladavajuća su manifestacija starenja na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu, poput lica, ruku i ramena. Ove mrlje nastaju zbog hiperpigmentacije, odnosno prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kože, a prvenstveno su uzrokovane dugotrajnim izlaganjem UV zračenju.

Iako staračke pjege ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik, često ih smatraju vizualno neugodnim osobama koje žele poboljšati izgled svoje kože tako što će ih smanjiti ili ukloniti. Za rješavanje staračkih pjega mogu se primijeniti brojni pristupi, u rasponu od kozmetičkih i dermatoloških postupaka poput laserskih tretmana i kemijskih pilinga do prirodnih lijekova.

Za prirodno liječenje staračkih pjega, preporučeni recept uključuje kombinaciju luka i octa, a oba su poznata po svojim svojstvima posvjetljivanja kože. priprema: Započnite narezivanjem svježeg luka na male, sitno nasjeckane komadiće. Prebacite luk u blender i temeljito miksajte dok ne dobijete kašastu konzistenciju.

Dodajte otprilike jednu žlicu octa, a jabučni ocat je popularan izbor zbog blagotvornog djelovanja na kožu. Miješajte smjesu dok ne dobijete glatku teksturu. Uzmite vatu ili gazu i uronite u pripremljenu smjesu. Otopinu nanesite na područja kože koja su zahvaćena staračkim pjegama.

Ostavite ga na koži otprilike 20-30 minuta prije nego što ga isperete hladnom vodom. Obavezno provodite tretman na dnevnoj bazi u trajanju od najmanje mjesec dana. Vidljive promjene mogu se primijetiti unutar samo tjedan dana od početka liječenja; no za optimalne rezultate ključna je dosljedna primjena tretmana.

Kako biste spriječili daljnje tamnjenje kože, ključno je izbjegavati izlaganje suncu, osobito na tretiranim područjima. Kad god ste vani, savjetuje se namazanje kremom sa zaštitnim faktorom (SPF). Kako biste osigurali sigurnost i spriječili potencijalne štetne učinke, preporučljivo je provesti test flasterom na malom dijelu kože prije primjene bilo kojeg prirodnog lijeka.

Ovaj preliminarni korak omogućuje prepoznavanje svih mogućih reakcija ili iritacija. U slučaju da naiđete na bilo kakve neželjene reakcije, odmah prekinite s upotrebom i potražite savjet dermatologa.

BONUS TEKST

U pripremama za svoj nadolazeći glazbeni spot, objavila je jedinstvenu reklamu u njemačkim medijima koja je izazvala značajnu pozornost. Talentirana glazbenica Daniela Škegro, koja na društvenim mrežama slovi za “Hercegovku godine”, trenutno je u procesu stvaranja nove pjesme.

Kao dio ovog uzbudljivog pothvata, pomno se izrađuje zadivljujući glazbeni video. Kako bi stvorio buzz i pridobio publiku, Škegro je uzeo jedinstven pristup plasiranjem nekonvencionalnog oglasa u njemačkim medijima, koji je izazvao značajan interes i intrigu. Snimljena je pjesma “Eh, da mi je – Hercegovina” mostarske kantautorice Daniele Škegro.

Iako pjesma nije objavljena u javnosti, pojedinci koji su je imali privilegiju poslušati opisuju je kao nevjerojatno iskrenu i jednu od najfinijih skladbi posvećenih iseljenicima i Hercegovini, prenosi Fenix ​​​​Magazin. Za tekst i glazbu zaslužna je Daniela Škegro, a aranžman i produkciju Zlatko Glatki i studio Nostalgija Records iz Horba am Neckara u Njemačkoj.

Publika će 4. veljače imati priliku uživati ​​u pjesmi, au pripremi je i promotivni spot koji će je dodatno promovirati. Kako bi zamišljeni koncept oživjeli, ekipa je odlučila objaviti “oglas” u kojem se traži minimalno 13 Mercedesovih automobila iz Stuttgarta i okolice koji će u videu simbolizirati Hercegovinu, točnije Mostar, Široki Brije, Posušje, Rama, Čapljina , Grud, Čitluk, Ljubuško, Međugorje, Neum, Stolac, Tomislavgrad… Škegro, kako citira Večernji list, potvrđuje da “budući da je Mercedes simbol Hercegovaca, nema sumnje da će ići više od zamišljenog broja.