Konzumacija prekomjerne količine šećera može značajno pridonijeti debljanju, utječući i na fizičko zdravlje i na opću dobrobit. Šećer se često prerušava u brojne prehrambene artikle, potajno povećavajući vjerojatnost pojave niza zdravstvenih problema, uključujući umor, promjene raspoloženja, zbunjenost, nesanicu, pa čak i teža stanja poput kardiovaskularnih poremećaja i dijabetesa.

  • Upuštanje u izazov smanjenja šećera može se pokazati prilično zastrašujućim zadatkom, jer potpuno izbacivanje šećera iz prehrane može rezultirati promjenama raspoloženja ili poteškoćama sa spavanjem. Ipak, ako se odlučite za postupno smanjenje konzumacije šećera, možete učinkovito detoksicirati svoje tijelo i učiniti značajne korake u skidanju viška kilograma.

Tijekom tri dana, ovaj plan prehrane ima za cilj minimizirati potrošnju šećera uz maksimiziranje unosa esencijalnih nutrijenata za zdraviju prehranu. Prvog dana doručak se sastoji od opcija poput zobene kaše sa sjemenkama, bademima ili bobičastim voćem ili kajgane od tri jaja. Šalica oraha služi kao međuobrok, a ručak uključuje marinirana pileća prsa s bundevom, bademima ili lagano kuhanim grahom.

  • Za večeru se gljive mogu sljubiti s pečenom ribom ili lososom i brokulom. Drugi dan slijedi sličan obrazac, s doručkom i međuobrocima koji odražavaju one iz prvog dana. Ručak se sastoji od tikvica s paprikom i preljevom od limuna, dok večera nudi opcije poput graha, kuhanog povrća ili pečenog bakalara s tostom.

Doručak i užina trećeg dana ostaju isti kao i prvog dana. Ručak može uključivati ​​pržena pileća prsa s preljevom od limuna ili piletinu pečenu s crnim maslinama, majčinom dušicom i lukom. Mogućnosti večere variraju od juhe od luka do tjestenine s bosiljkom, gljivama i umakom od rajčice (može se dodati i meso).

  • Što se tiče pića, preporučuje se držati se vode, čaja ili eventualno jedne šalice kave dnevno, bez dodanog šećera. Zaključak Krenuti na put eliminacije šećera iz svoje prehrane može se činiti zastrašujućim, ali ovaj trodnevni program predstavlja jednostavan i ugodan pristup za pokretanje vaših napora. Smanjenjem konzumacije šećera i prihvaćanjem zdravije prehrane možete poboljšati svoje blagostanje i započeti svoj put ka skidanju viška kilograma.

BONUS TEKST

Bilo da je uzrokovana ozljedom ili postojećim zdravstvenim stanjem, upala može imati štetne učinke na vaše zdravlje. Dok je kratkotrajna upala privremena, dugotrajna upala može uzrokovati značajnu štetu. Kada tijelo doživi ozljedu ili infekciju, upala je urođena reakcija koja se javlja. To je zaštitna mjera koju provode bijele krvne stanice za obranu od vanjskih prijetnji poput virusa i bakterija.

Međutim, što se događa kada ovaj obrambeni mehanizam ne radi? To dovodi do razvoja kronične upale. Često neprimjećen tijekom duljeg razdoblja, tiho uzrokuje štetu tkivima, što može imati teške posljedice za zdravlje, uključujući rizik od bolesti srca, dijabetesa, pa čak i raka. Simptomi akutne upale uključuju bol, oteklinu, umor i promjenu boje kože.

Međutim, ako bol potraje, to može ukazivati ​​na kroničnu upalu, koja zahtijeva pomoć zdravstvenog radnika. Čimbenici koji pridonose pojavi upale. Akutna upala je posljedica ozljeda i infekcija. Imunološki sustav pokreće reakcije za otkrivanje i borbu protiv oštećenja ili patogena, što dovodi do upale.

Ipak, kronična upala prvenstveno se pripisuje autoimunim bolestima i čimbenicima iz okoliša, kao što su izbor načina života i izloženost toksinima. Upala se može pripisati nizu uobičajenih čimbenika. Kada se suočite s kroničnim stresom, oslabljenim imunitetom, pretilošću ili prekomjernom tjelesnom težinom, prehrana bogata trans-masnoćama i soli, kao i poremećen ciklus spavanja, mogu pridonijeti ovim zdravstvenim problemima.

Pušenje Kronične upalne bolesti, uključujući moždani udar, kronične respiratorne bolesti, srčane poremećaje, rak, pretilost i dijabetes, čine većinu globalnih smrti, kako je otkrila studija objavljena u časopisu Statpearls. Dok upala igra ključnu ulogu u procesu ozdravljenja tijela, kronična upala predstavlja značajan rizik.

Nekoliko čimbenika pridonosi kroničnoj upali, uključujući izloženost toksinima (zagađenje), redovitu konzumaciju alkohola, autoimune bolesti, niske razine spolnih hormona (testosterona i estrogena) i, ponajviše, stres, koji je primarni okidač. Intenzivna upala U slučaju oštećenja tkiva, infekcije ili traume, brzo dolazi do akutne upale. Upalne stanice brzo migriraju na zahvaćeno područje, započinjući proces zacjeljivanja.