U slučaju da se nađete sami i posumnjate na srčani udar, važno je odmah potražiti pomoć od nekoga u blizini kako biste se brzo prevezli do najbliže zdravstvene ustanove. Ako postoji bilo kakva sumnja radi li se o srčanom udaru ili ne, savjetuje se da odmah nazovete hitnu pomoć umjesto da čekate.

Istraživanja pokazuju da starije osobe i žene često odgađaju traženje pomoći zbog raznih čimbenika, uključujući nedostatak svijesti o simptomima, pogrešno zamjenjujući simptome srčanog udara (poput bolova u trbuhu ili ramenima) sa simptomima drugih stanja i nevoljkost da opterete svoje najmiliji. Do mjesec dana prije srčanog udara, pojedinci se mogu susresti sa simptomima koji zahtijevaju pažljivo praćenje.

Umor Istaknuti pokazatelj nadolazećeg srčanog udara je neobjašnjiva iscrpljenost, koja čak i osnovne aktivnosti poput pospremanja ili kupanja može učiniti većim izazovom. Umor se pojačava kako dan odmiče, a ovaj je simptom osobito čest među ženama. Neugoda u trbuhu je čest simptom, često praćen osjećajem mučnine, nadutosti ili prisutnosti plinova. Prije srčanog udara, bol se obično manifestira u fluktuirajućem obrascu.

Kada je riječ o ranim simptomima, bol u prsima ima veliku važnost za muškarce i ne treba je zanemariti. Međutim, vrijedi napomenuti da je ovaj simptom prisutan samo u oko 30% slučajeva kod žena. Neugoda se može manifestirati kao dugotrajan ili prolazan osjećaj u rukama (obično lijevoj), čeljusti, vratu, ramenima i trbuhu.

Nesanica Manifestacije ovog stanja obuhvaćaju poteškoće u započinjanju spavanja, prerano buđenje i lošu kvalitetu sna. Ovi simptomi povezani su s povećanom sklonošću srčanim bolestima ili moždanom udaru. Osim toga, pojedinci mogu doživjeti intenzivnu anksioznost i veće stope izostanaka s posla. Važno je napomenuti da je ovo stanje češće među ženskom populacijom.

Otežano disanje ili osjećaj nedostatka zraka može stvoriti osjećaj neadekvatnog disanja i dovesti do vrtoglavice. I muškarci i žene mogu se susresti s ovim simptomom koji se obično manifestira do pola godine prije srčanog udara. Gubitak kose može poslužiti kao još jedan potencijalni znak, prvenstveno pogađajući muškarce starije od 50 godina, iako su i žene osjetljive na ovo stanje.

Žene često osjećaju paniku i tjeskobu kada imaju ubrzan ili nepravilan rad srca. Vrtoglavica i ekstremni umor mogu biti posljedica nepravilnog rada srca koji traje 1-2 minute. Abnormalno znojenje, bilo prekomjerno ili nesrazmjerno fizičkoj aktivnosti, može poslužiti kao rani pokazatelj srčanog udara. Ovo stanje nije ograničeno na određeno doba dana i češće je među ženama.

Često se krivo tumači kao simptomi povezani s menopauzom, poput noćnog znojenja ili iznenadnih valova vrućine. Osim toga, manifestacije slične gripi, uključujući vlažnu kožu i znoj, mogu se manifestirati neovisno o temperaturi okoline ili naporu. Dok se simptomi srčanog udara ponekad mogu ublažiti, najčešći pokazatelji ostaju nepromijenjeni.

Prsa mogu osjetiti dugotrajnu ili iznenadnu nelagodu, karakteriziranu osjećajem stezanja, punoće i neugodnog pritiska nekoliko minuta. Osjećajna bol može varirati od oštre do tupe, različitog intenziteta i trajanja. Ima potencijal da bude kratkotrajan ili da traje nekoliko sati, a može čak i zračiti na različita područja tijela.

Može se osjetiti bol i nelagoda u različitim područjima kao što su čeljust, lijeva strana, ruke, leđa, vrat i trbuh, osobito u regiji koja se obično naziva područjem “žlice”. Mogu se javiti simptomi kao što su bol u prsima, otežano disanje, osjećaj nedostatka zraka i nedostatak zraka. Mogu se javiti simptomi kao što su hladan znoj, mučnina, povraćanje, blijeda koža i opća slabost.

Otkucaji srca mogu eskalirati do čak 150 otkucaja u minuti. Iznenadni gubitak pokretljivosti jednog ili više udova, bilo da se radi o ruci ili nozi, zabrinjavajući je simptom koji se ne smije zanemariti. Iznenadna pojava nesvjestice ili jaka glavobolja mogu biti alarmantni simptomi. 

Osjećaj razdražljivosti, straha i nadolazećeg osjećaja smrtnosti. Osobe koje pate od srčanih bolesti trebale bi odmah potražiti pomoć ako nelagoda potraje dulje od dvije minute. Osobe koje pate od angine pektoris trebale bi odmah potražiti pomoć ako bol ne prestane čak i nakon primjene nitroglicerina u razdoblju od deset minuta. Ako se nađete sami i sumnjate da doživljavate srčani udar, nemojte se ustručavati zatražiti nečiju pomoć u prijevozu do najbliže zdravstvene ustanove.