Kada dođe do moždanog udara, on ometa cirkulaciju krvi u mozgu, što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se smanjio rizik od ozljede mozga, oštećenja ili smrti. Upotrijebite općepriznatu procjenu FAST kako biste sebe ili druge procijenili na prevladavajuće indikacije moždanog udara.

FAST je akronim na engleskom jeziku koji je osmišljen da olakša pamćenje ove tehnike. Provjerite svoje lice smiješeći se i promatrajući ako jedna strana izgleda obješeno. 2. Ruke: Podignite ruke. Hoće li se jedna ruka spontano spustiti? Korak 3: Verbalna komunikacija: Izgovorite kratak izraz i procijenite je li govor nejasan ili neobičan.

Brzo djelovanje ključno je kada se nosite s moždanim udarom. Umjesto da gubite dragocjeno vrijeme kontaktirajući svog liječnika ili putujući do bolnice, imperativ je nazvati 911. Na taj način osobe koje hitno reagiraju mogu promptno procijeniti vaše stanje, značajno povećavajući vjerojatnost primanja trenutnog i potrebnog liječenja. U slučaju moždanog udara, vaš liječnik može propisati davanje aspirina ili drugih lijekova za otapanje krvnih ugrušaka, ovisno o specifičnoj vrsti moždanog udara.

Za optimalnu učinkovitost ključno je uzeti ovaj lijek unutar tri sata od početnih simptoma. Osim toga, ako je moždani udar posljedica puknuća krvne žile u mozgu, zdravstveni djelatnici će dati prednost hitnoj intervenciji za zaustavljanje krvarenja, savjetuju iz Doma zdravlja. Dok se moždani udar ponekad može dogoditi postupno, također je moguće doživjeti jedan ili više iznenadnih simptoma, na koje ukazuje prisutnost znaka upozorenja.

Osjećaj utrnulosti ili slabosti u licu, rukama ili nogama, osobito na jednoj strani tijela, može biti zabrinjavajući simptom. Iskustvo zbunjenosti ili nemogućnost razumijevanja drugih može stvoriti izazove u komunikaciji. Izazovi s govorom Poteškoće s vidom, bilo na jednom oku ili na oba, čest su problem. Poteškoće u hodanju, održavanju ravnoteže ili koordinaciji pokreta uobičajeni su problemi s kojima se pojedinci mogu susresti.

Osjećaj vrtoglavice i dezorijentacije, obično poznat kao vrtoglavica. Iznenadna i intenzivna glavobolja bez vidljivog uzroka. Čak i ako niste sigurni hoćete li doživjeti moždani udar, ključno je nazvati hitnu pomoć ako pokažete bilo koji od ovih simptoma. Pripremi se. U cijeloj Europi i svijetu moždani udar zauzima mjesto drugog najčešćeg uzroka smrti, a tu poziciju zadržava iu Hrvatskoj.

Ukupno 5180 osoba izgubilo je život zbog moždanog udara u 2019. godini, što čini 10% svih zabilježenih smrti. S obzirom na nepredvidivu prirodu ovog stanja, pripravnost za hitne slučajeve igra ključnu ulogu u potencijalnom mijenjanju ishoda za bilo koga pogođenog. Upoznajte se s pokazateljima moždanog udara i to saznanje svakako podijelite sa svojim najdražima.

Za osobe s bilo kojim zdravstvenim stanjem ili bolešću, toplo se preporučuje nošenje medicinske narukvice ili odgovarajuće dokumentacije koja uključuje opsežan popis stanja, alergija i lijekova koje uzimaju. Pobrinite se da vaša djeca budu educirana o brzom testu moždanog udara, kao io tome kako nazvati 911, dajući im svoju adresu i uputivši ih da točno opišu situaciju.

BONUS TEKST

Kada krv sadrži značajnu količinu masti, to može rezultirati teškim zdravstvenim komplikacijama, uključujući začepljenje krvnih žila i razvoj srčanih bolesti. Srećom, u prirodi postoje razne biljke koje, uz dosljednu primjenu u terapiji, pomažu u čišćenju krvnih žila i cjelokupnom održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava. Svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe.

Priprema čajne mješavine od konoplje, imele i koprive za čišćenje krvnih žila jednostavna je i učinkovita metoda s dokazanim rezultatima. Potrebne stavke su sljedeće: Latinski naziv za Eupatorium cannabinum je Eupatorium cannabinum. Viscum album, poznatiji kao imela, biljka je znanstvenog naziva imela. kopriva (znanstveni naziv Urtica dioica) Utvrđeno je da konzumacija korijandera ima učinak čišćenja krvnih žila. priprema:

Biljke dobro izmiješajte u jednakim omjerima, a zatim dodajte dvije žlice mješavine u pola litre vruće vode. Ostavite smjesu da odstoji ispod poklopca 15 minuta prije naprezanja. Tijekom dana poželjno je piće piti postupno, malim gutljajima. Na koji način pruža pomoć? Resnik je poznat po svojoj sposobnosti promicanja detoksikacije i poboljšanja protoka krvi kroz diuretske učinke.

Obiluje flavonoidima, pomaže u smanjenju upale i održavanju dobrobiti krvnih žila. Tradicionalna primjena imele uključuje pospješivanje krvotoka i snižavanje krvnog tlaka. Njegov sastav uključuje tvari koje učinkovito snižavaju razinu LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenja arterija.

Svojim obiljem esencijalnih nutrijenata i minerala, kopriva se pokazala kao dragocjeno sredstvo u pročišćavanju krvotoka i ublažavanju upala. Njegova izvanredna sposobnost poboljšanja metabolizma i snižavanja razine glukoze u krvi čini ga vrijednim saveznikom u borbi protiv povišenih razina lipida u krvi.