“Imao sam suprugu iz snova. Jaka, hrabra, bez dlake na jeziku, osjećajna i predivna osoba.Još bolja supruga i majka našem četverogodišnjem sinu. Jednu večer išao sam s društvom van, napio se i prevario ju sa konobaricom.Priznao sam joj istu večer. Ništa nije rekla. Niti riječ.Otisla spavati u drugu sobu, zaključala se. Plakao sam, molio pred vratima. Od nje ni riječi.

Ujutro čujem razgovor nje i sina kada ju je pitao mama zašto moramo ići, zašto nas tata vise ne voli? Odgovorila mu je tata tebe voli najviše na svijetu, ali više ne voli mamu pa zato moramo ići.

U tom trenutku sam umro i do danas nisam oživio.Sina viđam kad god zelim, ali od nje nikad više ni riječ nisam dobio. Izvede ga do vrata, okrene se i zatvori vrata. Nisam živ od tad.”

BONUS TEKST

L.M.P., 51-godišnjakinja, suočila se sa pravnim posledicama dvobračnosti, jer ju je Opštinski sud u istočnoj Hrvatskoj osudio na godinu dana uslovne kazne zatvora uz jednogodišnji probni rad. Njen prvi suprug, A.S., otac troje dece, objasnio je da su imali predbračni zavet “i u dobru i u zlu”, ali ga je njegova supruga prekršila. Umesto da ode u Nemačku da poseti sina, otišla je da se ponovo uda za drugog čoveka.

“Pre više od 30 godina živeli smo u Bosni i imali troje dece. Kada smo zbog rata morali da izbegnemo u Hrvatsku, venčali smo se 1999. godine da bismo mogli da krstimo decu…”Ona je 2016. otišla u Nemačku da posetiti našeg sina, da bi potom od ženinog brata saznao da je otišla zapravo kod izvesnog Ž.M. u Diseldorf”, rekao je njen suprug, i dodao da je kasnije u telefonskom razgovoru sa njim, ona priznala da je sve istina.

Nakon nekog vremena međutim vratila se u Hrvatsku zbog zdravstvenih problema.

“Bila je operisana, a ja sam se o njoj brinuo i pazio je. Jedan dan je na našu kućnu adresu stigao paket na njeno ime. Otvorio sam ga i video dokumente na kojima je pisalo da ima drugo ime i da se udala za Ž.M. te da sada nosi i drugo prezime. Upitao sam je o čemu se radi da bi mi rekla da ju je Ž.M. nasamario i da je sve to laž” ispričao je A.S., prvi suprug optužene žene.”Rekao je da je moja žena njegova žena” Godinu kasnije, otkriva dalje, njegova supruga je jedan dan samo nestala pa je od silne brige i neizvesnosti digao policiju na noge te prijavio njen nestanak.

“Nakon nekoliko dana dobio sam je na mobilni pa mi je rekla da se nalazi kod prijateljice u Varaždinu. Da bi me, po povratku kući, nazvao onaj njen Ž.M. rekavši da je moja žena njegova žena i da će sa svojim društvom doći po nju. U novembru 2017. L.M.P je opet otišla od kuće u nepoznato, a na kraju sam saznao da je opet otišla u Nemačku i to kod tog drugog čoveka za kojeg se udala u tajnosti”, zaključio je ogorčeni prvi suprug optužene.Jedno od njihove dece se naknadno setilo, te objasnilo kako je njihova majka tokom 2015. intenzivno koristila internet do kasno u noć pa joj je otac zbog toga često prigovarao.

Navedenim slučajem se bavio i veštak psihijatar dr Dušan Mamula koji je analizirajući medicinsku dokumentaciju optužene, zaključio da je umela da razume smisao svojih postupaka, da je umela da vlada svojom voljom i na kraju da je znala šta radi.