Nakon što je naš voljeni djed preminuo u 90. godini života, naša je obitelj doživjela još jedan srceparajući gubitak jer je i naša draga baka samo nekoliko dana kasnije otišla s ovoga svijeta.

Dok šetaju idiličnim rajem, okruženi ljepotom prirode – cvrkutom ptica, živahnim cvijećem i divljim životinjama – događa se iznenadni i neočekivani događaj.

Djed se naglo okrene i brzo ošamari baku! U stanju čuđenja, baka ga pita: Kakva smiješna ideja! Nakon svih ovih godina braka, nikada nisi digao ruku na mene, a sada želiš početi? Prema mom djedu

BONUS TEKST

Često kupači nisu svjesni prisutnosti zaraze u vodi, a u nastavku donosimo samo nekoliko primjera ove pojave. Prije nego što zaronite u slane oceanske vode užurbane plaže, ključno je voditi računa o mogućim bolestima koje mogu predstavljati prijetnju vašem blagostanju. Kupači često ostaju nesvjesni prisutnosti infekcija koje se prenose vodom, a ovo je samo nekoliko primjera.

Stanje poznato kao plivački svrbež Jedan od najčešćih problema za turiste poznat je kao “svrbež kupača”. Ova posebna nelagoda proizlazi iz infiltracije sitnih parazita, poznatih kao cercariae, u kožu tijekom plivanja u kontaminiranim vodenim tijelima. Simptomi: Najčešći simptom je nepodnošljiv osjećaj svrbeža, koji može biti nevjerojatno intenzivan. Osim toga, koža na zahvaćenom području može postati crvena i pokazivati ​​osip ili male crvene točkice kao rezultat ulaska parazita.

Prilikom plivanja u vodi koja je nehigijenska ili kontaminirana, postoji rizik od susreta s raznim parazitima, uključujući amebu ili Giardia lambliu. Ovi paraziti mogu dovesti do značajnih gastrointestinalnih problema. Simptomi: Ako osjećate bolove u trbuhu popraćene proljevom, vjerojatno ste se zarazili jednim od ovih parazita. Uz proljev, možete se također susresti s osjećajima mučnine i povraćanja. Nadalje, postoji mogućnost da neki pojedinci dobiju vrućicu.

Hepatitis A je virusna infekcija koja zahvaća jetru. Jetra se može zaraziti hepatitisom A, virusnom bolešću koja se može dobiti konzumacijom kontaminirane hrane ili vode. Iako ovo stanje može imati ozbiljne posljedice, moguće je zaštititi se od njega primanjem cjepiva. Simptomi: Ako primijetite žutilo kože ili bjeloočnica, to može biti znak hepatitisa. Pojedinci često osjećaju umor i slabost.

Bol u gornjem dijelu trbuha čest je simptom. Promjene u boji urina i stolice mogu poslužiti kao pokazatelji hepatitisa. Lišajevi Na plaži postoji potencijalni problem s lišajevima, gljivičnim infekcijama koje se mogu širiti kontaktom sa zaraženim osobama ili kontaminiranim predmetima.

To je posebno zabrinjavajuće zbog zajedničkih prostora, poput tuševa i pijeska, koji su uobičajeni na plažama. Simptomi: Koža može doživjeti proces crvenila i razviti kružne ili ovalne formacije. Moguće je osjetiti svrbež i ljuštenje kože. Ringworm ima potencijal promijeniti teksturu kože i izazvati pojavu “prištića”. Kako biste osigurali sigurno iskustvo plivanja, preporučljivo je kloniti se područja za kupanje koja se čine zagađena ili imaju povijest problema.

Nakon kupanja važno je dati prednost higijeni tuširanjem i presvlačenjem u čistu odjeću. Za dodatnu zaštitu razmislite o korištenju vodootpornih krema ili nošenju odjeće koja pokriva kožu. Osjetite li bilo kakve tegobe, poput svrbeža, crvenila ili problema s probavom, važno je potražiti liječnički savjet.