Anemija ili stanje nedostatka željeza u tijelu prvenstveno je uzrokovano nedostatkom ovog esencijalnog minerala. Štoviše, ovaj nedostatak može dovesti do raznih drugih zdravstvenih komplikacija. Dok je uporni umor primarni simptom nedostatka željeza, postoje manje poznati pokazatelji koji također mogu poslužiti kao znakovi ovog stanja. 1. Postoji želja za konzumiranjem predmeta koji nisu namijenjeni za konzumiranje.

Fenomen pojedinaca s nedostatkom željeza koji doživljavaju neuobičajenu želju ostaje misterij za znanstvenike. Te se žudnje mogu manifestirati u želji za nekonvencionalnim predmetima kao što su kamenčići, glina, kreda, zidovi ili čak karton. Poznato kao pika, ovo privremeno stanje povezano je s nedostatkom željeza, cinka i drugih bitnih nutrijenata u tijelu. Unatoč njegovoj prevalenciji, točan uzrok pike ostaje nepoznat.

Izvor ove informacije je Ordinacija.hr. Lomljivi nokti česta su pojava. Na nedostatak željeza mogu ukazivati ​​nokti koji su slabi, lomljivi ili premazani i ispucani. Važno je napomenuti da se ovi simptomi mogu pripisati različitim zdravstvenim problemima, zbog čega je preporučljivo podvrgnuti se krvnim pretragama. Usne kojima nedostaje vlage Suhe i ispucale usne mogu biti pokazatelj nedostatka željeza.

Angularni stomatitis, stanje koje karakteriziraju pukotine u kutovima usana, pogađa otprilike jednu trećinu osoba s nedostatkom željeza. Jezik može doživjeti upalu i povećanje. Atrofični glositis, poznat i kao simptom koji se često zanemaruje, manifestira se kao da jezik postaje otečen, što rezultira nestankom njegovih tipičnih bora i glatkim, mekim izgledom.

Ovo stanje može dovesti do poteškoća u žvakanju, gutanju ili govoru. Želja da se prepustim slatkim sladoledima oduvijek je bila konstanta u mom životu. Jedna od najčešćih indikacija nedovoljne količine željeza u organizmu, u medicini poznata kao disreksija, je jaka želja za konzumiranjem leda. Točan uzrok ove žudnje za ledom još je neizvjestan, iako se vjeruje da ublažava nelagodu u jeziku.

Ako volite žvakati kockice leda, uglavnom nema razloga za uzbunu, osim ako ne konzumirate kilogram leda dnevno. Noge osjećaju trnce. Sindrom nemirnih nogu manifestira se kao neugodan osjećaj u nogama praćen nekontroliranom željom za stalnim pomicanjem.

Pojedinci ga često opisuju kao osjećaj trnaca ili žarenja, sličan osjećaju gmizanja insekata po njihovim nogama. Dok točan uzrok ovog stanja ostaje nepoznat medicinskim stručnjacima, vjeruje se da je jedan od čimbenika koji doprinose nedostatku željeza.

BONUS TEKST

U brojnim slučajevima kupači često nisu svjesni prisutnosti infekcije u vodi, au nastavku ćete pronaći kratak izbor primjera. Prije nego što uronite u slanu vodu na bilo kojoj od užurbanih plaža, ključno je voditi računa o mogućim bolestima koje predstavljaju prijetnju. Kupači često ostaju nesvjesni prisutnosti infekcija u vodi, a dolje navedeni samo su neki od primjera.

Stanje poznato kao plivački svrbež Jedan od najčešćih problema s kojima se turisti susreću poznat je kao “svrbež kupača”. Ovaj neugodan osjećaj proizlazi iz infiltracije sićušnih parazita, poznatih kao cercariae, u kožu tijekom plivanja u kontaminiranim vodenim površinama. Simptomi: Najčešća indikacija je nepodnošljiv svrbež koji može biti iznimno jak. Koža postaje nadražena i intenzivno svrbi.

Osim toga, crvenilo i osip mogu se pojaviti na području gdje su paraziti prodrli, manifestirajući se kao osip ili male crvene točkice. Ako odlučite plivati ​​u vodi koja je nečista ili zagađena, također možete biti u opasnosti od susreta s drugim vrstama parazita, uključujući amebu i Giardia lamblia. Ovi posebni paraziti mogu uzrokovati teške gastrointestinalne probleme.

Simptomi: Bolovi u trbuhu i proljev mogu ukazivati ​​na infekciju uzrokovanu jednim od ovih parazita. Osim proljeva, možete se susresti i s napadima mučnine i povraćanja. Osim toga, nije neuobičajeno da pojedinci u takvim slučajevima dobiju temperaturu. Hepatitis A je virusna infekcija koja zahvaća jetru. Jetra se može zaraziti virusom hepatitisa A konzumacijom vode ili hrane koja je kontaminirana.

Iako ova virusna infekcija može imati ozbiljne posljedice, moguće ju je izbjeći primanjem cjepiva. Simptomi: Ako primijetite žutilo kože ili bjeloočnica, to može biti znak hepatitisa. Umor i slabost su uobičajeni, ostavljajući osobe umornima i iscrpljenima. Bolovi u trbuhu, posebno u gornjem dijelu, čest su simptom. Promjene u boji urina i stolice također mogu poslužiti kao pokazatelji hepatitisa.