U brojnim suvremenim kućanstvima često se može pronaći kuhalo za vodu, poznato i kao kuhalo za vodu. Ovaj osnovni uređaj koristi se za brzo zagrijavanje vode, što ga čini savršenim za brzu pripremu toplih napitaka poput instant kave i čaja, budući da može prokuhati vodu za manje od jedne minute.

Često se zanemaruje ostaviti kuhalo za vodu bez nadzora i kasnije ga ponovno posjetiti. U slučaju da zaboravimo i odlučimo ponovno prokuhati vodu, postoji mogućnost pogreške koja može ugroziti kvalitetu vode. Oprezni savjeti stručnjaka sugeriraju da višestruko prokuhavanje vode može rezultirati otpuštanjem štetnih tvari, uključujući ali ne ograničavajući se na arsen, nitrate i fluorid.

Osim toga, ovaj proces uzrokuje gubitak kisika i dušika u vodi. Kako bi se osiguralo uklanjanje štetnih tvari uz zadržavanje kemijskog sastava vode, preporučljivo je prokuhati je samo jednom. Ponovno kuhanje ima potencijal pretvoriti korisne minerale u štetne. Rak, srčane i neurološke bolesti, kao i neplodnost, mogu biti posljedica povećane konzumacije arsena.

Kancerogena svojstva nalaze se u visokim razinama nitrata, dok neurološki problemi mogu nastati zbog izloženosti fluoridu. Savjet stručnjaka je jednostavan: ako slučajno zaboravite da ste već prokuhali vodu u kuhalu za vodu, preporuča se da je bacite i zamijenite svježom vodom da još jednom prokuha.

BONUS TEKST

Gotovo stoljeće Virginia Oliver bavi se hvatanjem rakova, strašću koju je razvila u mladosti, a svoj angažman na terenu namjerava nastaviti i tijekom nadolazeće ljetne sezone. Budući da joj je dozvola za lov obnovljena za ljetnu sezonu, koja traje od lipnja do listopada, planira krenuti u lov na njih. Rođena 1920. godine, Virginia, starija žena, dijeli njen afinitet prema otvorenim vodama i želju za autonomijom.

Njezino predstavljanje javnosti uslijedilo je s objavljivanjem dokumentarca pod nazivom “Razgovori s damom od jastoga”, koji je rasvijetlio njezinu izuzetnu priču. Kao mlada djevojka razvila je strast za ovom aktivnošću dok je pomagala ocu, a kasnije i mužu, čak iu razdoblju kada su se žene rijetko bavile takvim poslom. Aktivno se bavio radom na moru. Prema izvješću Todaya, Virginia i njezin 81-godišnji sin Maxwell sada surađuju na svom brodu koji su nazvali po njoj.

Odvažuju se na vode u blizini Rocklanda, Maine, sa zajedničkim ciljem da osiguraju obilan ulov. Kako bi osigurali učinkovitost, koordinirali su svoje zadatke tijekom svojih ribolovnih ekspedicija. Dok Maxwell izvlači zamke, Virginia preuzima odgovornost za punjenje vrećica za mamac i mjerenje jastoga. U slučaju da naiđu na male rakove, odlučuju ih pustiti natrag u vodu.

U dokumentarcu koji govori o njoj, otkriveno je da je nastavila upravljati vozilom sve do nevjerojatne 103 godine. Ova baka, koja živi sa svojim sinom, uživa u izvrsnom fizičkom stanju. Iako je općepriznato da genetika pridonosi dobrom zdravlju i dugovječnosti, ona naglašava važnost životnog stila, navodeći preranu smrt svojih roditelja u njihovim 50-ima i 60-ima. Često mijenja mjesto stanovanja.

Oliver naglašava koliko je važno ostati aktivan, jer bi u suprotnom ostao imobiliziran u “invalidskim kolicima”. Kako bi održala aktivan stil života, razvila je rutinu ranog buđenja i bavljenja fizičkim aktivnostima tri puta tjedno sa svojim sinom. Na pohod kreću prije izlaska sunca, što zahtijeva buđenje u ranim tri sata ujutro. Uključivanje u stil života koji promiče dobro zdravlje i dobrobit uobičajena je praksa.

Uzdržavajući se od cigareta i alkohola, prioritet joj je prehrana bogata jastozima i hranjiva hrana. Što se tiče uživanja, preferira niskokalorične slatkiše koji nude obilje proteina, minerala, cinka, kalcija i B vitamina. Unatoč tome, očita je njezina ljubav prema raznolikoj hrani, jer je posebna slabost prema čokoladi koja joj ne prestaje podizati raspoloženje, a rado gušta u jelima od graha ili domaćih čokoladnih krafni.