Zaposlio se Sakib u auto-salonu u Njemačkoj… i prvi dan on na poslu, dodjose neki Japanci, odma njima Sakib proda 10 auta.

Drugi dan Sakib na pos’o, dodjose nakvi Arapi, tušne njima Sakib 15 auta.. gleda šef, ništa mu nije jasno.

Priđe on Sakibu i kaže:

Sakibe boga ti kako ti ova auta ovako prodaješ?

ma šefe imam ja veza po cijelom svijetu, nema ko me ne zna, ja sam vam čak dobar i s papom…ma daj Sakibe ne zaje*aji, čuj dobar s papom…ma boga mi mog šefe… evo opklada po 10.000 eura da odemo u vatikan i vidjećete da znam papu…hajd važi..

Odu oni u vatikan, kaže Sakib šefu..šefe vi stanite ovdje na trg, ja ću izać gore s njim na balkon i mahnuti vam odozgo, to je dovoljan dokaz da ga znam…
udje sakib unutra, kad nije prošlo 5 minuta izlazi Sakib s papom na balkon i maše odozgo… sidje dole kad šef pao u nesvijest… poljeva ga sakib vodom, doziva ga.. jestel’ dobro šefe, šta je bilo… vako – nako..

Kaže šef: ”ma sve je bilo u redu, i kad si izaš’o s njim na balkon i mahao, al u po’ frke kuca mene lik po ramenu, i pita: A IZVINITE KO JE ONAJ LIK SA SAKIBOM?

BONUS TEKST

Pčele su nevjerojatna bića koja imaju ključnu ulogu u našem ekosustavu, posebno u procesu oprašivanja biljaka. Postoji preko 20.000 vrsta pčela koje su razasute po cijelom svijetu, osim na Antarktici. Najpoznatije među njima su medonosne pčele (Apis mellifera), koje su ključne za proizvodnju meda i oprašivanje mnogih poljoprivrednih kultura.

Anatomija i Životni Ciklus
Pčele imaju složenu anatomiju koja uključuje tri glavna dijela: glavu, prsa i trbuh. Na glavi se nalaze antene, složene oči i usni aparati za skupljanje nektara i peludi. Prsa sadrže mišiće za letenje i šest nogu, dok trbuh sadrži vitalne organe, uključujući žaoku kod radilica.

Životni ciklus pčele uključuje četiri faze: jaje, larva, kukuljica i odrasla jedinka. Kraljica polaže jaja u saće, a radilice brinu o leglu. Larve se hrane peludi i medom dok ne postanu kukuljice. Nakon metamorfoze, izlaze kao odrasle pčele spremne za rad u košnici.

Organizacija Kolonije
Pčele su društvena bića koja žive u organiziranim kolonijama. Svaka kolonija sastoji se od tri vrste pčela:

  • Kraljica: Jedina plodna ženka u košnici, odgovorna za polaganje jaja.
  • Radilice: Sterilne ženke koje obavljaju sve zadatke u košnici, uključujući prikupljanje hrane, brigu o leglu, čišćenje i obranu.
  • Trutovi: Muške pčele čija je jedina uloga parenje s kraljicom.
    Komunikacija
    Pčele komuniciraju putem “plesnog jezika”, koji im omogućava da prenose informacije o lokaciji izvora hrane. Kada pčela izviđač pronađe dobar izvor nektara, vraća se u košnicu i izvodi “waggle dance”. Smjer i trajanje plesa daju drugim pčelama informacije o udaljenosti i smjeru izvora hrane u odnosu na košnicu i sunce.

Uloga u Oprašivanju
Pčele su ključne za oprašivanje mnogih biljaka. Oprašivanjem se prenosi pelud s muških dijelova cvijeta (praha) na ženske dijelove (tučak), što omogućava oplodnju i stvaranje plodova i sjemenki. Procjenjuje se da pčele oprašuju oko 75% svih cvjetnica i oko 35% svjetske proizvodnje hrane, uključujući voće, povrće i orašaste plodove.

Proizvodi od Pčela
Pčele proizvode med, vosak, propolis, matičnu mliječ i pelud, koji imaju mnoge koristi za ljude. Med je prirodni zaslađivač s antibakterijskim svojstvima. Pčelinji vosak koristi se u kozmetici, farmaciji i industriji. Propolis i matična mliječ poznati su po svojim ljekovitim svojstvima, dok je pelud bogat proteinima i vitaminima.

Prijetnje i Očuvanje
Pčele se suočavaju s brojnim prijetnjama, uključujući upotrebu pesticida, bolesti, parazite poput varoe, gubitak staništa i klimatske promjene. Ove prijetnje ozbiljno ugrožavaju populaciju pčela, što može imati katastrofalne posljedice na poljoprivredu i ekosustave. Očuvanje pčela uključuje smanjenje upotrebe pesticida, zaštitu njihovih staništa, promicanje poljoprivrednih praksi koje podržavaju oprašivače i edukaciju javnosti o važnosti pčela.

Pčele su vitalne za zdravlje našeg planeta i ljudsku prehranu. Njihova uloga u oprašivanju osigurava plodnost biljaka i stabilnost ekosustava. Očuvanje pčela i njihovih staništa je od ključne važnosti za održavanje biološke raznolikosti i sigurnosti hrane za buduće generacije.