Krumpir, koji je uobičajen u nebrojenim kuhinjama, često predstavlja izazov kada počne nicati. Ovaj fenomen klijanja događa se kada se škrob unutar krumpira transformira u šećer, signalizirajući početak razvoja nove biljke. Ovaj se proces ubrzava tijekom zimskih i ranih proljetnih mjeseci.

Srećom, postoje razne vrlo uspješne tehnike za suzbijanje ovog problema. Kako biste izbjegli klijanje krumpira, ključno je pažljivo se pridržavati sljedećih uvjeta: Za optimalno skladištenje krumpira preporučuje se čuvanje na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Idealan temperaturni raspon je između 4°C i 10°C. Važno je izbjegavati ekstremno niske temperature kako bi se spriječilo smrzavanje krumpira.

Kako bi se osigurali optimalni uvjeti skladištenja krumpira, savjetuje se ne prati ga prije. Umjesto toga, preporučeni pristup je ručno uklanjanje prljavštine i prljavštine rukama. Kako bi se spriječilo klijanje, važno je osigurati da se krumpir drži podalje od sunčeve svjetlosti ili drugih izvora svjetlosti. Da biste oživjeli krumpir koji je izgubio čvrstoću, jednostavno ga potopite u hladnu vodu na dva sata.

Ova metoda će pomladiti njihovu teksturu i poboljšati njihov okus. Radi sigurnosti važno je ukloniti zelene dijelove krumpira prije upotrebe jer sadrže otrovnu tvar solanin. Jedna fascinantna i vrlo učinkovita metoda za sprječavanje nicanja krumpira uključuje korištenje jabuke. Učinkovitost ovog trika može se zahvaliti plinu etilenu koji ispuštaju jabuke koje sazrijevaju.

Uključivanjem jabuke u mješavinu krumpira, emisija etilena iz jabuke može spriječiti proces klijanja krumpira. U procesu sazrijevanja biljke ispuštaju plin etilen, plinoviti biljni hormon. Osim toga, voće kao što su kruške, šljive, breskve, kivi i tropsko voće također proizvode etilen, koji ima potencijal utjecati na sazrijevanje susjednih biljaka.

Kako bi trik s jabukom dao pozitivne rezultate, bitno je da se prisutnost etilena ograniči na niske koncentracije. Prekomjerne razine etilena mogu ubrzati proces truljenja krumpira. Kako krumpir ne bi nicao, preporučljivo ga je čuvati u posudi ili vrećici zajedno s jednom ili dvije jabuke (količinu jabuka prilagodite količini krumpira).

Ova metoda omogućuje ispuštanje plina u odgovarajućim količinama za sprječavanje klijanja, a istovremeno dopušta da sav višak plina izađe iz spremnika ili vrećice. Kako bi se produžio proces klijanja krumpira, bitno ga je pravilno skladištiti i primijeniti pametne tehnike kao što je ubacivanje jabuke.

Držanjem krumpira na hladnom, suhom i tamnom mjestu, suzdržavanjem od pranja prije skladištenja i iskorištavanjem niske razine etilena koju emitiraju jabuke, može se učinkovito produžiti svježina krumpira, osiguravajući da ostanu prikladni za konzumaciju dulje vrijeme razdoblje. Slijedeći ove jednostavne savjete, možete spriječiti nicanje krumpira i produžiti mu rok trajanja, jamčeći stalnu opskrbu omiljenom hranom za pripremu širokog spektra kulinarskih užitaka.