Na sahranu bogataša došao veliki broj ljudi, pa među njima i Mujo.

Mujo je toliko glasno plakao da je ljudima oko njega još bilo teže kada su vidjeli kako se osjeća.

Njegovi jecaji su postajali sve glasniji kada su počeli da spuštaju kovčeg u rupu.

U jednom momentu Muji prilazi neko od prisutnih i obrati mu se.

– Razumijem vašu bol, ali saberite se.

– Da li ste pokojnikov blizak rođak?

Mujo odmah odgovara:

– Nisam, zato i plačem.

BONUS TEKST

Bršljan (Hedera helix), poznat i kao engleski bršljan, je zimzelena biljka iz porodice Araliaceae. Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti penjanja i prilagođavanja različitim uslovima okoline, zbog čega se često koristi u vrtlarstvu i uređenju eksterijera. Bršljan je biljka sa bogatom istorijom i mnogim korisnim svojstvima, ali i nekim rizicima.

Opis i karakteristike

Bršljan je višegodišnja, zimzelena biljka koja se penje uz površine pomoću adventivnih korenčića koji izrastaju iz stabljike. Listovi su tamnozeleni, sjajni i kožasti, sa karakterističnim oblikom koji varira od ovalnog do duboko režnjevitog. Cvjetovi bršljana su sitni, zelenkasto-žuti i grupisani u štitaste cvasti. Cvjeta kasno u sezoni, obično od septembra do oktobra. Plodovi su bobičasti, crni i otrovni za ljude, ali ih ptice jedu bez problema.

Stanište i uzgoj

Bršljan je vrlo prilagodljiva biljka koja raste u različitim klimatskim uslovima. Najčešće se nalazi u šumama, na vlažnim i sjenovitim mestima, ali može rasti i na sunčanim pozicijama. U vrtovima i parkovima koristi se kao pokrivač tla ili za prekrivanje zidova i ograda.

Za uspješan uzgoj bršljana, tlo treba biti dobro drenirano, bogato organskom materijom i umjereno vlažno. Bršljan je izuzetno otporan na zagađenje vazduha, što ga čini idealnom biljkom za gradske sredine. Nezahtevan je u pogledu nege, ali povremeno orezivanje može pomoći u održavanju željenog oblika i sprečavanju prekomernog širenja.

Upotreba i koristi

Bršljan ima višestruke upotrebe. U hortikulturi se koristi za ukrašavanje vrtova, dvorišta i zgrada. Njegova sposobnost penjanja omogućava stvaranje zelenih zidova i prirodnih paravana, što doprinosi estetskoj vrednosti prostora.

Medicinska upotreba bršljana takođe je značajna. Tradicionalno se koristi u biljnoj medicini za liječenje kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema. Aktivne supstance, kao što su saponini i flavonoidi, prisutne u bršljanu, imaju antiinflamatorna, ekspektorantna i antimikrobna svojstva. Ekstrakti bršljana mogu se naći u mnogim preparatima za ublažavanje kašlja i bronhijalnih tegoba.

Ekološka uloga

Bršljan igra važnu ulogu u ekosistemima. Kao zimzelena biljka, pruža zaklon i hranu mnogim vrstama ptica i insekata tokom cijele godine. Cvjetovi bršljana su bogati nektarom i privlače pčele i druge oprašivače kasno u sezoni, kada je malo drugih izvora hrane.

Međutim, bršljan može postati invazivna vrsta, posebno u područjima gde nema prirodnih neprijatelja. Može nadvladati i ugušiti druge biljke, uključujući drveće, na koje se penje, što može dovesti do smanjenja biodiverziteta. Zbog toga je važno pratiti rast bršljana i kontrolisati njegovo širenje, posebno u zaštićenim područjima.

Rizici i mjere opreza

Iako bršljan ima mnoge koristi, treba biti svestan i njegovih potencijalnih rizika. Plodovi bršljana su otrovni za ljude i mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne tegobe ako se progutaju. Kontakt sa sokom biljke može kod nekih ljudi izazvati iritaciju kože.

Pri radu sa bršljanom preporučuje se nošenje rukavica i izbjegavanje dodirivanja lica, posebno očiju. U slučaju sječenja ili orezivanja bršljana, važno je oprati ruke i alate kako bi se izbjegla iritacija kože ili alergijske reakcije.

Bršljan je izuzetno korisna i prilagodljiva biljka koja može dodati estetsku vrednost i ekološku funkciju u mnogim sredinama. Iako ima potencijalne rizike, pravilna upotreba i upravljanje mogu omogućiti uživanje u svim njegovim prednostima bez negativnih posledica. Njegova uloga u hortikulturi, medicini i ekosistemima čini ga nezamenjivom biljkom u mnogim aspektima života.