Autorici Brittany Gibbons nakon rođenja trećeg djeteta palo je samopouzdanje. Kao i mnogim ženama, trudnoća je donijela neke promjene na njenom tijelu kojima nije bila zadovoljna. Njezino rješenje bilo je seksati se s mužem svaki dan godinu dana.Cilj nam je bio točno dočarati cijeli njezin put i percepcije.

Prije tri godine imala sam seks svaki dan, neprekidno, godinu dana. Netko mi je postavio neka pitanja i sada ću odgovoriti na njih. Prije svega, nije bilo s 365 različitih osoba; bilo je samo s mojim mužem. Drugo, nastavili smo svoj svakodnevni život čak i kad sam imala menstruaciju. Treće, nemam pojma što moja djeca rade dok se mi bavimo tim aktivnostima. Naposljetku, svrha ovog svakodnevnog rituala nije bila spasiti naš brak, već osobno koristiti meni. Poboljšanje koje je utjecalo na moj brak nije ništa drugo nego pozitivan ishod.

Živo se sjećam trenutka nedugo nakon rođenja mog trećeg djeteta. Sjećam se da sam izašla ispod tuša, pogledala se u ogledalo i zapitala se: “Tko je pustio moju mamu unutra?” Od tog trenutka više si nisam dopustila da se skinem. U intimnim trenucima nastojim ugasiti svjetla, sakriti trbuh i grudi i pričekati da suprug izađe iz sobe prije nego što se osušim i obučem. Kako su godine prolazile, sve me više mučio nedostatak izlaganja mog tijela.

Pitala sam se može li me moj suprug, Andy, još uvijek vidjeti u mom golom, ranjivom stanju. Je li moguće da me netko pokaže golu, a da me ne pokrije velikim poplunom ili da mi na trbuhu ne pokaže okomite španjolske šavove?Nakon razgovora s prijateljem koji je napravio tradiciju seksati se svake bračne noći, bio sam nadahnut da razmislim o seksu cijelu godinu.

Mirno je rekla: “To je samo naša navika.” Od njihovog braka seksualne aktivnosti postale su dio njihove svakodnevice. Iako mi se gadi pomisao na seks svaki dan cijelu godinu, ne mogu si pomoći da se ne divim njihovoj vezi. Oni su jedan od najnevjerojatnijih parova koje sam ikada upoznao – duhoviti, šarmantni i otporni. Ovaj dnevni ritual me tjera da se svaki dan suočavam sa svojim tijelom i čini ga zabavnijim.

U početku smo morali postići konsenzus prije nego što smo krenuli u akciju. Svjetlo mora biti upaljeno i poklopac mora biti zatvoren, zar ne? To je bilo zadano i Andy se složio. Cijelu godinu, osim kad nas je putovanje ili bolest razdvajalo, imali smo spolne odnose. U početku je bilo teško. Ponekad stavim leće na umivaonik kad pomislim kako se ipak moram poseksati prije spavanja. Kao majku troje djece koja radi od kuće, sama pomisao na ovo je iscrpljujuća. Nije da se bojim seksa, samo je pronalaženje vremena tijekom dana sebično, nemoguće i iscrpljujuće. Željela sam ležati u udobnom krevetu, gledati TV, jesti žitarice i biti sama.

Tijekom mjeseci, moja početna nevoljkost prema intimnosti postupno se pretvorila u željno iščekivanje. Seksualna iskustva koja smo dijelili imala su ogroman utjecaj na ostatak naših života, s posljedicama koje su se proširile izvan granica spavaće sobe ili, u našem slučaju, praonice, ormara i garaže. Osjećaji zaljubljenosti i povezanosti koje doživljavamo tijekom seksa počinju prodirati u naše svakodnevne živote, što dovodi do romantičnijih gesta poput držanja za ruke ili dijeljenja dužih, strastvenijih poljubaca prije posla nego što smo navikli na površno ponašanje.

Kad je naša intimnost na vrhuncu, naši odnosi cvjetaju. Osobno sam primijetio značajnu promjenu u svom tijelu i načinu na koji ga promatram. Tijekom tri mjeseca ponovno sam otkrila svoju strast za seksom, stvorila personalizirani popis pjesama koje su me palile i postala sam manje svjesna zvukova koje moje pohotno tijelo ispušta u intimnim trenucima — poput udaranja po bedru ili udaranja trbuhom o sebe partnera.

Nakon pola godine konačno sam skinula majicu kojom sam pokrivala tijelo. Umjesto da brinem o načinu na koji mi grudi vise ispod pazuha, mogu se potpuno prepustiti užitku seksa bez brige o najljepšem kutu koji skriva moj trbuh ili salo na leđima. Oboje uživamo u mom tijelu i uživamo podjednako.

Nakon godinu dana odlučila sam potpuno prestati nositi odjeću. Često pakiram ručak za školu samo u donjem rublju i više se ne trznem kad mi suprug Andy priđe s leđa i zagrli me. Kao rezultat toga, moj odnos prema tijelu i partneru doživio je veliku transformaciju.
Tri godine kasnije, još uvijek imamo redovite spolne odnose. Šalim se, to jednostavno nije istina. Više nemam svakodnevni seks s mužem, ali to nije rezultat naše nezainteresiranosti jedno za drugo. Umjesto toga, to je zato što smo svi ljudi, a ne strojevi. Ipak, utjecaj i lekcije iz naših prethodnih iskustava još uvijek imaju opipljiv utjecaj na naš odnos.

Prvo što smo otkrili je da je integracija seksa u naše svakodnevne živote izazov, pogotovo kada smo bili zauzeti poslom, vođenjem dječjih aktivnosti i plaćanjem računa. Stoga ne čudi da većina ljudi oko nas nema seks svaki dan. Ipak, vjerujemo da je vrijeme za seks ključno za nas. Podsjeća nas da smo bliski partneri, a ne samo cimeri odgovorni za održavanje naše djece na životu.

Drugo, identificirali smo idealnu učestalost seksualne aktivnosti koja čini naš brak sretnim i promijenili način života kako bismo se tome prilagodili. Više se ne brinem ako nemamo seks nekoliko tjedana jer se fokusiramo na druge načine povezivanja. Intimnost je više od samog snošaja; Ponekad se mazimo na kauču poput tinejdžera. Važno je prepoznati što nas pali. Na kraju, bitno je da se trudimo pokazati ljubav jedni drugima.

Nakon dugog osobnog razmišljanja, shvatio sam da sam bolji supružnik i roditelj kada na prvo mjesto stavim svoje emocionalno zdravlje. Ne mogu biti najbolji kada se osjećam nesigurno ili tjeskobno.

Iako shvaćam da redovita intimnost s mojim partnerom ne jamči uspješan brak niti ga štiti od nevjere ili sukoba, daje mi samopouzdanje da se nosim s tim izazovima. Promijenio sam svoju perspektivu o tome što znači biti potreban i više se nisam oslanjao na odobravanje drugih da bih se osjećao ispunjeno. Do ove spoznaje došlo je nakon godinu dana intenzivnog istraživanja i otkrivanja.