Turska TV serija “Sulejman Veličanstveni” nastavlja osvajati publiku, a jedan lik koji ostaje urezan u svijesti ljudi je Nigar Kalfa, koju je besprijekorno oživjela talentirana turska glumica Filiz Ahmet. Njezino tumačenje u ovoj emisiji pogodilo je srbijanske gledatelje, izazvavši ogromno divljenje.

Ne samo da je ova uloga pokazala njezino iznimno glumačko umijeće, već je i utrla put nizu kasnijih trijumfa. Filiz Ahmet, sa svojom urođenom ljepotom, potječe iz dugog niza makedonskog nasljeđa. Manje je poznato njezino jugoslavensko podrijetlo i besprijekorno vladanje srpskim jezikom. Njezin otac, poznati turski glumac Luftija Sejfulah, koji je živio u Makedoniji, prenio je duboku strast prema glumi.

Luftija, vrlo cijenjena osoba u industriji, čak je osnovao prvo makedonsko-tursko kazalište. Ne samo da je ljubav prema pozornici naslijedila od oca, već je i njezina majka, koja je radila kao suflerica, imala ulogu u glumačkom carstvu. Od malih nogu upoznala se sa svijetom kazališta kada je svjedočila produkciji “Idiota”, kazališne adaptacije romana Fjodora Dostojevskog. U tom razdoblju počela je cvjetati ljubav Filiz Ahmet prema izvedbenim umjetnostima.

Filiz Ahmet, rođena 15. travnja 1981., imala je djetinjstvo oblikovano sukobima u bivšoj Jugoslaviji, koji su je natjerali da sazrije u ranoj dobi. Zbog stalnih previranja, njezina je obitelj odlučila napustiti zemlju i potražiti utočište u Švedskoj. Tek kad je napunila 15 godina, Filiz se vratila u Makedoniju.

Pohađala je medicinsko obrazovanje prije nego što je konačno diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Skopju 2003. U početku je imala težnje za karijerom u kazalištu, ali njezin put neočekivano se okrenuo kada je dobila priliku glumiti u turskoj seriji ” Zbogom Rumelijo“. Unatoč svom kazališnom iskustvu, Filiz je imala rezervi prema prijelazu na filmsku glumu. No, brzo je i bez napora svladavala izazove koji su joj se našli na putu. Uloga Nigar Kalfe, koja ju je vinula u zvijezde, činila se savršeno prikladnom za nju.

Od tada se iz svog rodnog grada Skoplja preselila u Istanbul kako bi nastavila svoju glumačku karijeru. U intervjuu za magazin “Gloria”, Filiz je podijelila svoje nagrađujuće iskustvo tumačeći lik Nigar Kalfe. Proces snimanja zahtijeva petnaest sati rada dnevno, šest dana u tjednu. Suočena s raznim preprekama, Filiz pronalazi utjehu u potrazi za svojom strašću.

Umjetnici posjeduju jedinstvenu sposobnost da otkriju pravu bit svog zanata i ustraju kroz nedaće, vođeni jasnim i nepokolebljivim ciljem. Atmosfera na snimanju nalik je na usku obitelj, zrači toplinom i podrškom. Suradnja igra ključnu ulogu, osobito u pružanju dojmljivog dijaloga. Zajedničkim naporima glumaca scena doista oživljava, jer stvaraju potrebnu energiju potrebnu za priču. Prije snimanja, tim radi zajedno kako bi osigurao da svaka scena bude izvedena do najvećeg potencijala.

Radeći na iznimno uspješnoj seriji, Filiz se susrela s velikim izazovom u vidu fizičke odvojenosti od svojih najmilijih. Čežnja za obitelji teško joj je opterećivala srce, jer je to bilo najdulje razdoblje u kojem je ikad bila odsutna od kuće. Unatoč proturječnim rasporedima, povezivanje s njima putem Skypea bila je rijetka pojava, što je često rezultiralo propuštenim prilikama.

Kad bi se Filiz vratila sa snimanja, njezina bi obitelj već duboko spavala. Unatoč tome, ostala je ustrajna u svojoj odlučnosti da se s njima ponovno susreće barem jednom u dva mjeseca.

Posjeti njezinih najmilijih u Istanbulu ili njezina putovanja u Skopje za nju su imali ogromnu vrijednost jer su joj pružili priliku da se zbliži s cijelom obitelji, poveže s rodbinom, druži s prijateljima i uživa u miru svog rodnog grada. Slava i priznanje koje je stekla nisu je uznemirili; nego ga je svim srcem prihvatila. Filiz je to djelovalo kao potvrda njezina izvanrednog doprinosa i nepokolebljive predanosti svakoj ulozi koju je prihvatila.