Povećanje učestalosti njihove konzumacije bio bi mudar izbor nakon što postanete svjesni njihovih iznimnih zdravstvenih prednosti. Grožđice posjeduju mnoštvo fitonutrijenata i dijetalnih vlakana, što ih čini iznimnim izvorom energije. Naime, mogu se pohvaliti dvostruko većim sadržajem antioksidansa nego u svježem grožđu. Jedna od najomiljenijih vrsta sušenog voća su grožđice, koje nastaju dehidracijom grožđa.

Ova cjelovita i hranjiva namirnica posjeduje mnoštvo ljekovitih svojstava. Popularnost njihove upotrebe potaknuli su stari Egipćani i Feničani, uzrokujući njihovo široko usvajanje diljem zapadnog svijeta. Njihova sposobnost da izdrže dulja vremena učinila ih je pouzdanim izvorom energije za naporne i dugotrajne ekspedicije od davnina.

USS Christopher Columbus uvelike se oslanjao na njih u pogledu snage, oni su davali potrebnu energiju za astronauta Scotta Carpentera tijekom arktičke ekspedicije Roberta E. Pearyja 1962. godine, te su pokretali vojsku generala Hannibala dok su prelazili Alpe. U današnje vrijeme ovaj proizvod je cijenjen zbog svog posebnog okusa i jeftine cijene, pozicionirajući ga kao izvrsnu zamjenu za slatkiše.

Njegova široko rasprostranjena privlačnost leži u čestoj upotrebi u izradi kolača, kao iu tome što posjeduje određena terapeutska svojstva. Obiluje esencijalnim nutrijentima i ima zaštitna svojstva: Grožđice posjeduju obilje hranjivih tvari, što ih čini izvrsnim izvorom energije.

Prepuni dijetalnih vlakana i brojnih fitonutrijenata, imaju dvostruko veći sadržaj antioksidansa koji se nalazi u sirovom grožđu. Osim toga, grožđice pružaju bogatu zalihu esencijalnih minerala, uključujući kalcij, željezo, mangan, magnezij, bakar, fluor i cink. Štoviše, oni su pouzdan izvor vitamina B kao što su tiamin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina.

 

U porciji od 100 grama grožđica nalazi se 299 kalorija, 79,8 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti i 3,7 grama dijetalnih vlakana, što zadovoljava 10% dnevnih potreba. Grožđice, sa svojim obiljem vlakana, igraju ključnu ulogu u regulaciji tjelesne težine i kolesterola, kao i promicanju zdrave probave i smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Ove kvalitete čine ih posebno korisnim za sportaše koji traže energetski poticaj.

Međutim, njihov jedinstveni nutritivni profil čini ih preporučenim dodatkom svačijoj prehrani. Tijekom hladnijih mjeseci, grožđice, kao i drugo sušeno voće, služe kao izvrstan izvor esencijalnih vitamina i minerala koji obnavljaju tijelo. Naime, grožđice sadrže visoke razine željeza, što pomaže u liječenju anemije, dok kompleks vitamina B podupire proizvodnju novih krvnih stanica.

Osim toga, prisutnost bakra doprinosi proizvodnji crvenih krvnih stanica. Srce i krvne žile su zaštićene svojim zaštitnim mjerama, osiguravajući dobro zdravlje. Snižavanje krvnog tlaka može se postići dosljednom konzumacijom grožđica. Nekoliko hranjivih tvari koje se nalaze u grožđicama doprinose ovom učinku, ali najsnažniji je njihov značajan sadržaj kalija. Samo 100 grama grožđica ima impresivnih 749 miligrama kalija.

Znanstveno je dokazano da ovaj mineral smanjuje suženje krvnih žila i u konačnici snižava krvni tlak. Jedna od njihovih funkcija je održavanje ravnoteže razine šećera u krvi u tijelu. Brojna istraživanja pokazala su da grožđice imaju sposobnost snižavanja razine inzulina nakon obroka, što je posebno opasna situacija za osobe s dijabetesom. Grožđice učinkovito reguliraju i stabiliziraju tjelesnu apsorpciju šećera, što je ključni aspekt za obje vrste dijabetičara.

Štoviše, oni olakšavaju oslobađanje leptina i grelina, hormona odgovornih za izazivanje sitosti, čime se sprječava pretjerana konzumacija hrane i promiče pridržavanje prehrambenih ograničenja. Poduzimanje mjera za očuvanje zdravlja vaših očiju je ključno. Uključivanje polifenolnih fitonutrijenata u grožđice čini ih izvrsnim izborom za promicanje i očuvanje optimalnog vida.

Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u zaštiti od štetnih učinaka slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od makularne degeneracije, gubitka vida i katarakte. Osim toga, grožđice su bogat izvor vitamina A, vitalnog nutrijenta za održavanje zdravih očiju. Uključivanjem grožđica u svoju prehranu možete učinkovito smanjiti vjerojatnost razvoja katarakte i noćnog sljepila. To utječe na smanjenje fizičke žeđi. Postoje dvije vrste acidoze, metabolička i respiratorna, koje rezultiraju zakiseljavanjem organizma.

Želudac služi kao izvor ove kiselosti. Prisutnost kiseline u tijelu može dovesti do niza bolesti, uključujući čireve, stanja kože, unutarnja oštećenja, artritis, giht, gubitak kose i bolesti srca. Grožđice sadrže kalij i magnezij, koji su vrlo učinkoviti u suzbijanju kiselosti želučanog soka i održavanju razine kiseline u tijelu u ravnoteži. Ovaj proizvod nudi zaštitu i zubima i kostima, osiguravajući njihovo zdravlje i dobrobit.

Prevencija osteoporoze može se zahvaliti prisutnosti kalcija i bora u grožđicama. Bor, esencijalni makronutrijent, igra ključnu ulogu u promicanju pravilnog razvoja kostiju i olakšavanju apsorpcije kalcija. Njegova učinkovitost u prevenciji osteoporoze posebno se ističe kod žena u menopauzi, a povoljno djeluje i na zdravlje zglobova i kostiju. Osim toga, grožđice sadrže borovicu koja štiti usta i jača zubnu caklinu.

Značajan doprinos ovoj zaštiti zubi je oleanolna kiselina, spoj prisutan u grožđicama. Oleanolna kiselina igra vitalnu ulogu u zaštiti zuba od karijesa, karijesa i lomljenja inhibirajući rast bakterija kao što su Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, koji su glavni uzročnici karijesa. Otkrijte razne recepte za ublažavanje bolova koji mogu pomoći u ublažavanju nelagode i poboljšati opću dobrobit. Pokrijte grožđice gazom i potopite ih votkom ili rakijom.

Ostavite ih da odstoje najmanje 7 dana dok alkohol potpuno ne nestane. Nakon toga premjestite grožđice u vlažnu posudu i konzumirajte devet bobica dnevno. Detoksicirajte jetru uključivanjem grožđa u svoju prehranu. Započnite stavljanjem pola šalice grožđica u zdjelu s toplom vodom i ostavite ih da se namaču 15 minuta. Nakon predviđenog vremena isperite grožđice pod mlazom tekuće vode.

Očišćene grožđice prebacite u čašu i prelijte kipućom vodom koja se ohladila na sobnoj temperaturi. Ostavite smjesu da miruje 24 sata. Sljedeći dan, najbolje ujutro, popijte napitak i pojedite grožđice na prazan želudac. Iskoristite priliku da se odmorite u krevetu jedan do dva sata, stavljajući topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Preporuča se pridržavati se ovog režima jednom tjedno tijekom mjesec dana, dva puta godišnje.