U trgovini možda nema posebnih metoda za čišćenje, ali to uopće nije važno jer možete koristiti ovaj sjajni domaći proizvod za čišćenje koji će vam pomoći da se lako nosite s masnim naslagama na vašim kuhinjskim pultovima! Uz pomoć ovog recepta s portala vstolovka, možete ukloniti ljepljive premaze bez oštećenja površine.

Potrebni sastojci:

  • 2 kašike alkohola (najmanje 40%)
  • 1 kašika vode
  • 1 kašičica bilo kojeg deterdženta (tečni sapun, deterdžent, itd.)

Način pripreme:

Sipajte alkohol u posudu.
Dodajte vodu.
Dodajte sredstvo za čišćenje. Možete koristiti tekući sapun, deterdžent, ili naribani čvrsti sapun otopljen u maloj količini vode.
Dobro promiješajte. Ako koristite čisti alkohol, razrijedite ga vodom. Ako je alkohol 40%, nema potrebe za razrjeđivanjem.

Upotreba:

Proizvod možete nanijeti pomoću sprej bočice ili običnog sunđera.
Nanesite na površinu, pričekajte 5 minuta, a zatim obrišite krpom.
Povremeno ispirajte krpu u posudi s vodom.
Vaši ormarići će biti apsolutno čisti.
Odličan savjet smo dobili od gospođe Valike iz Trnave, koja ovim domaćim proizvodom čisti samo kuhinjske pultove. Mast se može taložiti na okolnim površinama i ako je ne uklonite odmah, prekrit će se slojem prašine i pretvoriti u neugodan ljepljivi sloj. Najčešće se nalazi na napama, ručkama fioka, donjoj strani kuhinjskih ormarića, prostorima između ormarića u blizini štednjaka, ili na vratima i stražnjim zidovima pećnica.

Ako koristite mokri sunđer, može postati ljepljiviji, pa isprobajte ovu ekološku mješavinu umjesto štetnih hemikalija. Pripremite sve materijale i sve je spremno.

Dodatni recept za čišćenje:

Potrebni sastojci:

  • Soda bikarbona (200-300g)
  • 3 supene kašike sapuna za suđe ili tečnog sapuna
  • 2 kašike ulja
  • 60 ml sirćeta
  • 2 cijeđena limuna

Kako se priprema:

Sve pomiješajte dok ne dobijete tečnu smjesu.
Smjesu rasporedite na podmazanu površinu kuhinjskog elementa i ostavite 5 minuta.
Očistite sunđerom.
Obrišite mekom vlažnom krpom.
Alternativno, polirajte površinu, ali to nije neophodno.
Odmah ćete primijetiti razliku i površine će zasjati. Čačkalicom ili pamučnim štapićem možete očistiti teško dostupna mjesta. Nakon primjene ovog recepta, vaša kuhinja će biti blistavo čista, bez masnoće i kamenca.

BONUS TEKST

Da li ste znali da medvjedi tokom zime ulaze u stanje hibernacije koje im omogućava preživljavanje u teškim uslovima hladnoće i nedostatka hrane? Hibernacija je fascinantan proces u kojem medvjedi smanjuju tjelesnu temperaturu, usporavaju otkucaje srca i disanje, te koriste minimalnu energiju kako bi sačuvali svoje rezerve masti koje su prikupili tokom ljeta i jeseni.

Medvjedi se pripremaju za hibernaciju tako što jedu velike količine hrane tokom toplijih mjeseci, pohranjujući masnoću koja će im biti izvor energije tokom zime. Tokom hibernacije, metabolizam im se usporava za čak 50 do 60 posto. Na primjer, njihov puls može pasti sa 40 do 50 otkucaja u minuti na samo 8 do 12 otkucaja u minuti. Njihova tjelesna temperatura također pada, ali ne toliko dramatično kao kod nekih drugih hibernatora – obično samo za nekoliko stepeni.

Jedna od najzanimljivijih aspekata hibernacije kod medvjeda je njihova sposobnost da zadrže mišićnu masu i snagu uprkos dugotrajnom periodu neaktivnosti. Dok su ljudi skloni gubitku mišićne mase nakon samo nekoliko sedmica neaktivnosti, medvjedi izlaze iz hibernacije gotovo nepromijenjeni u smislu mišićne snage i mase. Naučnici istražuju ovaj fenomen kako bi pronašli načine za sprečavanje atrofije mišića kod ljudi.

Još jedna fascinantna činjenica je da medvjedice rađaju mlade tokom hibernacije. One se povlače u svoje brloge krajem jeseni, a mladunci se rađaju u januaru ili februaru, dok je majka još uvijek u stanju hibernacije. Novorođeni medvjedići su vrlo mali, obično teže samo oko pola kilograma, ali brzo rastu sisajući majčino mlijeko koje je izuzetno bogato mastima.

Hibernacija medvjeda je kompleksan i fascinantan proces koji nam pokazuje kako su se ove impresivne životinje prilagodile preživljavanju u surovim uvjetima. Njihova sposobnost da očuvaju energiju, zadrže mišićnu masu i čak rađaju mladunce tokom ovog perioda su samo neki od razloga zbog kojih su medvjedi jedni od najzanimljivijih stvorenja u prirodi.