Oni pojedinci koji nemaju klima-uređaj u svojim domovima trenutno se nalaze u teškoj situaciji. Prognoza predviđa temperature do čak 40 Celzijevih stupnjeva u nadolazećem tjednu, što je navelo medicinske stručnjake da strogo preporučuju izbjegavanje izlaska vani između 11 i 15 sati. Mudre riječi cijenjene liječnice Nade Macure, medijski istaknute osobe, zaslužuju pamćenje.

  • U prošlosti je dr. Macura pružila vrijedne uvide o učinkovitom upravljanju visokim temperaturama uz davanje prioriteta općem zdravlju i dobrobiti. S obzirom na nadolazeće vremenske prilike, dr. Macura je istaknula važnost nošenja lagane odjeće i unosa niskokaloričnih obroka u borbi protiv očekivanih vrućina. Preporučuje se konzumacija autentične mediteranske prehrane, uključujući nemasni sir, svježe salate i plodove mora. Nadalje, istaknula je važnost prilagodbe prehrane vremenskim prilikama kako bi se izbjegla pretjerana potrošnja energije, jer to može rezultirati znojenjem i potencijalno poremetiti srčani ritam kod osoba sa srčanim problemima.

Može doći do poremećaja prirodne regulacije krvnog tlaka, otkucaja srca i tjelesne temperature, objašnjava dr. Macura. Kako bi se ublažili ovi učinci, preporučljivo je konzumirati lagane i niskokalorične obroke. Pojedinci koji rade na otvorenom, osobito na velikim nadmorskim visinama, mogu doživjeti prekomjerno znojenje. Poslodavci stavljaju na prvo mjesto sigurnost osiguravajući zaštitnu opremu, ali također je važno da radnici ostanu hidrirani unosom dvije do tri litre tekućine i redovitim pauzama tijekom smjene. Dr. Macura savjetuje izbjegavanje aktivnosti na otvorenom u vremenu od 10 do 17 sati. Iako razumijem da pridržavanje ovih preporuka može predstavljati poteškoće za one koji imaju poslovne ili kupovne obveze, toplo je preporučljivo nositi odjeću s dugim rukavima kao zaštitu od izravnog izlaganja sunčevim zrakama.

Mjesec lipanj doživio je neviđen porast temperatura, što je predstavljalo značajnu prijetnju osobama s već postojećim zdravstvenim problemima, poput astme i bolesti srca. Kako kaže dr. Nada, povišene temperature ne samo da pridonose nesanici i raznim drugim zdravstvenim problemima, već u tom razdoblju značajno opterećuju hitnu pomoć. Dodatno, porast temperature također utječe na sve veći broj osoba kojima je potrebna hitna pomoć zbog intoksikacije.

  • Iako toplina izravno ne ubrzava proces opijanja, ona dovodi do povećane konzumacije alkohola. Za vrućeg vremena pojedinci su skloni konzumiranju većih količina piva, a rijetkost je u takvim uvjetima svjedočiti bilo kakvom agresivnom ponašanju. U ruralnim krajevima običaj je da se uživa u kavi uz rakiju, a doživljaju pridonose i odsutnost gužve te dovoljno hlada i prostora. Traženje utočišta u sjenovitim područjima postaje jedino praktično rješenje u nedostatku klima uređaja, kako sugerira govornik. Dr. Macura dalje pojašnjava da se osobe s prekomjernom tjelesnom težinom mogu više boriti s višim temperaturama. Bez sumnje, jednostavan čin uključivanja klima uređaja tijekom ljetne sezone nudi veliku utjehu. To nas navodi da razmotrimo utjecaj cirkulacije zraka u zatvorenom prostoru na cjelokupno zdravlje pojedinaca.

U intervjuu za Bustle, dr. Sema Sarin objašnjava znatan utjecaj koji klima uređaj može imati na dobrobit ljudi, osobito kada se sustav ne provjerava i ne servisira dosljedno. Korištenje klima uređaja može dati povoljne rezultate za vaše stanje uma stvaranjem ugodnije unutarnje atmosfere, osobito tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Korištenje klima uređaja tijekom noći pokazalo se, u studiji objavljenoj u časopisu “Energy & Buildings”, da ima pozitivan učinak na budnost uz održavanje ukupne kvalitete sna. Međutim, druga studija objavljena u časopisu “Clinical & Translational Allergy” upozorava na potencijalnu štetu koja može nastati od produljenog izlaganja hladnom zraku, posebice u smislu zdravlja pluća i osjetljivosti na respiratorne bolesti. Dr. Dženet Neshajvat ističe štetnost prekomjernog hlađenja u zatvorenim prostorima, što može ugroziti cjelokupnu dobrobit osobe.

Ona naglašava da pojedinci koji su dehidrirani mogu doživjeti kontrakcije mišića i razne vrste bolova, uključujući bolove u zglobovima, kada su izloženi hladnom zraku dulje vrijeme. Dr. Sarin objašnjava da se utjecaj hladnog zraka na simptome astme može pojačati, što dovodi do neugode u ustima i nosu. Nadalje, pojedinci koji imaju suhu kožu, suhe oči ili dehidraciju i izloženi su klimatiziranim okruženjima mogu primijetiti korelaciju između kvalitete zraka i njihovog općeg zdravlja.

Sarin naglašava da nedovoljna ventilacija, pretjerana vlaga ili kruženje zraka kontaminiranog opasnim tvarima mogu pridonijeti raznim zdravstvenim problemima. Pogoršavajući situaciju i pojačavajući nelagodu, alergije imaju sposobnost pogoršati svaku datu okolnost. Dr. Nataša Bejan tvrdi da filtri klima uređaja imaju sposobnost uhvatiti grinje i pelud, koji se nakon uključivanja klima uređaja mogu osloboditi u okolni zrak.

Uspostavom rutine redovite provjere filtera vašeg klima uređaja i ograničavanjem njegove upotrebe samo kada je to neophodno, učinit ćete veliku uslugu svojim plućima i srcu. Za pojedince koji su skloni alergijama, Američka akademija za alergiju, astmu i imunologiju preporučuje ili čišćenje ili zamjenu filtra svaka dva tjedna, pazeći da ne prođe više od mjesec dana prije poduzimanja ove potrebne radnje.