Limuntus ima blag i prijatan miris u kojem ćete uživati nakon čišćenja, za razliku od hemijskih sredstava koja su dostupna u svim prodavnicama, piše Krstarica. Ako vam je dosadilo da uporno perete kadu i česme, a fleke od kamenca i dalje ostaju i guše vas mirisi hemikalija, pokušajte ovaj prirodan način. Naime, jedna od namirnica koja je prilično zapostavljena i koristi se samo pri pravljenu sokova i zimnice može vam pomoći u sređivanju kuće, pa možda čak i bolje od sredstava na koje ste već navikli.

Naravno, reč je o limuntusu.

Za blistavu sudoperu uradite sledeće:
Pospite sudoperu sodom bikarbonom, preko sipajte sadržaj jedne kesice limuntusa, a zatim iscijedite pola limuna preko toga. Sačekajte nekoliko minuta pa lagano sunđerom oribajte. Na kraju isperite vodom. Videćete kako sudopera blista!

Limuntus čisti mašinu za sudove
Za čišćenje mašine za sudove, jednostavno sipajte kesicu limuntusa u deo za tabletu i uključite mašinu na standardni program pranja sudova. Bićete iznenađeni koliko su sudovi blistavi, a mašina čista.

Limuntus čisti kuvalo
Često se dešava da se na dnu kuvala uhvati kamenac koji je nemoguće očistiti običnim deterdžentom. Zato, sipajte u kuvalo 1 litar hladne vode i zagrejte do ključanja. Kada voda proključa, istresite 2 kesice limuntusa. Promešajte i ostavite tako da se voda skroz ohladi, oko sat vremena. Nakon toga prospite vodu, a kuvalo isperite. Videćete kako je kamenac nestao!

Dodatne koristi limuntusa
Limuntus može biti koristan i za čišćenje drugih kućnih aparata i površina:

Čišćenje veš mašine: Sipajte kesicu limuntusa u bubanj veš mašine i uključite je na najvišu temperaturu bez veša unutra. Ovo će pomoći u uklanjanju kamenca i osvežiti vašu mašinu.
Čišćenje česmi i tuševa: Pomešajte limuntus sa malo vode kako biste napravili pastu. Nanesite ovu pastu na česme i tuš glave, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite i obrišite suvom krpom.
Održavanje lonaca i tiganja: Ako vaši lonci i tiganji imaju mrlje od kamenca, napunite ih vodom, dodajte limuntus, i pustite da proključa. Nakon toga isperite i očistite kao obično.


Korišćenjem limuntusa ne samo da čuvate svoje zdravlje od štetnih hemikalija, već i doprinosite očuvanju životne sredine. Limuntus je pristupačan, efikasan i prirodan način za održavanje čistoće u vašem domu. Isprobajte ove metode i uživajte u blistavom i svežem domu bez potrebe za agresivnim hemijskim sredstvima.

BONUS TEKST

Limuntus je jedan od najefikasnijih prirodnih sredstava za čišćenje, a ima blag i prijatan miris koji ćete obožavati nakon svakog čišćenja. Za razliku od hemijskih sredstava dostupnih u prodavnicama, limuntus je bezbedan i ekološki prihvatljiv. Ako ste umorni od upornih mrlja od kamenca na kadi i česmama, a hemikalije vas guše svojim jakim mirisima, probajte ovaj prirodan način čišćenja.

Za blistavu sudoperu, pospite površinu sodom bikarbonom, zatim preko toga sipajte sadržaj jedne kesice limuntusa. Prelijte sve sokom od pola limuna. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim lagano sunđerom oribajte sudoperu. Nakon toga isperite vodom. Videćete kako sudopera blista i kako je nestao neprijatan miris.

Mašina za sudove može postati leglo kamenca i neprijatnih mirisa. Da biste to sprečili, u deo za tabletu sipajte jednu kesicu limuntusa i uključite mašinu na standardni program pranja sudova. Rezultat će vas oduševiti – sudovi će biti blistavi, a mašina čista.
Kamenac u kuvalu može biti tvrdokoran problem. Sipajte 1 litar hladne vode u kuvalo i zagrejte do ključanja. Kada voda proključa, istresite dve kesice limuntusa, promešajte i ostavite da se voda potpuno ohladi, otprilike sat vremena. Nakon toga prospite vodu i isperite kuvalo. Kamenac će nestati, a kuvalo će biti kao novo.