Konsenzus brojnih stručnjaka je da je ubrzani metabolizam presudan čimbenik za uspješno mršavljenje. Srećom, postoji veliki izbor prirodnih opcija hrane koje mogu poboljšati vaš metabolizam, osobito u području začina. Kada krenete na put mršavljenja, uobičajeno je osjetiti napadaje gladi.

  • Unatoč tome, ključno je razumjeti da konzumacijom odgovarajuće mješavine namirnica možete učinkovito potaknuti svoj metabolizam i bez napora skinuti neželjene kilograme na način koji je u potpunosti organski. Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta iranskih medicinskih znanosti otkrila je da na učinkovitost mršavljenja uvelike utječe specifična kombinacija prehrane.

Kako bi se ovo dodatno istražilo, studija je uključila ukupno 88 pretilih žena koje su ravnomjerno podijeljene u dvije skupine. Tijekom sljedeća tri mjeseca obje skupine žena pridržavale su se niskokalorične dijete s manje od 500 kalorija dnevno, dok su također konzumirale hranjivu hranu. Ključna razlika između prehrane ovih skupina leži u korištenim začinima.

  • Prva skupina uključila je 3 grama kima u prahu u svoj dnevni unos, često ga kombinirajući sa 140 grama jogurta. Nasuprot tome, druga skupina konzumirala je istu količinu jogurta, ali bez dodatka kumina. Zaključak studije donio je doista zapanjujuće nalaze! Prva skupina žena, koje su u svoju prehranu uvrstile jogurt i kumin, doživjela je značajan gubitak težine od dodatnih 6 kilograma u usporedbi s drugom skupinom.

U neočekivanom preokretu događaja, početna skupina pokazala je mnogo veće smanjenje masti u usporedbi s drugom skupinom. Prva skupina doživjela je značajan pad od 14,64%, dok je druga skupina zabilježila samo skroman pad od 4,91%. Obilje filosterola, spoja poznatog po tome što sprječava nakupljanje kolesterola u tijelu, ono je što doprinosi izuzetnoj učinkovitosti kumina. U znanstvenim krugovima rašireno je mišljenje da je ova osobina odgovorna za jedinstvenu sposobnost kima da ubrza metabolizam.

BONUS TEKST:

U narodnoj medicini čaj od smilja od davnina se propisuje kao lijek za dišne ​​bolesti, kašalj, preosjetljivost nosa, alergije i glavobolje. U Homerovoj epskoj priči, poznati grčki ratnik Odisej našao se nasukan i zatočen na otoku. Nakon konačnog povratka na kopno, susreo je očaravajuću Nausicau, kraljevu kćer, koja je posjedovala nezemaljsku ljepotu.

Ova izvanredna privlačnost pripisivala se izvanrednom ulju dobivenom iz cvijeta koji je zadržao svoj živahni sjaj, prkoseći učincima vremena čak i nakon što je otrgnut. U skladu s drevnim legendama, kaže se da se grčko božanstvo Apolon okitilo jedinstvenom cvjetnom tijarom dok je stajao na ulazu u Delfe, koristeći je kao simbol kojim je svijetu potvrdio svoje vječno postojanje.

U narodnoj predaji opstale su priče o nekim cvjetovima koji imaju iznimnu kvalitetu – zadržavaju svoju vitalnost i nakon što se otrgnu. Jedan takav cvijet je smilje, znanstveno poznato kao Helichrysum italicum, koje uspijeva u mediteranskim krajevima, osobito na suncem okupanim kamenjarima. Dostižući visinu od 60 cm, ova se biljka može pohvaliti vitkim listovima i živim žutim cvjetovima.

Ulje smilja, poznato po svojim gotovo čudesnim svojstvima, intenzivno koristi kozmetička industrija, što je čini najvećim potrošačem ovog skupog ulja. Proces ekstrakcije prilično je naporan, jer je za proizvodnju samo jedne litre ulja potrebna tona svježih cvjetova. Čaj poznat kao “Immortelle” jedinstven je i postojan napitak.

U tradicionalnoj narodnoj medicini čaj od smilja često se predlaže kao lijek za respiratorne probleme, kašalj, osjetljivost nosa, alergije i glavobolje. Pomiješajte 1/2 litre kipuće vode s 3 velike žlice osušenog smilja. Pustite smjesu da se namoči preko noći, a zatim je procijedite ujutro.

Konzumirajte ovaj napitak tri puta dnevno, prije jela. Sastojci: Za primjenu pomiješajte 1 žlicu brzo upijajućeg ulja poput lješnjaka, argana ili jojobe s po 25 kapi eteričnog ulja smilja i čempresa. Dva puta dnevno, nježnim pokretima prema gore, masirajte ključne regije Smilje antihematomom za optimalne rezultate. Nanesite tanak sloj biljnog ulja na modricu i nježno umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja za optimalno olakšanje.