Ključno je uključiti proizvode primjerene dobi u prehranu starijih osoba. Praćenje unosa hrane odgovornost je koja pada na svakoga od nas. Istraga koju je proveo newsy.gotujmy otkrila je koji su to proizvodi koji se posebno preporučuju starijim osobama. Kako starimo, važnost konzumacije visokokvalitetne hrane postaje sve važnija.

S godinama tijelo prolazi kroz postupni pad i snage i regenerativne sposobnosti, zbog čega mu je nužno osigurati odgovarajuću prehranu. Mnogi pojedinci nisu svjesni, ali postoji kategorija namirnica koje moraju biti uključene u tjedni plan obroka starijih osoba. Obratite pažnju na prehrambene smjernice posebno prilagođene starijim osobama.

Vrlo je preporučljivo da starije osobe uvrste dovoljnu količinu mliječnih proizvoda u svoj dnevni unos. Prije svega, fokus bi trebao biti na fermentiranim opcijama kao što su jogurt, sir i kefir. Osim toga, prikladni su i meki i čvrsti oblici svježeg sira. Preporuča se konzumiranje najviše tri porcije ovih proizvoda dnevno.

U ovu kategoriju mogu se uvrstiti razni fermentirani mliječni proizvodi, poput domaćeg jogurta (i prirodnog i s voćnim okusom, bez dodatnog šećera), kefira, mlaćenice i kiselog mlijeka. Ovi mliječni proizvodi bogati su korisnim bakterijama koje poboljšavaju ravnotežu crijevne mikrobiote.

Nadalje, dosljedno uključivanje ovih namirnica u prehranu može smanjiti vjerojatnost razvoja cirkulatornih bolesti, dok istovremeno održava zdrave razine kolesterola i krvnog tlaka. Ključno je pažljivo osmisliti plan prehrane za starije osobe, jer istraživanja pokazuju da do 10 posto starijih osoba unosi kalorijski unos manji od preporučenog. Pad apetita, koji se može pripisati lijekovima ili prirodnom procesu starenja, može dodatno ugroziti cjelokupno tjelesno zdravlje.

Osim toga, starije osobe često imaju manjak vitalnih nutrijenata kao što su vitamin D, vitamin B, proteini, kalij, kalcij i magnezij. U kombinaciji s mliječnim proizvodima, prehrana starijih osoba trebala bi sadržavati niz drugih bitnih namirnica, uključujući: Za zdravu prehranu preporuča se unos najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, od čega tri četvrtine čini povrće, a jednu četvrtinu voće.

Poželjno je odlučiti se za sirove ili sokove, uz uključivanje kruha od cjelovitih žitarica. zobena kaša, Izdašne i bogate, ove su juhe prepune okusa. orasi, Preporuča se u prehranu uvrstiti biljna ulja, bijelo meso i ribu, s ciljem da ih unosite najmanje dva puta tjedno.

Za održavanje dobrog zdravlja preporučljivo je ograničiti konzumaciju soli, šećera i zasićenih masti, kojih najviše ima u crvenom mesu poput govedine i svinjetine. Osim toga, preporuča se da starije osobe imaju redovite obroke, idealno pet puta dnevno, pri čemu barem jedan od tih obroka mora biti topao. Želimo vam optimalno zdravlje!

BONUS TEKST

Današnji dan označava početak drugog tropskog vala te je ključno poslušati upozorenja stručnjaka o mogućim opasnostima dugotrajnog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite. Prema dermatologinji dr. Rebeki Danhof, potrebno je samo 15 minuta da ultraljubičaste sunčeve zrake nanesu štetu koži.

Dugotrajno izlaganje može rezultirati razvojem različitih vrsta raka kože, iako postoji neka utjeha u činjenici da se mnogi od njih mogu izbjeći. Dr. Danhof upozorava da koža nije u opasnosti samo od sunca; solariji i pušenje također mogu imati štetne učinke na ovaj zaštitni sloj tijela. Koje vrste raka kože se najčešće susreću? Postoje različite manifestacije raka kože, ali tri najčešća oblika su:

Bazocelularni karcinom je vrsta raka kože. Najrašireniji oblik raka kože je karcinom bazalnih stanica, koji se obično pojavljuje na područjima kože koja su najviše izložena suncu, uključujući vlasište, lice, nos, vrat i ruke. Često se manifestira kao uzdignuta izraslina nalik kupoli, s vidljivim krvnim žilama, sjajnom ružičastom mrljom ili ranom koja se ponavlja i koja povremeno zacjeljuje.

Iako melanom možda nije najrašireniji oblik raka kože, on je nedvojbeno najopasniji, nadmašujući čak i karcinom pločastih stanica u smislu svoje potencijalne štete. Drugi najrašireniji oblik raka kože je karcinom skvamoznih stanica, koji se često manifestira na područjima izloženim suncu poput lica, ušiju, usana, nadlanice, ruku i nogu.

Ova vrsta raka može se predstavljati kao krasta ili gruba izraslina, crvena i gruba ravna točka, izraslina u obliku kupole koja krvari i raste ili rana koja ne zacjeljuje i koja se nakon zacjeljivanja ponovno javlja.