Među svim vrstama raka, rak debelog crijeva je drugi vodeći uzrok smrti. Sljedeći su tipični znakovi i simptomi koji se često povezuju s rakom debelog crijeva: 1. Neočekivano skidanje kilograma Neobjašnjivo smanjenje tjelesne težine, česta indikacija raznih oblika raka poput raka debelog crijeva, može se dogoditi kada pojedinac nenamjerno izgubi 10 funti ili više u razdoblju od šest mjeseci ili manje, bez vidljivog razloga.

Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine može biti posljedica raka debelog crijeva, manifestirajući se različitim mehanizmima. Visoki energetski zahtjevi stanica raka i napori imunološkog sustava da se izbori s bolešću pridonose ovom fenomenu. Osim toga, stanice raka imaju sposobnost otpuštanja tvari koje mijenjaju tjelesni metabolizam hrane u energiju, što rezultira gubitkom težine.

Nadalje, prisutnost tumora u prostati može začepiti debelo crijevo, što dovodi do poremećaja prirodne ravnoteže mikroorganizama u crijevima. Taj poremećaj crijevne flore može tada pridonijeti naglom i neobjašnjivom smanjenju tjelesne težine. 2. Osjećaj umora i nedostatka snage Zamjena umora s običnim prenaprezanjem uobičajena je pogreška. Usklađivanje posla i osobnih obveza može dovesti do općeg osjećaja umora.

Međutim, ako odmor ne ublaži iscrpljenost, to može biti pokazatelj umora. Nadalje, umor i slabost također mogu poslužiti kao znakovi upozorenja za stanja poput dijabetesa, anemije i bolesti srca, uz kolorektalni rak. 3. Grčevi u trbušnoj regiji U nekoj fazi svog postojanja, značajan broj pojedinaca će se susresti s nelagodom u trbuhu.

Iako se može činiti trivijalnim, ovaj simptom često je povezan s benignim bolestima poput hemoroida i sindroma iritabilnog crijeva. Unatoč tome, ako netko osjeti intenzivnu i upornu bol u želucu koja se tek nedavno pojavila, to potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost raka. Pojava raka debelog crijeva posebno cilja na debelo crijevo, što dovodi do potencijalnih poremećaja normalnih navika pražnjenja crijeva.

Ove promjene u radu crijeva mogu se očitovati kao grčevi, nadutost i bolovi u trbuhu, što može poslužiti kao mogući pokazatelj raka debelog crijeva. 4. Prisutnost krvi u fekalnoj tvari Jedan od pokazatelja raka debelog crijeva ili rektuma je prisutnost krvi u stolici. Povremeno možete primijetiti jarko crvene mrlje, dok se ponekad ne mogu uočiti bez povećanja. Intenzitet simptoma varira ovisno o uznapredovalosti i mjestu bolesti.

Ako je stolica izrazito tamna ili crna, to može upućivati ​​na postojanje sasušene krvi. Ključno je obavijestiti svog liječnika ako primijetite bilo kakvu naznaku krvi u stolici. Može se provesti test na okultno krvarenje kako bi se utvrdila prisutnost krvi u stolici, a dodatni pregledi mogu pomoći liječniku u utvrđivanju podrijetla krvi i propisivanju odgovarajućeg postupka.

Promjene u pokretima crijeva Tijekom određenog vremena polipi debelog crijeva, koji su nakupine stanica smještene na vanjskim rubovima debelog crijeva, mogu se transformirati u kancerogene izrasline. Postupno napredovanje tumora često utječe na rad crijeva, što dovodi do niza komplikacija. Ako primijetite smanjenje učestalosti pražnjenja crijeva ili bilo kakve promjene u obrascima stolice, to potencijalno može ukazivati ​​na prisutnost raka debelog crijeva.